Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η πολυκατοικία μας και … ο ΘΥΡΩΡΟΣ μας.

του Αντώνη Μανίκα
Σήμερα, εμείς οι ιδιοκτήτες αυτής της υπέροχης πολυκατοικίας που την ονομάσαμε «ΕΛΛΑΔΑ », πήραμε ένα χαρτί από κάποιους « δανειστές » ότι πρέπει να καταβάλλουμε ένα υπέρογκο ποσό , γιατί αλλιώς θα χάσουμε τα σπίτια μας।
Εμείς, μόλις μάθαμε ότι θα σταλεί ένας τέτοιος λογαριασμός ,φερόμενοι έξυπνα και αντιλαμβανόμενοι τι θα αφορά, αλλάξαμε αμέσως θυρωρό και πιστέψαμε ότι καθαρίσαμε.
Για νέο θυρωρό ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ αυτόν που προσπάθησε να μην μας τρομάξει και μας υποσχέθηκε ότι …λεφτά υπάρχουν.
Ο νέος θυρωρός, έκανε μία έρευνα και μετά μας έστειλε ονομαστικά τον λογαριασμό, με επιμερισμό του τι αντιστοιχεί να πληρώσει ο καθένας μας.
Επίσης ,μας είπε, ότι διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές και κέρδισε να μας δώσουν μία πίστωση χρόνου για να μαζέψουμε το ποσό που ζητάνε , επειδή αυτό είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα.
Μάλιστα, στο διάστημα που μας έδωσαν πίστωση -για να μαζέψουμε αυτά τα χρήματα -μας είπαν « οι δανειστές », ότι θα βάλουν δικούς τους παρατηρητές για να επιβλέπουν ,αν τα μαζεύουμε .
Σήμερα είμαστε όλοι έκπληκτοι γιατί μάθαμε «ξαφνικά» ,ότι ο θυρωρός που εκλέγαμε και εμπιστευόμαστε για πολλές δεκαετίες να διαχειριστεί τα της πολυκατοικίας μας , διαχειρίστηκε τα χρήματα μας με αλόγιστο τρόπο , χρεοκόπησε την πολυκατοικία, υπερδανείστηκε ,υποθήκευε τις περιουσίες μας και τώρα οι δανειστές, του ζητούν τις …ιδιοκτησίες μας ,που είχε υποθηκεύσει .
Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ,θα δούμε ότι εμείς εμπιστευόμαστε πολλά χρόνια τον θυρωρό, για διαχειριστή της περιουσίας μας, χωρίς κανένα έλεγχο.
Δεν μας έκανε εντύπωση ,ούτε παραπονεθήκαμε ,όταν δεν πληρώναμε τα κοινόχρηστα μας ή πληρώναμε μέρος από αυτά, για πολλά χρόνια.
Δεν ασχοληθήκαμε που βρήκε τα χρήματα για να κάνει εξωραϊσμούς στην πολυκατοικία , πανάκριβους και εν πολλής άχρηστους. ( Κήπους – τέντες- μπάρμπεκιου – φωτισμούς – πάρτι για τους ενοίκους. )
Δεν ασχοληθήκαμε πόσο κοστίζουν και ποιός θα πληρώσει κάτι εξαιρετικές παροχές που είχε δημιουργήσει για τους ενοίκους της πολυκατοικίας. ( Γυμναστήριο, σάουνα, πούλμαν και οδηγό για τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο ,κινηματογράφο , κ. λ. π. )
Ούτε παραπονεθήκαμε όταν μάθαμε ότι , όλα αυτά ,τα έκανε με δανεικά που έπαιρνε από κάτι τοκογλύφους ,αφού εμείς βολευόμαστε και δεν πληρώναμε τα κοινόχρηστα.
Δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ πόσο κόστιζαν αυτά, αν και κάτι φήμες από εδώ και από εκεί ,έλεγαν ότι τα πλήρωσε διπλά από ότι στοίχιζαν στην αγορά, μοιράζοντας μίζες και «ταΐζοντας», κάτι δικούς του.
Δεν μας έκανε εντύπωση ούτε η πλούσια ζωή πού έκανε ο θυρωρός και πού δεν αντιστοιχούσε στον μισθό του.
Το φοβερότερο είναι ότι μας έφερε κάτι χαρτιά να υπογράψουμε, που του επιτρέπαμε να προσλάβει για βοηθούς , με σύμβαση , κάτι ανίψια του, που είχαν …ανάγκη.
Μας έπεισε ότι ήταν απαραίτητο , θα κρατούσε για λίγο και στο τέλος θα έβρισκε τρόπο να μην πληρώσουμε εμείς τον μισθό τους.
Ψάχνοντας σήμερα ,είδαμε ότι για να το περάσει αυτό , συνηγόρησαν και κάποιοι ιδιοκτήτες . Έτσι βόλεψαν και κάποια δικά τους «ανίψια» και σήμερα έχουμε 14 κηπουρούς, 7 τηλεφωνήτριες , 5 συντηρητές , 2 μπογιατζήδες, 1 σύμβουλο διοίκησης , 2 επενδυτικούς συμβούλους ,3 λογιστές, 2 καθηγητές για εξωσχολικό φροντιστήριο των παιδιών μας, 1 γιατρό στην πολυκατοικία που φροντίζει και την γειτονιά, 1 γυμναστή για τον ελεύθερο χρόνο μας και καμία δεκαριά άλλους που δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνουνε.!!!
Σήμερα λοιπόν, κάνουμε συνέχεια συνελεύσεις , για να δούμε τι θα κάνουμε!!!.
Έχουν «πέσει» στην συζήτηση όλες οι πιθανότητες.
Είμαστε αγανακτισμένοι από τον θυρωρό μας και λέμε να τα πληρώσει αυτός, δεν φταίμε για τα χρέη που δημιούργησε , δεν είναι δικά μας , αλλά οι δανειστές λένε… ότι εσείς τον εξουσιοδοτήσατε να κάνει ότι έκανε.
Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κρεμάσουμε τον παλαιό θυρωρό από την είσοδο της πολυκατοικίας . Σωστό ,κρέμασμα θέλει , αλλά έτσι δεν μαζεύονται τα χρήματα που πρέπει να δώσουμε και …πάλι θα χάσουμε τα σπίτια μας.
Κάποιοι λένε ότι φταίει ό νέος θυρωρός γιατί είναι συγγενής του παλαιού θυρωρού και δεν ξέρει από …οικονομικά.
Κάποιοι λένε να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος , με τους δανειστές.
Ο νέος θυρωρός λέει, για να κάνουμε οικονομία, να απολύσουμε μερικούς από αυτούς που προσλάβαμε τόσα χρόνια ,γιατί δεν χρειάζονται. Αλλά οι περισσότεροι αντιδρούν .
Γιατί αυτοί που θα απολυθούν είναι …δικά μας παιδιά και πως να το κάνουμε, έχουμε ευαισθησίες για το πώς θα ζήσουνε!!!.
Κάποιοι λένε να ζήσουμε φτωχότερα και να κλείσουμε κάτι πανάκριβες επενδύσεις που είχε κάνει ο θυρωρός ,αλλά άλλοι ,αντιδρούν γιατί είχαμε βολευτεί με αυτές .
( π. χ . πληρώναμε για να έχουμε στη πολυκατοικία ,γυμναστήριο , κινηματογράφο, σάουνα, πούλμαν να πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο, NOVA για να βλέπουμε τα ματς κ . λ. π. ).
Κάποιοι λένε να μην αναγνωρίσουμε τα χρέη, αλλά οι δανειστές …μας δείχνουν τις υπογραφές μας ,στις …υποθήκες.
Κάποιοι, οι νεότεροι ενοικιαστές ,λένε ότι εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε όλες αυτές τις παροχές που προσφέρει η πολυκατοικία άρα δεν πληρώνουμε , να πληρώσουν …οι άλλοι.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά …λεφτά δεν μαζεύονται.
Εγώ αγαπητοί μου, βλέπω ότι πρέπει να πληρώσουμε όλοι , γιατί όλοι φταίμε που εκλέξαμε τον θυρωρό και τον αφήσαμε να διαχειριστεί τις περιουσίες μας ανεξέλεγκτα.
Όσο μπορούμε πιο δίκαια και αναλογικά, όσο μπορούμε με μακροχρόνιο διακανονισμό , γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει, αλλά να πληρώσουμε όλοι και να μας γίνει μάθημα.
Το συμπέρασμα μου είναι ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ ποιόν θυρωρό βγάζουμε ,να τον ελέγχουμε τακτικά και να προσέχουμε τι υπογράφουμε.
Σίγουρα θα μας στοιχίσει πανάκριβα να πληρώσουμε όλα αυτά τα χρέη, θα ξεβολευτούμε για πολλά χρόνια , κάποιοι θα ξενιτευτούν για το « μαύρο» μεροκάματο , θα χάσουμε πολλά προνόμια και διευκολύνσεις , θα ζήσουμε φτωχότερα ,αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: