Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Νο 2 ( ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ )

του Αντώνη Μανίκα

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν πέτυχε η όχι το μνημόνιο , εννοώντας τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση παράλληλα με την εξασφάλιση του δανεισμού της χώρας από την τρόικα .
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περιορίζονται στο ότι πετύχαμε την μη πτώχευση της Ελλάδας και ότι μετά από ένα χρόνο μειώσαμε το έλλειμμα κατά 5 % .
Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης εστιάζονται ότι τα μέτρα ήταν επώδυνα, δημιούργησαν ύφεση , είχαν θύματα ,ήταν αναποτελεσματικά και αναγκαζόμαστε να πάμε σε νέα ακόμα πιο δυσβάσταχτα που και πάλι δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση δεν εξηγεί επαρκώς γιατί πρέπει να πάμε σε νέα σκληρά μέτρα και από εκεί ξεκινάει όλο το πρόβλημα.
Ο λόγος είναι απλούστατος .
Η συνταγή που μας εισηγήθηκε η τρόικα δίνοντας το πρώτο δάνειο ήταν να εφαρμόσουμε κάποιες πολιτικές απαραίτητες , δραστικές , επώδυνες , ανατρεπτικές , περικοπών και μεταρρυθμίσεων που σε πρώτη φάση θα δημιουργούσαν ύφεση , περιορισμό καταναλωτικής δύναμης των πολιτών , προσαρμογή σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο , θύματα ( ανέργους – κλείσιμο μαγαζιών ) και σε δεύτερη φάση θα έφερναν ισορροπία και θα έβαζαν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και διόρθωσης αυτών των φαινομένων . Αυτό θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο( χρόνια ) για να λειτουργήσει σε υγιή , σταθερή και βιώσιμη βάση και για να δει ο λαός απτά αποτελέσματα.
Το πρώτο λάθος ήταν ότι η κυβέρνηση δεν εξήγησε επαρκώς το πόσο θα κρατάει κάθε στάδιο και τι ακριβώς θα συμβεί στους πολίτες κατά το πρώτο στάδιο ( προφανώς φοβήθηκε )
Το δεύτερο λάθος που έγινε από την κυβέρνηση και επιτρέπει σήμερα να γίνεται αυτή η συζήτηση είναι , ότι ενώ της εξηγήθηκε αναλυτικά από την τρόικα πόσο σκληρά επώδυνα και επείγοντα ήταν τα μέτρα και σε πόσο βαθμό έπρεπε να γίνουν οι περικοπές ( 40 % ) αυτή ακολούθησε τον παραπλανητικό δρόμο ,ναι μεν αλλά , όχι όλα μαζί , όχι όλα τώρα , όχι τόσο πολύ, σιγά –σιγά, δεν μπορούμε να διορθώσουμε σε ένα χρόνο προβλήματα και λάθη δεκαετιών.
Με αυτό τον ρυθμό εφαρμογής των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων , την αναβλητικότητα και τα πισωγυρίσματα που βλέπαμε σε όλες τις εξαγγελίες μέτρων ,τελικώς κάναμε τα μέτρα να αποτύχουν και σήμερα να πάρουμε σκληρότερα ,αφού ήδη το είχαμε υπογράψει ότι θα το κάνουμε, σε περίπτωση αποτυχίας.
( …Θα κάνουμε ότι χρειαστεί… έλεγε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών συνέχεια ).
Το τρίτο λάθος είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας , ωραιοποίησε μερικές καταστάσεις , δημιούργησε την ψεύτικη ελπίδα στους πολίτες ότι θα βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση και ότι μπορεί να μην είναι εντελώς επώδυνα τα μέτρα. ( Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων χωρίς να ανοίξουν, κλείσιμο συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου και εξυγίανση ΔΕΚΟ μόνο με μετατάξεις, μείωση του δημοσίου χωρίς απολύσεις ,δήθεν επενδύσεις –ΚΑΤΑΡ – ΑΣΤΑΚΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ , νόμοι που ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται κ. λ. π. )
Με αυτά τα λάθη ακύρωσε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και σήμερα είναι υποχρεωμένη να πάρει σκληρότερα ,για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Ελπίζω ότι ήρθε η ώρα ,όσοι από την κυβέρνηση εμπόδισαν την πλήρη αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μέτρων από φόβο η ιδεοληψία να πάνε σπίτι τους . Ο πρωθυπουργός να βρει την δύναμη να πει όλη την αλήθεια και να συνεχίσει με αυτούς που μπορούν και θέλουν, για να μην χρειαστεί και τρίτο ακόμα πιο επώδυνο πακέτο μέτρων, σε ένα χρόνο.
Να πει την αλήθεια, ότι τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα πρέπει να μειωθούν κατά 35-40 %, να συρρικνωθεί το δημόσιο κατά 20% τουλάχιστον και να διώξει την υπουργό που λαϊκίζοντας ανέφερε ( και σαν …υπέρβαση μάλιστα ) ,ότι οι μισθοί μειώθηκαν τον πρώτο χρόνο μόνο κατά 9,8 %. ( Όταν έχεις στόχο μείωση κατά 25 % και πανηγυρίζεις γιατί έγινε μείωση 10% δεν είσαι χρήσιμος και σαμποτάρεις την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.)
Με τέτοιους υπουργούς που αριστερό- λαϊκίζουν σε περίοδο πολέμου δεν θα βγει κανένα πρόγραμμα.
Επειδή δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις για να διορθώσουν στρεβλώσεις δεκαετιών, επειδή όπως λέει ο λαός δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν αβγά, εύχομαι στον πρωθυπουργό να βρει την δύναμη και να προχωρήσει για να σώσουμε την χώρα.
Εγώ θα είμαι ένας από αυτούς που θα σταθεί δίπλα του.
Αν πιστεύει ότι δεν μπορεί με αυτούς που έχει μαζί του, καλύτερα είναι να πάει σε εκλογές.
Έτσι και αλλιώς χρεώνεται και ό ίδιος ένα σοβαρό λάθος . Το 2004 ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ με την εντολή εκατομμυρίων συμπολιτών μας ….να τα αλλάξει όλα . Δυστυχώς δεν τα άλλαξε ενώ είχε τη ευκαιρία .
Τότε δείλιασε, ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΜΗ ΔΕΙΛΙΑΣΕΙ ΞΑΝΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: