Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ( Κάτι ξεκίνησε .. )

του Αντώνη Μανίκα

Μετά από 18 μήνες λειτουργίας της νέας κυβέρνησης , έχουμε πλέον το δικαίωμα και τα στοιχεία να περάσουμε σε ένα πρώτο απολογισμό.
• Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι μείωσε το δημόσιο έλλειμμα 5 ποσοστιαίες μονάδες από το Α.Ε.Π ., μέσα σε ένα χρόνο.

( Εντυπωσιακό και πρωτοφανές σε οικονομικό επίπεδο επίτευγμα ).

• Οι πολλοί Έλληνες αγανακτούν και παραπονιούνται ότι δεν έγινε τίποτα άλλο παρά μόνο η μείωση των εισοδημάτων τους κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων και μισθωτών ,σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί σε εξαθλίωση.
( Στρεβλή εικόνα όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η μείωση κινείται στο περίπου 10% στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και περίπου 15 % στα υψηλότερα εισοδήματα.)
• Η αντιπολίτευση και ο εμπορικός κόσμος βλέπει μόνο την ύφεση και το κλείσιμο διαφόρων εμπορικών μαγαζιών.
( Στρεβλή εικόνα αν αναλογισθούμε με ποιο τρόπο λειτουργούσαν αυτά τα μαγαζιά και αν έπρεπε να λειτουργούν . Χωρίς να πληρώνουν φόρους και εισφορές και καρπωνόμενοι οι ιδιοκτήτες τους αυτά τα χρήματα, αντί να κάνουν επενδύσεις, να τα διοχετεύουν σε κατανάλωση μη απαραίτητων προϊόντων πλουτίζοντας τις χώρες που είναι οι εξαγωγείς αυτών των προϊόντων.)
• Οι νέοι παραπονούνται ότι οδηγούνται στην ανεργία , στην μελαγχολία , στην μετανάστευση και σε ένα αβέβαιο και ζοφερό μέλλον ,αναγνωρίζοντας ότι το μοντέλο οικονομικής λειτουργίας και ανάπτυξης που είχαμε είναι καταστροφικό για τα όνειρα τους.

( Ίσως είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο ).

Αυτός είναι ένας προσωπικός σχολιασμός για τα κυρίαρχα θέματα που επικρατούν στους απολογισμούς που ακούω μέχρι σήμερα.
Σαφώς ο απολογισμός δεν εξαντλείτε σε αυτά. Υπάρχουν και άλλα απολογιστικά στοιχεία , θετικά και αρνητικά , για διάφορα θέματα ,τα ποία δεν θα σχολιάσω σήμερα.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Εκτός από αυτές τις επισημάνσεις εγώ θέλω να σταθώ σε μερικά ουσιαστικά και καθοριστικά επιτεύγματα αυτής της περιόδου , στα οποία δεν δίνετε και πολύ σημασία .
 Πρώτον
Η περίοδος αυτή αποκάλυψε δραματικά την ανεπάρκεια , την πλήρη ανικανότητα και την στρεβλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος τα τελευταία 20 -30 χρόνια. Αποκάλυψε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και είναι πλέον ολοφάνερο σε όλους ότι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους . ( Υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα , πελατειακές σχέσεις , αναξιοκρατία, υπερδανεισμός, έλλειψη σχεδίου και οράματος, βόλεμα, διαφθορά, συντεχνίες , εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων . )
 Δεύτερον
Η πρώτη αυτή αποκάλυψη οδήγησε του πολίτες - όλο τον κόσμο - στο να καταλάβουν την στρέβλωση που γίνεται στον δημόσιο τομέα, να καταλάβουν την αδικία στις αμοιβές ( ρετιρέ και πληβείοι ), να καταλάβουν ότι σε όλα αυτά επέρχεται πλέον ένα τέλος αργά η γρήγορα και έτσι να καταστεί το « όνειρο » μίας θέσης στο δημόσιο αντί- ελκυστικό.
 Τρίτον
Αυτή η συνειδητοποίηση ότι το δημόσιο και το βόλεμα σε αυτό ,είναι αντί -ελκυστικό οδήγησε σε περαιτέρω απαξίωση τους πολιτικούς που νόμιζαν ότι αυτή ήταν οι δουλειά τους . ( Ουσιαστικά οι πολιτικοί μένουν «άνεργοι » αφού τους στερείτε το δικαίωμα να διορίζουν και να φτιάχνουν την πελατεία τους ).
 Τέταρτον
Στο διάστημα αυτό αποκαλύφθηκε και απαξιώθηκε πλήρως η κατάντια του συνδικαλισμού. Αποκαλύφθηκε ότι ο συνδικαλισμός είχε περιοριστεί σε μία εκβιαστική σχέση με την κρατική εξουσία που προστάτευε και αύξανε μόνο τα προνόμια και τα συμφέροντα μίας μικρής κάστας συνδικαλιστών και μερικές ισχνές συντεχνίες σε βάρος των πολλών εργαζομένων, που κανονικά θα έπρεπε να προστατεύει.
 Πέμπτον
Οι παραπάνω αποκαλύψεις ,μαζί με μερικές ακόμα , όπως ο λαϊκισμός των μέσων ενημέρωσης, ή έλλειψη λόγου από την διανόηση , ή έλλειψη ουσιαστικής παρέμβασης από τα υπάρχοντα κόμματα οδήγησαν στο σημαντικότερο επίτευγμα.
Ν α β γ ε ι ο α γ α ν α κ τ ι σ μ έ ν ο ς π ο λ ί τ η ς
μ ό ν ο ς τ ο υ σ τ ο ν δ ρ ό μ ο.
Αυτό το επίτευγμα , πού είναι ακόμα στην αρχή , θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την συνέχεια της πολιτείας μας.
Παρόλο που είναι η αρχή και υπάρχουν κίνδυνοι εκφυλισμού και προβοκάτσιας καθώς και καπελώματος .
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες θέσεις , σαφής στόχοι, οράματα , καθοδήγηση , ενιαία πρόταση και όλα αυτά που θα κάνουν το κίνημα των αγανακτισμένων αποδοτικό, πιστεύω ότι είναι η σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων 18 μηνών.
ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. ( Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. )
Άρχισε η διαδικασία ξε- βολέματος, η αλλαγή δεν θα έρθει από τους άλλους αλλά από εμάς. Τέρμα πια ο καναπές και οι ειδήσεις των 8 . Τέρμα πια τα φθαρμένα κρατικοδίαιτα κόμματα και οι κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές ενώσεις τους. Εμπρός για συνεχείς μαζικές λαϊκές συνελεύσεις !!!
Το κίνημα αυτό ,στην πορεία, θα μας επιτρέψει και να ανανεώσουμε και το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα. Αφού μέχρι σήμερα για πάνω από 20 χρόνια δεν υπήρχαν κοινωνικοί αγώνες που να παράγουν πολιτικό προσωπικό. Τα κόμματα ανανέωναν το πολιτικό προσωπικό τους από εσωτερικές αδιαφανείς και μεθοδευμένες διαδικασίες αξιοποίησης των ημετέρων υποτακτικών.
Μέσα από την αμφισβήτηση των πάντων , μέσα από το χάος που φαίνεται τώρα στην αρχή, μέσα από τις αδυναμίες του που σιγά – σιγά θα καλυφθούν ,αυτό το κίνημα θα μας οδηγήσει και ελπίζω να προκύψει το νέο.
Όλες οι μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησαν από κινήματα που σιγά -σιγά μαζικοποιήθηκαν και βρήκαν στόχους , δημιούργησαν πολιτικές εκφράσεις και πέρασαν τις κοινωνίες σε ένα άλλο επίπεδο.
Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα βλέπουμε την αρχή σε κάτι ανάλογο. Η αισιοδοξία μου μεγαλώνει γιατί ανάλογες κινήσεις πολιτών γίνονται τουλάχιστον σε όλη την Μεσόγειο χωρίς ακόμα να ταυτίζονται οι στόχοι τους, αλλά σίγουρα από εδώ και μπρός αυτά τα κινήματα θα έχουν λόγο στο πολίτικο γίγνεσθαι όλων των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: