Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

του Αντώνη Μανίκα

Τα τελευταία ( 10 τουλάχιστον ) χρόνια το ΠΑΣΟΚ όσο καλές ή λιγότερο …καλές και σωστές πολιτικές θέσεις και να προσπαθεί να προβάλει και να προωθήσει, είτε από κυβερνητική θέση είτε από την θέση της αντιπολίτευσης συνεχώς «μαραζώνει » σαν πολιτικός φορέας , σαν πολιτικός οργανισμός , σαν κόμμα.

Αυτοκαταργείται σαν εναλλακτική πολιτική πρόταση και δεν μπορεί σήμερα να εισπράξει την κοινωνική δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση της Δεξιάς.

Το ερώτημα είναι τι φταίει γι αυτό και αν μπορεί να γίνει κάτι και να αλλάξει αυτή η κατάσταση ;

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν σοβαρότατες αλλαγές από τότε που το ΠΑΣΟΚ εισήλθε στα πολιτικά πράγματα της χώρας που παίζουν σημαντικό ρόλο για την σημερινή του κατάσταση και πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά.

Μερικές συνοπτικά αναφέρω παρακάτω.

Αλλαγή του διεθνούς πολιτικού περιβάλλοντος
Κατάργηση του ψυχρού πολέμου
Παγκοσμιοποίηση
Αύξηση του μέσου βοιωτικού επιπέδου των πολιτών
Αλλαγή στην κυρίαρχη κοινωνική αντίθεση ( προνομιούχοι – μη προνομιούχοι )
Κρίση στην θεωρεία και τα οράματα της παγκόσμιας Αριστεράς
Αδυναμία της παγκόσμιας Αριστεράς να προσφέρει συγκεκριμένη, εναλλακτική « φρέσκια » πολιτική και κοινωνική πρόταση .
Πολυετής κατοχή και άσκηση της εξουσίας εκ μέρους του , με όλα τα εκφυλιστικά και καθεστωτικά φαινόμενα και την φθορά που συνεπάγεται.
Φυσικός τερματισμός ( θάνατος ) της τεράστιας πολιτικής προσωπικότητας - του Ανδρέα Παπανδρέου - του ιδρυτή ,ιστορικού ηγέτη , φυσικού αρχηγού και κύριου παραγωγού ιδεών και πολιτικών οραμάτων.


ΤΟ ΚΥΡΊΑΡΧΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Όλα αυτά δημιουργούν ένα σαφέστατο πρόβλημα στην ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ ,στην διατήρηση της ηγεμονικής πολιτική του θέσης στην Ελληνική κοινωνία και στην έκφραση αξιόπιστου πολιτικού λόγου και εναλλακτικής πρότασης ικανής να συσπειρώσει ξανά τους πολίτες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα δεν είναι όλα αυτά ,αλλά το ότι στην πορεία του το ΠΑΣΟΚ έχασε την ασφαλιστική δικλείδα της σωστής πλεύσης του και αμφισβητείτε συνεχώς ο ρόλος του στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

Στο πρωτογενές πολιτικό κύτταρο του, την Τοπική – Δημοτική Οργάνωση , αναίρεσε την ασφαλιστική δικλείδα της Σωστής Πορείας Του.

Την πολιτική δια βούλευση με τους πολίτες και την ουσιαστική συμμετοχή τους στο πολιτικό «γίγνεσθαι »

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .

Οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ αποκόπηκαν από διαδικασίες εμπλουτισμού των θέσεων τους μέσα από κοινωνικό διάλογο , σταμάτησαν να είναι ελκυστικές για τον πολίτη , γιατί ,με τις διαδικασίες που ακολουθούν , ο πολίτης δεν βρίσκει ότι υπάρχει κανένας λόγος να συμμετάσχει σε αυτές.
Ο ενδιαφερόμενος πολίτης ( υποψήφιο μέλος ) δεν συμμετέχει πουθενά, όταν συμμετέχει δεν ακούγεται , άλλοι αποφασίζουν για αυτόν, δεν αισθάνεται ότι συνεισφέρει στην δημιουργία θέσεων που οδηγούν στην λύση των προβλημάτων του.


-2-

Το μέλος ή το υποψήφιο μέλος καλείται να μετάσχει μόνο σε διαδικασίες στήριξης εκλογικών μηχανισμών ,δημιουργίας μηχανισμών στήριξης κάποιων προσώπων και των επιλογών τους, και το μόνο όραμα που του προσφέρεται σχεδόν σαν αυτοσκοπός είναι το πώς θα βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ,όχι για να πράξει κάποιο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ έργο ή κάποια ΑΛΛΗ πολιτική , αλλά απλά να είναι στην εξουσία και να την νέμεται , με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό τελικά δημιούργησε ιδιοτέλεια στους περισσότερους πολίτες που έρχονται ή παραμένουν στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και ασχολούνται μόνο για το πώς θα εξυπηρετήσουν τους προσωπικούς τους στόχους.
Αυτοί οι στόχοι είναι συνήθως άμεσα συνδεδεμένοι με την κατάκτηση και την διαχείριση της εξουσίας.
Η ιδιοτέλεια αυτή οδηγεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις ,απολιτικές κόντρες , πολιτική αδράνεια , εσωστρέφεια και δημιουργεί αποστροφή των υπολοίπων πολιτών προς τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.
Αντί να προσελκύει οδηγεί τους πολίτες να φύγουν όσο πιο μακριά γίνεται από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ .
Η μη πολιτική διαβούλευση με την κοινωνία και τους πολίτες δεν οδηγεί σε ιδεολογική ενότητα και πολιτική δράση, και η μη πολιτική δράση συρρικνώνει συνεχώς τις οργανώσεις .
Το ίδιο ισχύει και στους άλλους πολιτικούς θεσμούς όταν παρεμβαίνουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και μεταφέρουν αυτές τις νοσηρές καταστάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του και σ’αυτούς του χώρους. Δηλαδή στον συνδικαλισμό ,στη αυτοδιοίκηση ή αλλού επικρατεί κυρίως ο προσωπικός στόχος ,η ιδιοτέλεια και το στενά συντεχνιακό συμφέρον.


Για να μην είμαι άδικος, υπάρχουν και πολλά από τα παλαιότερα ( ηρωικά ) μέλη του ΠΑΣΟΚ που συναισθηματικά ακολουθούν όλες τις επιλογές του ,χωρίς να κρίνουν ή να αντιδρούν στο όνομα μιας κακής εννοούμενης ενότητας, τιμώντας τους παλαιότερους προσωπικούς τους αγώνες και την ιστορία τους. Αλλά με αυτή την παθητική στάση τους δεν συνεισφέρουν στην διόρθωση της πορείας του ΠΑΣΟΚ .

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση μου είναι να ανοίξει ένας ουσιαστικός ανατρεπτικός διάλογος που θα αγγίζει τα δύσκολα , θα ανατρέπει τα κατεστημένα ,θα δημιουργήσει αντιθέσεις (ώστε να υπάρξει και η σύνθεση) και θα γίνει έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια των οργανώσεων οι οποίες κάνουν διάλογο .. σκοπιμοτήτων.

Μια τέτοια πρόταση που θέτω στο τραπέζι του διαλόγου , είναι να καταργηθούν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ αφού δεν έχουν κατορθώσει να παίξουν το σωστό ρόλο της δημιουργίας τους και να ανοίξει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος και διαβούλευση της κοινωνίας και των πολιτών σε τοπικό επίπεδο έξω από τις οργανώσεις.

Να βρεθούν άλλες μορφές και άλλοι τρόποι ενεργοποίησης των πολιτών και της κοινωνίας.

Την πρωτοβουλία αυτή πρέπει να αναλάβουν όσα μέλη , φίλοι ,παλαιοί και νέοι πιστεύουν στην ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και προβληματίζονται για την σημερινή κατάσταση , παράγοντας και προωθώντας νέες διαδικασίες.

Η αυτοδέσμευση ,η ανιδιοτέλεια ,η εθελοντική συμμετοχή και προσφορά θα είναι μοναδικά κριτήρια με βάση τα οποία θα συγκροτούνται αυτοί οι πυρήνες δράσεις και διαλόγου χωρίς καμία « ταμπέλα »και χωρίς κανένα «καπέλο ».

Αυτοί οι πυρήνες πρέπει :

Να βρουν νέους τρόπους αυτό - οργάνωσης και διαλόγου.

Να δημιουργήσουν ανεξάρτητες από το κόμμα ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών

Να απευθυνθούν στους πολίτες της γειτονιάς ή του εργασιακού χώρου που πιστεύουν ότι έχουν κοινούς πολιτικούς προσανατολισμούς και να αυτοσχεδιάσουν στον τρόπο διαβούλευσης ,έξω από προκαθορισμένα πρότυπα και αγκυλώσεις .
-3-

Να χρησιμοποιήσουν τα μαζικά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και να ανοίξουν την διαβούλευση σε ..ειδικά η.. γενικότερα πολιτικά και ιδεολογικά θέματα .

Να χρησιμοποιήσουν νέους τρόπους διαβούλευσης και νέα μέσα και μορφές διαλόγου ( όπως το διαδίκτυο ).

Να δημιουργήσουν πολιτική και κοινωνική δράση και όταν αυτή η δράση και η διαβούλευση οδηγήσει σε παραγωγή και πολιτικών θέσεων να την κοινοποιήσουν στα ανώτερα πολιτικά όργανα του ΠΑΣΟΚ για περαιτέρω ζύμωση.


Αυτοί οι μικροί πολιτικοί πυρήνες θα ξαναζωντανέψουν το ΠΑΣΟΚ και με την δράση τους θα κάνουν ελκυστικό ξανά στον πολίτη να ασχοληθεί με τα κοινά.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφουγκραστεί και να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυρήνες και τις πρωτοπορίες που θα δημιουργηθούν μέσα από την δράση τους για να επιλέξει:

- και τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που θα ακολουθήσει
- και τα Νέα Στελέχη με βάση τα οποία θα δημιουργήσει ξανά όλη την κομματική του οργάνωση.


Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις μου για να βοηθήσω στο ξεκίνημα του διαλόγου που χρειάζεται για να βγει το ΠΑΣΟΚ από το τέλμα που πιστεύω ότι βρίσκεται σήμερα.

1 σχόλιο:

Μια κοινωνία για όλους είπε...

Χαιρετίζω μια ακόμη προσπάθεια στη μεγάλη παρέα του Διαδικτύου. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η κίνηση αυτή και θέλω να με υπολογίζετε στο πλευρό σας.
Και λίγα λόγια για την αυτο-οργάνωση. Μια μεγάλη προσπάθεια για τη αυτο-οργάνωση είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, με το ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, που διοργάνωσε και εκδήλωση μαζί με τη Λέσχη Φίλων Γ.Α.Π, στις 7/11, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας.
Προσωπικά, πίστευα και πιστεύω βαθιά ότι αυτό που θα μας κάνει πάλι Κίνημα, είναι η διάθεση να ξεφύγουμε από τον έλεγχο των ΤΟ/ΔΟ, που ο ιστορικός τους ρόλος έχει τελειώσει και να πάμε ένα βήμα πιο κάτω, αναπτύσσοντας την αυτο-οργάνωση και τα δίκτυα εθελοντών. Πρόσφατα, σε άλλο forum είχα γράψει:
"Η παρούσα κατάσταση των Οργανώσεων (Τοπικών, Νομαρχιακών κλπ κλπ) είναι αυτή που οδήγησε την κοινωνία ΜΑΚΡΙΑ από το Κόμμα. Διαπιστώνετε όλοι σας ότι γράφω τη λέξη "Κόμμα". Ναι, Κόμμα γίναμε, Κόμμα ευνοημένων κρατικοδίαιτων, Κόμμα νεόπλουτων, Κόμμα βολεμένων. Ξεχάσαμε, θάψαμε βαθιά στο σεντούκι τη σημαία των αγώνων. Γίναμε καθεστώς. Ο κυβερνητισμός και ο καθεστωτισμός διέπει την κάθε πρακτική μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας. Το φαινόμενο Βενιζέλου αυτό ήρθε να ζητήσει, την ψήφο των οπαδών του κυβερνητισμού. Και αποδείχτηκε πως το ποσοστό αυτό είναι το 40% του Κόμματός μας.
Ας δούμε τι απαιτείται. Η ιστορία διδάσκει και από εκεί θα ξεκινήσω. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα όταν γεννήθηκε, στηρίχτηκε στην αυτο-οργάνωση. Δεν υπήρχαν Οργανώσεις με τη σημερινή μορφή. Αυτο-οργάνωση και μόνο. Ούτε κάρτες μελών, ούτε τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.
Το όλο σκηνικό άρχισε να χαλάει περί το 1978. Από τότε διαπίστωσαν κάποιοι επιτήδειοι ότι το Κίνημα όδευε ολοταχώς προς την Εξουσία και δραστηριοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τη θέση τους. Κάρτες μελών, Οργανώσεις και ότι "απολαμβάνουμε" σήμερα!
Ερχόμαστε στο σήμερα. Μετά από 33 χρόνια και 4 μήνες (σύμπτωση;), το παρελθόν ζητεί να ανατραπεί! Ό,τι στήθηκε και οργανώθηκε επιβάλλεται να διαλυθεί. Στο νέο που επαγγέλλεται ο Γιώργος Παπανδρέου ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ επαγγελματίες των οργανώσεων.
Πρόταση;
Ασφαλώς.
Διάλυση όλων των Οργανώσεων και παύση ισχύος όλων των καρτών των μελών. Μέλη και φίλοι είναι όσοι ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Ξέρουμε πόσοι, δεν ξέρουμε το ποιοι είναι. Αυτό όμως δε μας αφορά. Το ανοιχτό Κόμμα θέλει τους πάντες, χωρίς αποκλεισμούς. Με την αυτο-οργάνωση εξασφαλίζεται η επαναδραστηριοποίηση όλων όσων απομακρύνθηκαν μέχρι σήμερα από το Κίνημα. Το πιο σημαντικό, πως με την αυτο-οργάνωση θα γίνουμε ξανά ΚΙΝΗΜΑ!
Μέσω της αυτο-οργάνωσης θα υπάρχει η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή ακόμη και του τελευταίου πολίτη αυτής της χώρας, θα μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση και διατύπωση πολιτικών και τελικά το Πρόγραμμα του Κινήματος θα έχει την υπογραφή ΟΛΩΝ των μελών και φίλων και όχι κάποιων προβεβλημένων στελεχών.
Δύσκολα τα όσα περιέγραψα; Ουτοπικά; Η μεγάλη εσωκομματική εκλογική διαδικασία δικαιώνει την άποψη αυτή. Η απομάκρυνση της κοινωνίας από τις οργανώσεις, οδήγησε το Κίνημα σε ήττες. Όχι μόνο σε εκλογικές ήττες. Αυτές είναι απαραίτητες κάποιες φορές. Σε ήττες κοινωνικές, ήττες που το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε γνώρισε!
Αυτο-οργάνωση και κοινωνία, άνοιγμα σε όλους τους πολίτες, συμμετοχή όλων σε όλα. Οι καρεκλοκένταυροι να απομονωθούν, γιατί εδώ έχουμε πλέον ανάγκη από στρατιώτες και όχι από στρατηγούς."
Η λύση υπάρχει, η διάθεση των πολιτών είναι δεδομένη, τα μέσα για την ανάπτυξη της αυτο-οργάνωσης ξέρουμε να τα αξιοποιήσουμε. Ας κάνουμε, λοιπόν, αυτή την προσπάθεια. Γιατί εμείς, που πιστεύουμε στη Συμμετοχική Δημοκρατία και το Ανοιχτό Κόμμα, μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο που έφυγε να επιστρέψει. Γιατί για μας πυλώνες του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα στελέχη του, αλλά η κοινωνία.
Μαζί σας στον κοινό αγώνα των ανατροπών.
Συντροφικά

Γιάννης Γ. Αγγέλου