Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ – ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ –ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

του Αντώνη Μανίκα
Ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ,που θα επιφέρει πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η βασική προϋπόθεση:
 για να μην πτωχεύσει η χώρα
 για να αποφύγουμε την έξοδο από τη Ευρωζώνη και την καταστροφική επιστροφή στην δραχμή
 για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος ,
 για να συνεχίσει απρόσκοπτα ο δανεισμός από τους μηχανισμούς στήριξης και αλληλεγγύης
 για να επιτευχθεί σύντομα η αυτόνομη έξοδο στις αγορές και η απεξάρτηση από τους δανειστές και τους όρους τους ( Αποκατάσταση της Εθνικής Οικονομικής Κυριαρχίας )
 για να ξεκινήσει η ανάπτυξη
 για να αρχίσει η ανακατανομή του πλούτου που θα επιφέρει το αίσθημα δικαίου και θα διορθώσει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες του παρελθόντος.
Όταν λέμε δημοσιονομική προσαρμογή, κυρίως εννοούμαι περιορισμό των εξόδων λειτουργίας του κράτους.
Είναι γνωστό ,ότι τα έξοδα λειτουργίας του κράτους ,αφορούν κατά περίπου 70 %, δαπάνες για μισθούς ,συντάξεις και κοινωνικές παροχές .
Με το μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα των δύο τελευταίων χρόνων ,οι συντάξεις έχουν περιοριστεί αρκετά και έχει επέλθει μία σχετική δικαιοσύνη με μεγαλύτερες μειώσεις στα υψηλά κλιμάκια .
Πάντως είναι άδικο να συνεχίσει ο περιορισμός τους ,γιατί αφορά μία κοινωνική ομάδα που δεν μπορεί να αντιδράσει και γιατί αυτές οι συντάξεις έχουν διαμορφωθεί με κρατήσεις από τις αμοιβές και την συμμετοχή των ίδιων των συνταξιούχων ,όταν εργάζονταν.
Με το μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα του τελευταίου χρόνου ,αρχίζει να επιβάλλεται ένας εξορθολογισμός στις λοιπές κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων , μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης , μείωσης του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων ,με την εκκαθάριση των μητρώων συντάξεων , με την εκκαθάριση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων , κ. λ. π.
Μένει λοιπόν να εξετάσουμε τον περιορισμό των κρατικών δαπανών ,για μισθούς !!!
Στον τομέα περιορισμού του κρατικού κόστους για μισθούς ,αρχίζει το μπάχαλο , αρχίζει η κοροϊδία, αρχίζει ο λαϊκισμός δεξιά και αριστερά , αρχίζει ο προστατευτισμός συμφερόντων .Το πολιτικό σύστημα δείχνει την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητα του και παίζει τις «κουμπάρες ».
Το γνωστό Ελληνικό πολιτικό «φεουδαρχικό » σύστημα προσπαθεί να κρατήσει τα συμφέροντα του, προστατεύοντας τους υπηκόους ( δημόσιους υπαλλήλους ) , στους οποίους οφείλει την ύπαρξη και την διατήρηση του.
Ενώ είναι ολοφάνερο και στηρίζεται στην απλή λογική, ότι υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να επιτευχθεί η μείωση του μισθολογικού κόστους .
Ο ένας είναι η μείωση μισθών και ό άλλος είναι η μείωση των μισθωτών , ή και τα δύο μαζί .
Το πολιτικό σύστημα περί άλλων τυρβάζει , καθυστερεί , αλληλοκατηγορείται , λαϊκίζει , αποπροσανατολίζει και καταστρέφει όλη την χώρα καθυστερώντας την δημοσιονομική προσαρμογή.
Το αποτέλεσμα θα είναι η πτώχευση, η έξοδος από το ( € ) και στο τέλος ή βίαιη αναγκαστική μείωση των μισθών αλλά και το ξεπούλημα της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας . Κερδισμένοι θα είναι οι « κατέχοντες » Έλληνες και Ξένοι ,που έχουν φυγαδεύσει τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό σε ( € ) και χαμένοι όλοι οι άλλοι.
Δεν είναι λοιπόν ανάλγητη και απάνθρωπη η πρόταση να μειωθεί άμεσα το μισθολογικό κόστος του δημοσίου περιορίζοντας και των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και πουλώντας και κλείνοντας άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς και μειώνοντας τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Σίγουρα θα ξεβολέψει και θα ταράξει τον οικογενειακό προγραμματισμό ,από κάποιους δημόσιους υπαλλήλους .
Το ποσοστό αυτών που θα πληγούν ,όχι μόνο από την μείωση των αμοιβών τους ,αλλά και με την πιθανή απόλυση τους , δεν είναι παραπάνω από το 20 % του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων .
Σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις και την μείωση των νέων προσλήψεων σε 2- 3 χρόνια θα μας έχει βγάλει από το τέλμα.
Σίγουρα πρέπει να βρεθεί για αυτούς ένα δίκτυ πρόσκαιρης προστασίας και να θεσμοθετηθούν μέτρα «όπως η… επιχειρησιακή εφεδρεία» ,να εξετασθεί πόσο μπορεί να παραταθεί και για ποιους ,αλλά είναι απάνθρωπο και εξοργιστικό για την υπόλοιπη κοινωνία να μην προχωρά άμεσα η μείωση του δημόσιου μισθολογικού κόστους και να κινδυνέψουμε όλοι μας και η χώρα ,με …καταστροφή.
Για να προστατεύσουν οι πολιτικοί μας, ένα μικρό ποσοστό από τους «τροφοδότες τους» , θα καταστραφούμε όλοι ;
Μήπως δεν πρέπει να το ανεχόμαστε πια ;
Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της «πλατείας » !!
Για αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι. !!!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε κατανοητό στους πολιτικούς είναι ,ότι δεν ανεχόμαστε άλλο τη κοροϊδία τους !!!
Εκλέχθηκαν και αντιπροσωπεύουν όλη την χώρα και όλους τους πολίτες και δεν έχουν δικαίωμα να τους βάζουν σε κίνδυνο ,υποστηρίζοντας τα συμφέροντα τους και τα συμφέροντα μίας μικρής μειοψηφίας… υποτακτικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: