Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ …ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

του Αντώνη Μανίκα
Οι ημέρες είναι κρίσιμες για την Ελληνική οικονομία και το μέλλον όλων μας. Το κρίσιμο ζήτημα για τους πολλούς είναι η ψήφιση ή όχι του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.
Δυστυχώς το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αυτό. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, τι πρέπει να κάνουμε ,ώστε σε λίγα χρόνια από σήμερα να είμαστε μία άλλη χώρα , να έχουμε βγει από το τούνελ και να έχουμε μία ανάπτυξη που θα επιτρέπει να αισιοδοξούμε ,να ονειρευόμαστε και να ζούμε ,μία πραγματική ευημερία.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα ,αρκεί να κάνουμε μερικές απαραίτητες κινήσεις ,άμεσα.
Πρώτον . Να βρεθεί το πολιτικό προσωπικό, από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, να ψηφίσει τους συγκεκριμένους νόμους ( μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό ).
Δεύτερον . Αυτό το πολιτικό προσωπικό ,να τους εφαρμόσει απαρέγκλιτα , όπως και όλα τα άλλα μέτρα, που έχουν θεσπισθεί τον προηγούμενο χρόνο και έχουν μείνει στα χαρτιά.
Το δεύτερο είναι πιο σημαντικό και καθοριστικό.
Θα αναφερθώ σε μερικά καθοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αλλά είτε δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ,είτε πρέπει να συμπληρώσουν το μεσοπρόθεσμo, όπως , ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο , άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, άρση της γραφειοκρατίας στο επιχειρείν , κ.λ.π.
Σήμερα θα σταθώ σε τρία βασικά μέτρα - κινήσεις που πρέπει, να ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
 Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής « φοροκάρτας » για όλους τους Έλληνες και όλες τις συναλλαγές .
Συγκεκριμένα να απαγορευτεί δια νόμου η οποιαδήποτε συναλλαγή χωρίς την καταγραφή της, στην «φοροκάρτα ». Δηλαδή ό ιδιώτης να έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή για το προϊόν ή την υπηρεσία που αγόρασε, αν ό επιτηδευματίας αρνηθεί να τη « περάσει » μέσα από την «φοροκάρτα». Με αυτόν τον απλό τρόπο ,θα εμφανιστεί το μεγαλύτερο μέρος από την φορολογητέα υλη που αποκρύπτεται και έτσι θα μπορέσουν και να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε αυτούς που πληρώνουν αδίκως μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα θα είναι και αποκατάσταση της δικαιοσύνης αλλά και τόνωση της ζήτησης μέσα από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος αυτών στους οποίους θα μειωθεί η φορολογία.
 Να μειωθεί άμεσα ο δημόσιος τομέας κατά 25 % με κλείσιμο ή πώληση τον οργανισμών, εταιριών , τμημάτων και υπηρεσιών που δεν είναι χρήσιμες για τον πολίτη ή που δεν λειτουργούν παραγωγικά ή που μπορεί να μεταφερθούν στους ιδιώτες με καλύτερα αποτελέσματα.
Η κίνηση αυτή θα επιφέρει και άμεση απόλυση ενός τμήματος των εργαζομένων στο δημόσιο ( εκτός αυτών που συνταξιοδοτούνται ) . Το μέγεθος αυτό είναι περίπου 100.000 άτομα. Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από αυτήν την κίνηση σε μία πενταετία είναι περίπου 9 δις € λιγότερα έξοδα για το κράτος και συνεπώς αντίστοιχη μείωση επιβαρύνσεων – φόρων ,για όλους τους πωλητές.
Για το αποτέλεσμα αυτό ( 9 δις )έχουν υπολογισθεί και το ποιοι μισθοί και ποια λειτουργικά έξοδα σταματούν να επιβαρύνουν το δημόσιο αλλά και όλες οι επιβαρύνσεις που θα έχει το δημόσιο ,oπως αποζημιώσεις , ενισχύσεις των ασφαλιστικών ταμείων που θα χάσουν τις αντίστοιχες εισφορές κ. λ. π. .
Σίγουρα αυτή η πρόταση έχει κοινωνικές συνέπειες σε πολλούς ανθρώπους αλλά σώζει ολόκληρη την χώρα και την οικονομία και αφήνει περιθώρια και ελπίδες ,μετά από ένα πρώτο χρονικό διάστημα ,να υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης μέσα από την οικονομική ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για δουλειές που θα δημιουργηθούν .Για να μην θεωρηθεί κοινωνικά ανάλγητη αυτή η πρόταση θυμίζω, ότι αυτοί οι πολίτες που θα απολυθούν θα έχουν την αποζημίωση τους και κάποιοι θα μπορέσουν να κάνουν ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα, ιδίως στο τόπο καταγωγής τους ,με ακόμα θετικότερα αποτελέσματα για την ανάπτυξη και συνολικά για την οικονομία.
 Η συνολική αλλαγή του πλαισίου για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος με συνταγματική αναθεώρηση.
Στο μέτρο αυτό περιλαμβάνονται όλες οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, για εκλογικούς νόμους , διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων , απεξάρτηση των κομμάτων από την διαπλοκή και τα συμφέροντα ,αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες ,άρση των προστατευτικών νόμων για τους πολιτικούς , νομοθέτηση διαδικασιών ελέγχου και τιμωρίας , άρση της μονιμότητας στο δημόσιο κ. λ. π.
Με αυτές τις τρείς κινήσεις συντελείτε η πραγματική ανατροπή – αλλαγή και πετυχαίνουμε και πλεονάσματα και ανάπτυξη και δικαιοσύνη και οδηγούμε σε πραγματική ευημερία των Ελληνικό λαό.
Για να υπάρχουν μονιμότερα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν και κάποιες κινήσεις για την Ευρώπη , το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ενιαία ευρωπαϊκή διακυβέρνηση το πλαίσιο προστασίας των κρατών από κερδοσκόπους και άλλα, που θα αναφερθώ κάποια άλλη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: