Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ… ΕΛΛΗΝΑΣ… ΕΙΜΑΙ;

του Αντώνη Μανίκα
Ακούω συνέχεια για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε Ελληνικό νοικοκυριό , και πώς θα ανταπεξέλθει στο δύσκολο δρόμο της προσαρμογής εν μέσω ύφεσης και χωρίς ρευστότητα.

Ακούω ότι επειδή η Ευρωπαϊκή τράπεζα αύξησε τα επιτόκια δανεισμού ,θα αυξηθούν τα επιτόκια και οι δόσεις για τα καταναλωτικά , στεγαστικά , επιχειρηματικά , πιστωτικές κάρτες κ. λ. π. και πως θα ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά.

Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν έχει κανένα τέτοιο δάνειο , τι να κάνει ;

Ακούω ότι ξεζουμίζει η εφορία τους Έλληνες με την ρύθμιση και τακτοποίηση των αυθαίρετων και θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα. Το ερώτημα είναι που θα τα βρουν τα χρήματα, εν μέσω κρίσης.

Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν έχει κανένα αυθαίρετο , τι να κάνει;

Ακούω ότι θα πληρώσουν πρόστιμα οι Έλληνες για την ρύθμιση των ημι - υπαίθριων και την νομιμοποίηση τους.

Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν έχει κανένα ημι- υπαίθριο να ρυθμίσει, τι να κάνει ;

Ακούω ότι οι συμπολίτες μου δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους για τα τεκμήρια… και δεν μπορούν να συντηρήσουν τα σκάφη τους ή να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία κ. λ. π.

Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν έχει σκάφος και δεν στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία , τι να κάνει;

Ακούω ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να καταβάλουν το ΦΠΑ ( που έχουν εισπράξει ) και πρέπει να γίνει ρύθμιση ,σε δόσεις.

Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν χρωστάω ΦΠΑ ,τι να κάνει ;
Ακούω ότι στενάζει η αγορά από τις συνεχείς περαιώσεις και κάθε επαγγελματίας που πρέπει να πληρώσει για την περαίωση πνίγετε και δεν έχει χρήματα.
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν έχει καμία περαίωση τι να κάνει;
Ακούω ότι πρέπει να δοθεί ρευστότητα και νέα δάνεια από τις τράπεζες για να κινηθεί η πραγματική οικονομία.
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν χρειάζεται κανένα δάνειο τι πρέπει να κάνει;
Ακούω ότι οι τράπεζες κάνουν κατασχέσεις αυτοκινήτων γιατί οι πελάτες τους ( αγοραστές ) δεν πληρώνουν τις δόσεις και μάλιστα το κράτος πρέπει να νομοθετήσει ενάντια στις κατασχέσεις.
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν χρωστάει και πήρε το αυτοκίνητο του χωρίς δάνειο ,τι να κάνει;
Ακούω ότι οι εφορίες ζητούν από αυτούς που χρωστάνε φόρους να πάνε να τους ρυθμίσουν σε δόσεις γιατί θα κινηθούν νομικά . Και μάλιστα αυτές οι οφειλές είναι δις εκατομμύρια .
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν χρωστάνε στην εφορία ,τι να κάνουν;
Ακούω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παραπονιούνται ότι χάνουν κάτι extra επιδόματα - που διπλασίαζαν το μισθό τους - και δεν μπορούν να ζήσουν
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν είχε ποτέ τέτοια επιδόματα τι να κάνει;
Ακούω ότι οι νέοι, είναι απεγνωσμένοι γιατί πλέον δεν μπορούν να διορισθούν στο δημόσιο και δεν έχουν μέλλον
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν ήθελαν να διορισθούν ποτέ στο δημόσιο ,τι πρέπει να κάνουν;
Ακούω ότι άνθρωποι που έχασαν την δουλεία τους στον ιδιωτικό τομέα( όπως και εγώ ) δεν μπορούν να ζήσουν.
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που έχει κάτι οικονομίες στην άκρη ( για τα δύσκολα ) γιατί μπορούν να ζήσουν;
Ακούω ότι δεν υπάρχουν πλέον δουλειές και πρέπει ο κόσμος να μεταναστεύσει και να αλλάξει αντικείμενο εργασίας.
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που αυτό το βλέπει ευκαιρία ,τι να κάνει ;
Ακούω ότι κάτι επαγγελματίες από τα κλειστά επαγγέλματα ( Ταξί – Φορτηγά ) χάνουν τις άδειες τους , που τις πουλούσαν στην μαύρη και αφορολόγητα και καταστρέφονται οικονομικά.
Ο πολίτης ( όπως εγώ ) που δεν έχει καμία τέτοια άδεια τι πρέπει να κάνει ;
Τελικά έχω τρελαθεί ,δεν ξέρω τι είδους Έλληνας είμαι εγώ και αυτοί οι συμπολίτες μου που είναι σαν και εμένα.
Μάλλον είμαστε ηλίθιοι ή κάτι… χειρότερο ,αφού δεν έχουμε τίποτα από αυτά που θίγουν όλους τους άλλους συμπολίτες μας.
Μάλλον κάποιο σοβαρό λάθος έχουμε κάνει στην ζωή μας και πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και ενάντια στους πολλούς.
Πραγματικά αισθάνομαι ηλίθιος ή από άλλο πλανήτη ,αφού όλα αυτά που απασχολούν όλη μέρα τους περισσότερους συμπολίτες μου και τα ΜΜΕ ,δεν με αφορούν.
Θα ήθελα να δω τελικά ,ποιός θα ασχοληθεί και με αυτούς τους πολίτες που δεν χρωστούν , δεν έχουν κλέψει , δεν ανήκουν σε συντεχνίες με ειδικά προνόμια , δεν έχουν παρανομήσει ,δεν έχουν εκμεταλλευτεί, βαδίζουν λογισμένα, επιχειρούν νόμιμα, δουλεύουν τίμια , σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα και είναι αισιόδοξοι.
Πότε θα σταματήσει αυτός ο βιασμός της λογικής ,αυτή η ισοπέδωση ,ότι όλοι είμαστε ίδιοι , προβληματικοί και αναγκεμένοι.
Πώς και ποιός θα μας προστατέψει από αυτή την ισοπεδωτική αρνητική- καταστροφική προπαγάνδα.
Κοντεύει να με πιάσει κατάθλιψη και να πιστέψω - κόντρα στην λογική - ότι δεν υπάρχουν άλλοι …τέτοιοι Έλληνες, σαν και εμένα!!.
Ξυπνάω το πρωί , κοιτιέμαι στον καθρέπτη και αναρωτιέμαι τι είδους …Έλληνας είμαι !!!

ΥΠΑΡΧΕΙ… ΚΡΑΤΟΣ;

του Αντώνη Μανίκα
Αυτό είναι το ερώτημα που με βασανίζει εδώ και 1,5 χρόνο.
Σοβαροί έλληνες και ξένοι αναλυτές , οικονομολόγοι , πολιτικοί , δημοσιογράφοι έχουν αναλύσει διεξοδικά τι πρέπει να γίνει για να φύγει η Ελλάδα από τα δεινά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της Ιστορίας της , αλλά και να ανοίξει ορίζοντες για μία νέα εποχή.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση βλέπω την πολιτική ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος να αφουγκράζεται τα περισσότερα μηνύματα και να παίρνει ( θεσμοθετεί – νομοθετεί ) τα περισσότερα από τα αναγκαία μέτρα.
(Ίσως και με τις αναγκαίες προτροπές ,κατευθύνσεις – μνημόνια - από το εξωτερικό και με την πίεση των δανειστών μας.)

Έχουν αναλυθεί όλες οι αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ και το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουμε.
Τι συμβαίνει λοιπόν και δεν προχωράμε ;

Οι βασικές και καθοριστικές αλλαγές πρέπει να προέλθουν από την αλλαγή στην λειτουργία του κράτους.
Γιατί λοιπόν δεν προχωρούν ; Είναι τόσο μεγάλες οι αντιστάσεις των συγκρουόμενων συμφερόντων ;

Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι μερικές ομάδες - που θίγονται τα συμφέροντα τους- μπορούν να καθυστερήσουν τις αλλαγές, όταν είναι τόσο εξόφθαλμο το τι πρέπει να γίνει και ποια ωφέλεια θα έχει το γενικό σύνολο της χώρας, από αυτές τις αλλαγές.

Δεν μπορώ να καταλάβω

 Γιατί δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα ;
 Γιατί δεν συλλαμβάνονται όσοι παρανομούν ,εκφράζοντας με παράνομους τρόπους και ενάντια στο γενικό σύνολο ,τις αντιδράσεις τους στις αλλαγές ;( Κάτοικοι της Κερατέας, Ταξιτζήδες , Ιδιοκτήτες φορτηγών κ. λ. π )
 Γιατί δεν αναδιαρθρώνονται οι εφορίες που δεν λειτουργούν;
 Γιατί ενώ χρειάζονται να κατατεθούν .περίπου 1500, Προεδρικά Διατάγματα για να ισχύσουν οι νόμοι που ψηφίστηκαν , έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα μόνο , περίπου 400;
 Γιατί δεν διαγράφονται όσοι βουλευτές ή κομματικά στελέχη αντιδρούν στις αλλαγές και θέλουν να παραμείνει η χώρα στον κλοιό των συντεχνιακών συμφερόντων και στην διατήρηση των πελατειακών δομών;
 Γιατί δεν υπάρχει πυγμή και αποφασιστικότητα στις ενέργειες του κράτους στην επιβολή των νόμων ;
 Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και δεν έχουμε μηνύσεις , συλλήψεις και ότι άλλο αντιστοιχεί στους παρανομούντες;
 Γιατί δεν υπάρχουν δημόσιες κατασχέσεις σε φορτηγά , Ταξί και όλα τα άλλα μέσα και υπηρεσίες που έχουν εκδοθεί από το δημόσιο και εξυπηρετούν δημόσιες ανάγκες ,όταν οι κάτοχοι τους αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες που έχουν κληθεί να προσφέρουν ;
 Γιατί δεν κλείνουν άχρηστοι , αντιπαραγωγικοί και πολυέξοδοι φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου;
 Γιατί δεν φτιάχνεται το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο;
 Γιατί μετά από τόσους μήνες δεν έχει καθολική ισχύ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ενιαία διαδικασία ηλεκτρονικών διαγωνισμών προμηθειών στα νοσοκομεία.
 Γιατί υπάρχει αποπροσανατολισμός τη κοινής γνώμης και στροφή της προσοχής της, σε ακραίες παράνομες αλλά ασήμαντες πράξεις ,μικρών μειοψηφιών , εναντίον των πολιτικών;

Αφού δεν μπορώ να εξηγήσω λογικά την αδυναμία εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων και να τη αποδώσω, είτε σε ανικανότητα ,είτε σε αντίσταση από επί μέρους ομάδες και συμφέροντα , καταλήγω στο συμπέρασμα πως υπάρχει κάτι άλλο …βαθύτερο.

Αρχίζω να σχηματίζω την πεποίθηση ,ότι κάποιοι ,ή η πλειοψηφία, ή μία ισχυρή μειοψηφία, από τους κυβερνώντες ,έχουν εφεύρει ένα νέο τρόπο αντίστασης, στην πραγμάτωση και εφαρμογή των αναγκαίων αλλαγών.

Με την πίεση της λογικής και των Ευρωπαίων δανειστών , αναγγέλλουν και θεσμοθετούν τα απαραίτητα μέτρα και μετά «κλείνουν το μάτι »σε όλους όσους θίγονται ,λέγοντας τους …ότι εμείς δεν θα εφαρμόσουμε τίποτα που να ..θίγει τα συμφέροντα σας.

Πιστεύω ότι έχουν ανακαλύψει αυτόν τον τρόπο δράσης ,για να έχουν ..και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Πιστεύω ότι έχουν βαθύτερη και καλά…. σχεδιασμένη στρατηγική.

Δηλαδή και να υποσχεθούν τις αναγκαίες αλλαγές και μα μην κάνουν τίποτα που θα επέφερε ένα κακώς εννοούμενο « πολιτικό κόστος ».
Προσδοκούν να κάνουν αυτές τις εφαρμογές ,κάποιοι άλλοι , στο μέλλον, εισπράττοντας αυτοί το πολιτικό κόστος.
Τότε με την ευχέρεια του… ανεύθυνου ,να ασκούν ανέξοδη κριτική, παραμένοντας στην πολιτική επικαιρότητα και διατηρώντας τα προνόμια που επιφέρει η κατοχή και η νομή της εξουσίας.

Αυτό όμως είναι και επικίνδυνο και καταστροφικό για τον τόπο.!

Εάν υπάρχει τόση διάβρωση και τόση αλλοτρίωση… από την εξουσία δεν έχουμε πολλές ελπίδες σαν χώρα .

Καταθέτω αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς , ανοίγοντας ένα διάλογο στην κοινωνία για το θέμα αυτό.

Αν οι συλλογισμοί μου έχουν βάση ,τότε πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά σαν κοινωνία, για να προστατέψουμε το μέλλον μας.

Αν δημιουργηθεί, κοινή πεποίθηση ,ότι ισχύει κάτι τέτοιο ,η αντίδραση μας πρέπει να είναι και βίαιη αλλά και στοχευόμενη στους πραγματικούς αίτιους της μη εφαρμογής , των απαραίτητων και… σωστικών μέτρων για την χώρα.

Πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξουμε και να καταδικάσουμε ανοιχτά, μία τέτοια στρατηγική και να καταγγείλουμε –ενοχοποιήσουμε προσωπικά, τους εκφραστές της .

Είναι μέτρο αυτοάμυνας και προστασίας.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανοχής και αναμονής.

Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα , πριν να είναι αργά. !!!

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

“ TAXI “ .. Ο… πολιτικός παραλογισμός συνεχίζεται

του Αντώνη Μανίκα
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αλαλούμ και ένα τεράστιο μπέρδεμα. Έχουμε μπερδέψει όλες τις βασικές έννοιες πού μέχρι χθες περιέγραφαν και εξηγούσαν με αρκετή σαφήνεια τις συμπεριφορές και των πολιτικών και της κοινωνίας και των οικονομολόγων .
Έχουμε μπερδέψει και πρέπει να επανακαθορίσουμε , τι είναι αριστερό και τι είναι δεξιό, τι είναι συντηρητικό και τι προοδευτικό , τι είναι ελεύθερη αγορά και οικονομία και τι είναι κρατικά ελεγχόμενη, τι είναι δίκαιο και τι άδικο , τι είναι ηθικό και τι ανήθικο , τι είναι λογικό και τι είναι παράλογο.
Αφορμή παίρνω από το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ( ΤΑΧΙ ) και γενικά από την απελευθέρωση και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων .
Ειδικά όταν ακούω την γραμματέα του ΚΚΕ( κυρία Αλέκα Παπαρήγα ) να παίρνει το μέρος και να συμπαρίσταται στον « …δίκαιο αγώνα των ταξιτζήδων ».
Και δεν είναι μόνο η κυρία Παπαρήγα, περιέργως και τουλάχιστον με τα δεδομένα που ήξερα μέχρι σήμερα ανεξήγητα ,το μέρος των ταξιτζήδων και την περιφρούρηση του επαγγέλματος τους , αναλαμβάνουν πολιτικοί από όλους τους χώρους.
Δεξιοί της Ν.Δ , πού σύμφωνα με την ιδεολογία τους και την οικονομική τους αντίληψη θα έπρεπε να πασχίζουν για την ελεύθερη οικονομία ,τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την άρση κάθε προστατευτισμού.
Δήθεν αριστεροί ,από την υπόλοιπη αριστερά, αλλά και μεγάλο μέρος από του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με προεξέχοντα τον προηγούμενο υπουργό ,κύριο Δημήτρη Ρέππα, κάνουν τα πάντα να παραμείνει το επάγγελμα του ταξιτζή κλειστό ,να μην ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να προστατευθεί μία προνομιούχα κάστα « κεφαλαιούχων » .
Ειλικρινά σαστίζω με αυτόν «τον πολιτικό παραλογισμό» και τις ανίερες συμμαχίες κόντρα σε κάθε λογική και ιδεολογία.
Οι φίλοι της αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεχάσει πώς δόθηκαν οι πρώτες άδειες ΤΑΧΙ.!!!
Ξέχασαν πώς η χούντα αντάμειψε κάθε χαφιέ , καταδότη, όργανο του παρακράτους που είχε στήσει , με μία άδεια ΤΑΧΙ.!!!
Ξέχασαν το « Απαραίτητο »πιστοποιητικό κοινωνικό φρονημάτων ακόμα και για να πάρεις επαγγελματικό δίπλωμα και πώς αποκλείονταν οι δημοκρατικοί πολίτες από τέτοιο.. προνόμιο.
Αλλά ,ξέχασαν και πώς λειτούργησε η συμπαθής τάξη των ταξιτζήδων στην μεταπολίτευση. Ξέχασαν πώς μετετράπησαν σε κλακαδόρους - κομματόσκυλα κάθε κόμματος εξουσίας για να συνεχίσουν τον προστατευτισμό των συμφερόντων της συντεχνίας τους ,μοιράζοντας « πολιτική υποστήριξη » και ψήφους σε κάθε κόμμα εξουσίας. Οι μεγαλύτεροι στρατολόγοι ψήφων και προπαγανδιστές κάθε υποψήφιου βουλευτή στην μεταπολίτευση ήταν ταξιτζήδες.
Βέβαια ,οι πρώτοι ( ιδιοκτήτες ) χαφιέδες της χούντας, σε λίγα χρόνια από την μεταπολίτευση πούλησαν -σε κάποιους μαφιόζους του κεφαλαίου- ,τις άδειες τους και φούντωσαν την ανατολική ΑΤΤΙΚΗ με τα αυθαίρετα, που προσπαθούμε να… ρυθμίσουμε σήμερα.
Οι περισσότεροι κάτοχοι αυθαιρέτων, τουλάχιστον στη Αττική , είναι ιδιοκτήτες ή πρώην ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ.!!!
Οι δεύτεροι ιδιοκτήτες συνέχισαν να πουλάν τις άδειες τους - στους ίδιους μαφιόζους του χρήματος πού συγκέντρωναν τις άδειες των ΤΑΧΙ παρανόμως -και διοριζόντουσαν από τα κομματικά επιτελεία , κλητήρες ή χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.
Σε λίγα χρόνια ,αυτοί αποτελούσαν τον βασικό κορμό από τον κομματικό μηχανισμό ( τοπικές οργανώσεις ) που έκανε και διορισμούς και έφτιαχνε στρατούς « υποστηρικτών» για κάθε « φεουδάρχη»υποψήφιο βουλευτή !!!.
Ίσως αυτό εξηγεί και την σημερινή υποστήριξη των ταξιτζήδων , από μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ,που θέλουν να μείνουμε εκεί που είμαστε ,να μην αλλάξει τίποτα και απλώς αυτοί να εξασφαλίζουν με την… πελατεία τους ,την επανεκλογή τους.
Υπήρχε και τρίτη φουρνιά ιδιοκτητών ΤΑΧΙ που πούλησαν τις άδειες τους στην συγκεκριμένη μαφία . Ήταν εκείνη η « παραγωγική » ομάδα των συμπολιτών μας που μεγαλουργούσε στο χρηματιστήριο το 1999 κα το 2000 . Πούλησαν και αυτοί τις άδειες τους και ήταν έτοιμοι να προσληφθούν στην …wall street .
Οι μαφιόζοι του χρήματος που συγκέντρωναν τις άδειες παρανόμως, είχαν στην δούλεψη τους ,δούλους , ανασφάλιστους , δεν πλήρωναν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και εμπορευόντουσαν τις άδειες ,χωρίς κανόνες , με υψηλότατα κέρδη και πάντα ….αφορολόγητα .!!!
Αυτούς υποστηρίζουμε; . Φοβόμαστε μήπως θιχθούν τα «δίκαια » συμφέροντα τους ;
Σαφώς υπήρχαν και πολλοί φτωχοί άνθρωποι που με κάποιες οικονομίες ή δάνεια αγόρασαν πανάκριβα από την μαφία ,μισή άδεια ΤΑΧΙ και δουλεύουν για να ζήσουν την οικογένεια τους.
Αυτοί που με μία ή μισή άδεια ΤΑΧΙ συνεχίζουν να δουλεύουν, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το άνοιγμα του επαγγέλματος παρά μόνο ότι δεν θα μπορέσουν να την πουλήσουν κάποια στιγμή ακριβά και θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.
Αλλά το ίδιο δεν κάνουν και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες που ανοίγουν μία καφετέρια , ένα σουβλατζίδικο , ένα κατάστημα επίπλων , ένα συνεργείο αυτοκινήτων ;. Και αυτοί δίνουν κάποια κεφάλαια για να στήσουν μία επιχείρηση και μπορεί να κερδίσουν μπορεί και να χάσουν, μπορεί να επιβιώσουν μπορεί και όχι.!!
Γιατί είναι δίκαιο ,λογικό και ηθικό να προστατεύονται κάποια επαγγέλματα από ποσοστώσεις ανά κάτοικο και κάποια άλλα όχι.
Παρακαλώ λοιπόν την αριστερά, το ΚΚΕ , τους Πασόκους να με βοηθήσουν και να μού πουν σε ποιους ιδεολογικούς , ηθικούς ή οικονομικούς κανόνες στηρίζουν την θέση , να μη ανοίξει το επάγγελμα του ταξιτζή.
Να μου απαντήσουν, γιατί είναι δεξιά πολιτική να καταργήσεις τα προνόμια μίας κάστας πουλημένων , χαφιέδων , χουντικών αποβρασμάτων, μαφιόζων του χρήματος που επιβίωναν και πλούτιζαν σε βάρος των απλών πολιτών - ιδιωτικών υπαλλήλων και άλλων επιχειρηματιών - που δεν τους προστάτευσε και δεν τους προστατεύει κανείς.
Πως είναι προοδευτικό ηθικό και δίκαιο να προστατεύουμε κάποιους που απλώς πουλάνε « πολιτική υποστήριξη » και ψήφους σε κάποιους πολιτικούς , δεν πληρώνουν φόρους, διακινούν μαύρο χρήμα που δεν φαίνεται και δεν φορολογείτε πουθενά ,πουλώντας όσο θέλουν τις άδειες των ΤΑΧΙ.
Πως είναι προοδευτικό ηθικό και δίκαιο να μην αφήνουμε να ανοίξει άμεσα και πλήρως η αγορά των ταξιτζήδων που θα έχει δύο σίγουρα αποτελέσματα.
Πρώτον και σίγουρο άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και
Δεύτερον πιθανώς να χαθούν μερικά ήδη επενδυμένα κεφάλαια ( νέες άδειες ),εξαιτίας του κανονικού όμως ανταγωνισμού.
Οι μόνοι που ,μπορούν να υποστηρίξουν το μη άνοιγμα του επαγγέλματος των ΤΑΧΙ ,είναι οι δεξιοί και οι αλλοτριωμένοι και με νεκρωμένη ιδεολογία ,παλαιοκομματικοί πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως εξήγησα παραπάνω.
Οι δεξιοί κατά παράβαση της δήθεν οικονομικής θεωρίας τους ( Ελεύθερη Αγορά και Ανταγωνισμός ), αλλά πλήρως συμβατό με την πρακτική τους ,μπορούν να υποστηρίζουν τους δεσμούς που κρατούν την συνοχή στο πελατειακό κράτος γιατί έτσι έχουν μάθει να πολιτεύονται από την εποχή των …κομματαρχών. Αλλά και πιθανώς γιατί αισθάνονται συγγένεια και αλληλεγγύη προς τους « Κοτζαμάνηδες » και τους απογόνους των αποβρασμάτων της χούντας που κληροδοτήθηκαν με τις άδειες των ΤΑΧΙ .
Οποιοσδήποτε άλλος, υποστηρίζει τους ταξιτζήδες και εναντιώνετε στην άμεση και ολοκληρωτική απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξιτζήδων ,συνυπογράφει ένα μνημόνιο παραλογισμού που μας έχει κατακτήσει και θα μας καταστρέψει ,αν δεν το αποτινάξουμε γρήγορα.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα παίζουν «τις κουμπάρες »

του Αντώνη Μανίκα

Η τρέχουσα οικονομική κρίση ,που εξελίσσετε σε πολιτική και κοινωνική , ήταν η ευκαιρία να διορθωθούν οι παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας , της οργάνωσης της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που βασικά ευθύνονται, για την δημιουργία της κρίσης.
Αν και απαισιόδοξος με αυτά που βλέπω ,πιστεύω τελικά να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Το πολιτικό σύστημα έχει την ευκαιρία
 Να καταργήσει τις κάθε είδους συντεχνίες και τα φέουδα
 Να καταργήσει τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τις στρεβλώσεις που αυτός επέβαλε
 Να εξυγιάνει τις ΔΕΚΟ και να κλείσουν ή να πουληθούν οι περισσότερες
 Να εξυγιάνει και να εξορθολογήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ.
 Να μειώσει το αντιπαραγωγικό και πανάκριβο στην λειτουργία του, δημόσιο τομέα
 Να εξορθολογήσει τις αμοιβές στο δημόσιο και στις συντάξεις και να διορθώσει παλαιότερες αδικίες.
 Να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα
 Να από - ενοχοποιήσει το « επιχειρείν » και να καταργήσει την γραφειοκρατία.
 Να εξυγιάνει την δικαιοσύνη και να επιβάλει κανόνες και νόμους ίδιους για όλους .
 Να εξυγιάνει και να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα επιβάλλοντας νέο εκλογικό νόμο και τιμωρώντας τους διεφθαρμένους πολιτικούς.
 Να περάσει σε Συνταγματική αναθεώρηση ,αίροντας όλα τα εμπόδια και τους αναχρονισμούς που είχαν θεσπιστεί με το παλαιό Σύνταγμα ( Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων , αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ. λ. π )
 Να καταργήσει τα πρωτογενή ελλείμματα του προϋπολογισμού και να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα
Νομίζω ότι αυτό εννοούσε και ο Πάγκαλος λέγοντας ότι… το μνημόνιο… είναι ευκαιρία.!
Πιστεύω και εύχομαι τελικά να βρεθούν εκείνες οι υγιείς πολιτικά δυνάμεις και εκείνοι οι αρχηγοί που θα έχουν την πολιτική βούληση να τα κάνουν πράξη όλα αυτά και σε μερικές δεκαετίες να ζούμε σε μία άλλη …Ελλάδα.
Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε τους υπάρχοντες πολιτικούς ,στην πλειοψηφία τους ,να παίζουν τις …« κουμπάρες ».
Το κυρίαρχο πολιτικά ΠΑΣΟΚ ,που απέδειξε με τις κινήσεις του, ότι ελέγχει απόλυτα το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα ,ρίχνει την .. μπάλα στην εξέδρα.
Αντιλαμβανόμενο
• πόσο δύσκολο και επώδυνο είναι να εφαρμόσει και να δρομολογήσει όλες αυτές τις αλλαγές ,
• πόσο βαθιές και ριζικές είναι αυτές οι αλλαγές ,
• πόσο βαθειά πρέπει να συγκρουστεί με συντεχνίες και συμφέροντα που το ίδιο δημιούργησε για να διατηρηθεί στην εξουσία
• πόσο πολύ κοστίζουν «πολιτικά», οι συγκρούσεις αυτές
ρίχνει την ..μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, για να μην αναγκαστεί να τα πραγματοποιήσει.
Αντί να αλλάζει τα πράγματα ,ανακοίνωσε μερικές αλλαγές ,τις έριξε στο τραπέζι και τις άφησε στην μέση ,κάνοντας πίσω με την πρώτη αντίδραση.
Έβαλε το πολιτικό του συμφέρον και την πολιτική του επιβίωση πάνω από το συμφέρον του τόπου και των πολιτών και δείχνει ότι δεν θέλει να πραγματώσει αυτές τις αλλαγές , θέλει …να τις κάνει κάποιος άλλος , για να μην πάρει το ίδιο το «πολιτικό κόστος »των πράξεων.
Η αντιπολίτευση το καταλαβαίνει αυτό και κάνει τα πάντα για να μην παραλάβει την …καυτή πατάτα των αλλαγών , δεν διεκδικεί την εξουσία και κάνει… ανέξοδο λαϊκισμό εκ του ασφαλούς .
Απαντώντας σε μία αντιπολίτευση που λαϊκίζει αισχρά και ενδιαφέρεται μόνο για να εισπράξει πολιτικά ωφέλη από την φθορά του ΠΑΣΟΚ και των δύσκολων αλλαγών που επιβάλλεται να κάνει , το ΠΑΣΟΚ αποπροσανατολίζει την συζήτηση και αρνείται να περάσει σε εφαρμογές.
Το κυρίαρχο φαινόμενο σήμερα είναι να φορτώνει τις αλλαγές ..στις καλένδες . Αυτά που δεν μπορεί να πιάσει …να τα κάνει κρεμαστάρια… όπως η αλεπού.
Δημιουργεί και θέτει- με την βοήθεια των ΜΜΕ- σε πρώτη προτεραιότητα και στην κοινή γνώμη, θέματα δευτερευούσης σημασίας.
 Ασχολείται με τον « Τσίπρα» και κάποιες ομάδες ανεγκέφαλων « αγανακτισμένων » που διαπράττουν μείζονος σημασίας παραβατικές πράξεις και συμπεριφορές και τις αναδεικνύει ,σαν σοβαρό θέμα.
 Ανακοινώνει διάφορα ευχάριστα στα …αυτιά μέτρα για το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη γνωρίζοντας ότι δεν είναι ώριμα και σε θέση να δημιουργήσουν, τώρα, αποτέλεσμα.
 Παραμυθιάζει τον κόσμο με επερχόμενες επενδύσεις σε Ελληνικό , Αστακό , ΤΡΑΙΝΟΣΕ , γνωρίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις αφού δεν έχουν διορθωθεί όλα αυτά που ανέφερα στην αρχή.
 Λαϊκίζει με την φοροδιαφυγή , με την φορολόγηση των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό , ξέροντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτές.
 Στοχοποιεί διάφορες κοινωνικές ομάδες φοροφυγάδων για « λαϊκή κατανάλωση » χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Αφού δεν στέλνει το ΕΤΑΚ ή το ΦΜΑΠ.
 Εφευρίσκει κινήσεις ,όπως τα δημοψηφίσματα, για να κατευνάσει δήθεν την πολιτική αγανάκτηση και να ανακτήσει την λαϊκή βούληση και « εντολή ».
 Ξορκίζει τις ανάλγητες «αγορές » που κερδοσκοπούν -ενώ ξέρει ότι αυτό θα κάνουν - και πρέπει να τις αντιμετωπίσει με τα όπλα τους.
 Παραπέμπει το πρόβλημα της Ελλάδος ,στην πολιτική ανεπάρκεια της Ευρώπης να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και παραπέμπει την λύση ,στις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Σαφώς ,οι « αγορές »,ο καπιταλισμός , το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ,η ΕΥΡΩΠΗ οι δομές και η οικονομική της διακυβέρνηση, είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία για τα προβλήματα μας .
Αλλά άλλο είναι να παλεύεις σε αυτό το επίπεδο για τις απαραίτητες αλλαγές… και άλλο είναι να το χρησιμοποιείς σαν άλλοθι για να μην κάνεις τις πρέπουσες αλλαγές στο εσωτερικό.
Κλείνοντας θέλω να δώσω το μήνυμα, ότι παρά τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα που ανέδειξαν και έφεραν στην επιφάνεια τα δικά μας ,η λύση θα έρθει από το εσωτερικό .
Η λύση θα έρθει με το να κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει και να διορθώσουμε τις δικές μας παθογένειες και όχι περιμένοντας να μας σώσουν οι άλλοι.
Οτιδήποτε άλλο, είναι πρόσχημα και μας κάνει να παίζουμε τις …κουμπάρες και απλώς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
Οι πολίτες ,στην συντριπτική πλειοψηφία τούς , το έχουν καταλάβει ,καιρός να το καταλάβουν και οι πολιτικοί και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και αργά η γρήγορα θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων και των παραλήψεων τους .
Η Ιστορία δεν σταματά ούτε το ποτάμι γυρίζει πίσω.!!

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ .. ΣΗΜΕΡΑ ;

του Αντώνη Μανίκα
Δυστυχώς σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να γράφουμε και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε ποιο είναι το αυτονόητο.
Το αυτονόητο για τον απλό εργαζόμενο πολίτη είναι :
 Ότι, όταν έχεις ελλείμματα, περιορίζεις τα έξοδα σου.
 Ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις από το αντιπαραγωγικό ,γραφειοκρατικό ,τεμπέλικο ,διαβρωμένο και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα για να σωθεί η χώρα ,να περιορίσει τα ελλείμματα της και να σωθούν όλοι.
 Πώς δεν πρέπει και δεν μπορεί ,να πληρώνει άλλο ,για να συντηρεί τους παράνομα διορισμένους δημόσιους υπαλλήλους που πούλησαν την ψήφο τους ( και την ψυχή τους ) ,για να βολευτούν δια βίου.
Το αυτονόητο για τους πολιτικούς είναι αυτό που ήταν και πάντα . Μία εξίσωση .
Η εξίσωση έλεγε .
 Κάθε μια πρόσληψη που κάνουμε την πολλαπλασιάζουμε επί 4 (τουλάχιστον ) για να βρούμε πόσους ψήφους θα πάρουμε.
Η εξίσωση σήμερα για τους πολιτικούς λέει.
 Κάθε απόλυση που κάνουμε την πολλαπλασιάζουμε επί 4 (τουλάχιστον) για να βρούμε πόσους ψήφους δεν θα πάρουμε .
Να η εξήγηση γιατί κινούνται έτσι σήμερα, οι πολιτικοί μας !!!
Να η εξήγηση γιατί είμαστε άξιοι της μοίρας μας . Τέτοιους πολιτικούς εκλέγαμε !!!
Τι πρέπει να κάνουμε ;
Στις επόμενες εκλογές δεν ψηφίζουμε κανέναν πολιτικό , σε κανένα κόμμα ,που δεν έχει ταχθεί ρητά με το αυτονόητο .
Δηλαδή δεν έχει ταχθεί ρητά και ανοιχτά ότι χρειάζονται απολύσεις από το Δημόσιο και πρέπει να αρθεί και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων με συνταγματική αναθεώρηση.
Υ.Γ
Για την ιστορία θα αναφέρω ότι από το 1989 ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης στο βιβλίο του « Και όμως υπάρχει δρόμος » και συγκεκριμένα στις σελίδες 30 & 31 & 32 αναφέρεται αναλυτικά στο «πελατειακό σύστημα» , πώς γεννήθηκε και πώς συντηρείται από τις κυβερνήσεις του ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΛΕΤΤΗ ,μέχρι τότε, που έγραφε το βιβλίο.
Επίσης ανέλυε διεξοδικά τις επιπτώσεις αυτού του πελατειακού συστήματος στο πολιτικό , ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο ορίζοντας τες ,ως την αιτία της υπανάπτυξης μας σε όλα τα επίπεδα.
Ήταν ό μόνος πολιτικός που εδώ και 30 χρόνια ζήτησε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έπεσαν όλοι να τον … «φάνε » !!!

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ – ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ –ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

του Αντώνη Μανίκα
Ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ,που θα επιφέρει πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η βασική προϋπόθεση:
 για να μην πτωχεύσει η χώρα
 για να αποφύγουμε την έξοδο από τη Ευρωζώνη και την καταστροφική επιστροφή στην δραχμή
 για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος ,
 για να συνεχίσει απρόσκοπτα ο δανεισμός από τους μηχανισμούς στήριξης και αλληλεγγύης
 για να επιτευχθεί σύντομα η αυτόνομη έξοδο στις αγορές και η απεξάρτηση από τους δανειστές και τους όρους τους ( Αποκατάσταση της Εθνικής Οικονομικής Κυριαρχίας )
 για να ξεκινήσει η ανάπτυξη
 για να αρχίσει η ανακατανομή του πλούτου που θα επιφέρει το αίσθημα δικαίου και θα διορθώσει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες του παρελθόντος.
Όταν λέμε δημοσιονομική προσαρμογή, κυρίως εννοούμαι περιορισμό των εξόδων λειτουργίας του κράτους.
Είναι γνωστό ,ότι τα έξοδα λειτουργίας του κράτους ,αφορούν κατά περίπου 70 %, δαπάνες για μισθούς ,συντάξεις και κοινωνικές παροχές .
Με το μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα των δύο τελευταίων χρόνων ,οι συντάξεις έχουν περιοριστεί αρκετά και έχει επέλθει μία σχετική δικαιοσύνη με μεγαλύτερες μειώσεις στα υψηλά κλιμάκια .
Πάντως είναι άδικο να συνεχίσει ο περιορισμός τους ,γιατί αφορά μία κοινωνική ομάδα που δεν μπορεί να αντιδράσει και γιατί αυτές οι συντάξεις έχουν διαμορφωθεί με κρατήσεις από τις αμοιβές και την συμμετοχή των ίδιων των συνταξιούχων ,όταν εργάζονταν.
Με το μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα του τελευταίου χρόνου ,αρχίζει να επιβάλλεται ένας εξορθολογισμός στις λοιπές κοινωνικές δαπάνες και τα επιδόματα μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων , μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης , μείωσης του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων ,με την εκκαθάριση των μητρώων συντάξεων , με την εκκαθάριση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων , κ. λ. π.
Μένει λοιπόν να εξετάσουμε τον περιορισμό των κρατικών δαπανών ,για μισθούς !!!
Στον τομέα περιορισμού του κρατικού κόστους για μισθούς ,αρχίζει το μπάχαλο , αρχίζει η κοροϊδία, αρχίζει ο λαϊκισμός δεξιά και αριστερά , αρχίζει ο προστατευτισμός συμφερόντων .Το πολιτικό σύστημα δείχνει την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητα του και παίζει τις «κουμπάρες ».
Το γνωστό Ελληνικό πολιτικό «φεουδαρχικό » σύστημα προσπαθεί να κρατήσει τα συμφέροντα του, προστατεύοντας τους υπηκόους ( δημόσιους υπαλλήλους ) , στους οποίους οφείλει την ύπαρξη και την διατήρηση του.
Ενώ είναι ολοφάνερο και στηρίζεται στην απλή λογική, ότι υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να επιτευχθεί η μείωση του μισθολογικού κόστους .
Ο ένας είναι η μείωση μισθών και ό άλλος είναι η μείωση των μισθωτών , ή και τα δύο μαζί .
Το πολιτικό σύστημα περί άλλων τυρβάζει , καθυστερεί , αλληλοκατηγορείται , λαϊκίζει , αποπροσανατολίζει και καταστρέφει όλη την χώρα καθυστερώντας την δημοσιονομική προσαρμογή.
Το αποτέλεσμα θα είναι η πτώχευση, η έξοδος από το ( € ) και στο τέλος ή βίαιη αναγκαστική μείωση των μισθών αλλά και το ξεπούλημα της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας . Κερδισμένοι θα είναι οι « κατέχοντες » Έλληνες και Ξένοι ,που έχουν φυγαδεύσει τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό σε ( € ) και χαμένοι όλοι οι άλλοι.
Δεν είναι λοιπόν ανάλγητη και απάνθρωπη η πρόταση να μειωθεί άμεσα το μισθολογικό κόστος του δημοσίου περιορίζοντας και των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και πουλώντας και κλείνοντας άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς και μειώνοντας τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Σίγουρα θα ξεβολέψει και θα ταράξει τον οικογενειακό προγραμματισμό ,από κάποιους δημόσιους υπαλλήλους .
Το ποσοστό αυτών που θα πληγούν ,όχι μόνο από την μείωση των αμοιβών τους ,αλλά και με την πιθανή απόλυση τους , δεν είναι παραπάνω από το 20 % του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων .
Σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις και την μείωση των νέων προσλήψεων σε 2- 3 χρόνια θα μας έχει βγάλει από το τέλμα.
Σίγουρα πρέπει να βρεθεί για αυτούς ένα δίκτυ πρόσκαιρης προστασίας και να θεσμοθετηθούν μέτρα «όπως η… επιχειρησιακή εφεδρεία» ,να εξετασθεί πόσο μπορεί να παραταθεί και για ποιους ,αλλά είναι απάνθρωπο και εξοργιστικό για την υπόλοιπη κοινωνία να μην προχωρά άμεσα η μείωση του δημόσιου μισθολογικού κόστους και να κινδυνέψουμε όλοι μας και η χώρα ,με …καταστροφή.
Για να προστατεύσουν οι πολιτικοί μας, ένα μικρό ποσοστό από τους «τροφοδότες τους» , θα καταστραφούμε όλοι ;
Μήπως δεν πρέπει να το ανεχόμαστε πια ;
Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της «πλατείας » !!
Για αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι. !!!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε κατανοητό στους πολιτικούς είναι ,ότι δεν ανεχόμαστε άλλο τη κοροϊδία τους !!!
Εκλέχθηκαν και αντιπροσωπεύουν όλη την χώρα και όλους τους πολίτες και δεν έχουν δικαίωμα να τους βάζουν σε κίνδυνο ,υποστηρίζοντας τα συμφέροντα τους και τα συμφέροντα μίας μικρής μειοψηφίας… υποτακτικών τους.