Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα παίζουν «τις κουμπάρες »

του Αντώνη Μανίκα

Η τρέχουσα οικονομική κρίση ,που εξελίσσετε σε πολιτική και κοινωνική , ήταν η ευκαιρία να διορθωθούν οι παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας , της οργάνωσης της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που βασικά ευθύνονται, για την δημιουργία της κρίσης.
Αν και απαισιόδοξος με αυτά που βλέπω ,πιστεύω τελικά να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Το πολιτικό σύστημα έχει την ευκαιρία
 Να καταργήσει τις κάθε είδους συντεχνίες και τα φέουδα
 Να καταργήσει τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τις στρεβλώσεις που αυτός επέβαλε
 Να εξυγιάνει τις ΔΕΚΟ και να κλείσουν ή να πουληθούν οι περισσότερες
 Να εξυγιάνει και να εξορθολογήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ.
 Να μειώσει το αντιπαραγωγικό και πανάκριβο στην λειτουργία του, δημόσιο τομέα
 Να εξορθολογήσει τις αμοιβές στο δημόσιο και στις συντάξεις και να διορθώσει παλαιότερες αδικίες.
 Να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα
 Να από - ενοχοποιήσει το « επιχειρείν » και να καταργήσει την γραφειοκρατία.
 Να εξυγιάνει την δικαιοσύνη και να επιβάλει κανόνες και νόμους ίδιους για όλους .
 Να εξυγιάνει και να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα επιβάλλοντας νέο εκλογικό νόμο και τιμωρώντας τους διεφθαρμένους πολιτικούς.
 Να περάσει σε Συνταγματική αναθεώρηση ,αίροντας όλα τα εμπόδια και τους αναχρονισμούς που είχαν θεσπιστεί με το παλαιό Σύνταγμα ( Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων , αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ. λ. π )
 Να καταργήσει τα πρωτογενή ελλείμματα του προϋπολογισμού και να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα
Νομίζω ότι αυτό εννοούσε και ο Πάγκαλος λέγοντας ότι… το μνημόνιο… είναι ευκαιρία.!
Πιστεύω και εύχομαι τελικά να βρεθούν εκείνες οι υγιείς πολιτικά δυνάμεις και εκείνοι οι αρχηγοί που θα έχουν την πολιτική βούληση να τα κάνουν πράξη όλα αυτά και σε μερικές δεκαετίες να ζούμε σε μία άλλη …Ελλάδα.
Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε τους υπάρχοντες πολιτικούς ,στην πλειοψηφία τους ,να παίζουν τις …« κουμπάρες ».
Το κυρίαρχο πολιτικά ΠΑΣΟΚ ,που απέδειξε με τις κινήσεις του, ότι ελέγχει απόλυτα το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα ,ρίχνει την .. μπάλα στην εξέδρα.
Αντιλαμβανόμενο
• πόσο δύσκολο και επώδυνο είναι να εφαρμόσει και να δρομολογήσει όλες αυτές τις αλλαγές ,
• πόσο βαθιές και ριζικές είναι αυτές οι αλλαγές ,
• πόσο βαθειά πρέπει να συγκρουστεί με συντεχνίες και συμφέροντα που το ίδιο δημιούργησε για να διατηρηθεί στην εξουσία
• πόσο πολύ κοστίζουν «πολιτικά», οι συγκρούσεις αυτές
ρίχνει την ..μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, για να μην αναγκαστεί να τα πραγματοποιήσει.
Αντί να αλλάζει τα πράγματα ,ανακοίνωσε μερικές αλλαγές ,τις έριξε στο τραπέζι και τις άφησε στην μέση ,κάνοντας πίσω με την πρώτη αντίδραση.
Έβαλε το πολιτικό του συμφέρον και την πολιτική του επιβίωση πάνω από το συμφέρον του τόπου και των πολιτών και δείχνει ότι δεν θέλει να πραγματώσει αυτές τις αλλαγές , θέλει …να τις κάνει κάποιος άλλος , για να μην πάρει το ίδιο το «πολιτικό κόστος »των πράξεων.
Η αντιπολίτευση το καταλαβαίνει αυτό και κάνει τα πάντα για να μην παραλάβει την …καυτή πατάτα των αλλαγών , δεν διεκδικεί την εξουσία και κάνει… ανέξοδο λαϊκισμό εκ του ασφαλούς .
Απαντώντας σε μία αντιπολίτευση που λαϊκίζει αισχρά και ενδιαφέρεται μόνο για να εισπράξει πολιτικά ωφέλη από την φθορά του ΠΑΣΟΚ και των δύσκολων αλλαγών που επιβάλλεται να κάνει , το ΠΑΣΟΚ αποπροσανατολίζει την συζήτηση και αρνείται να περάσει σε εφαρμογές.
Το κυρίαρχο φαινόμενο σήμερα είναι να φορτώνει τις αλλαγές ..στις καλένδες . Αυτά που δεν μπορεί να πιάσει …να τα κάνει κρεμαστάρια… όπως η αλεπού.
Δημιουργεί και θέτει- με την βοήθεια των ΜΜΕ- σε πρώτη προτεραιότητα και στην κοινή γνώμη, θέματα δευτερευούσης σημασίας.
 Ασχολείται με τον « Τσίπρα» και κάποιες ομάδες ανεγκέφαλων « αγανακτισμένων » που διαπράττουν μείζονος σημασίας παραβατικές πράξεις και συμπεριφορές και τις αναδεικνύει ,σαν σοβαρό θέμα.
 Ανακοινώνει διάφορα ευχάριστα στα …αυτιά μέτρα για το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη γνωρίζοντας ότι δεν είναι ώριμα και σε θέση να δημιουργήσουν, τώρα, αποτέλεσμα.
 Παραμυθιάζει τον κόσμο με επερχόμενες επενδύσεις σε Ελληνικό , Αστακό , ΤΡΑΙΝΟΣΕ , γνωρίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις αφού δεν έχουν διορθωθεί όλα αυτά που ανέφερα στην αρχή.
 Λαϊκίζει με την φοροδιαφυγή , με την φορολόγηση των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό , ξέροντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτές.
 Στοχοποιεί διάφορες κοινωνικές ομάδες φοροφυγάδων για « λαϊκή κατανάλωση » χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Αφού δεν στέλνει το ΕΤΑΚ ή το ΦΜΑΠ.
 Εφευρίσκει κινήσεις ,όπως τα δημοψηφίσματα, για να κατευνάσει δήθεν την πολιτική αγανάκτηση και να ανακτήσει την λαϊκή βούληση και « εντολή ».
 Ξορκίζει τις ανάλγητες «αγορές » που κερδοσκοπούν -ενώ ξέρει ότι αυτό θα κάνουν - και πρέπει να τις αντιμετωπίσει με τα όπλα τους.
 Παραπέμπει το πρόβλημα της Ελλάδος ,στην πολιτική ανεπάρκεια της Ευρώπης να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και παραπέμπει την λύση ,στις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Σαφώς ,οι « αγορές »,ο καπιταλισμός , το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ,η ΕΥΡΩΠΗ οι δομές και η οικονομική της διακυβέρνηση, είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία για τα προβλήματα μας .
Αλλά άλλο είναι να παλεύεις σε αυτό το επίπεδο για τις απαραίτητες αλλαγές… και άλλο είναι να το χρησιμοποιείς σαν άλλοθι για να μην κάνεις τις πρέπουσες αλλαγές στο εσωτερικό.
Κλείνοντας θέλω να δώσω το μήνυμα, ότι παρά τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα που ανέδειξαν και έφεραν στην επιφάνεια τα δικά μας ,η λύση θα έρθει από το εσωτερικό .
Η λύση θα έρθει με το να κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει και να διορθώσουμε τις δικές μας παθογένειες και όχι περιμένοντας να μας σώσουν οι άλλοι.
Οτιδήποτε άλλο, είναι πρόσχημα και μας κάνει να παίζουμε τις …κουμπάρες και απλώς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
Οι πολίτες ,στην συντριπτική πλειοψηφία τούς , το έχουν καταλάβει ,καιρός να το καταλάβουν και οι πολιτικοί και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και αργά η γρήγορα θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων και των παραλήψεων τους .
Η Ιστορία δεν σταματά ούτε το ποτάμι γυρίζει πίσω.!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: