Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Από τον Αντώνη Μανίκα

Στα πλαίσια ενός διαλόγου που πρέπει να ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες ενόψει του συνεδρίου του και με γνώμονα την πολιτική του συρρίκνωση και απαξίωση που συντελείτε τα τελευταία χρόνια , καταθέτω μερικές σκέψεις – προβληματισμούς για να συνεισφέρω προς την κατεύθυνση της ανατροπής της αρνητικής του εικόνας επειδή την θεωρώ απαραίτητη για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Ο στόχος είναι να βρεθεί στην σημερινή συγκυρία , το τι θέλει , σε ποιους απευθύνεται , ποιες πολιτικές και προτάγματα προβάλλει και πώς και με ποιους θα τα επικοινωνήσει .

Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις και να βρούμε το τι πρέπει να κάνουμε πρέπει να καταγράψουμε αναλυτικά το που βρισκόμαστε και πια είναι η πραγματικότητα – η πραγματικές σημερινές συνθήκες- το πραγματικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον σήμερα.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Α ) Η κοινωνική διαστρωμάτωση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια νέα μεσαία τάξη ( αστική ) που έχει άλλες προσδοκίες και άλλους στόχους από αυτούς που είχε όταν εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Β) Το εκλογικό σώμα ( ψηφοφόροι ) έχει αλλάξει και περίπου το 50 % των ψηφοφόρων έχει διαφορετικά βιώματα από αυτούς που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα των στελεχών των κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ και από αυτούς που σχεδιάζουν το πολιτικό γίγνεσθαι.

Γ) Το διεθνές πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει και έχει εξ ασθενήσει η κυρίαρχη αντίθεση της προηγούμενης περιόδου μεταξύ των καταπιεσμένων- μη προνομιούχων και της άρχουσας τάξης. Σήμερα , μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού » η αντιπαράθεση Σοσιαλισμός – Καπιταλισμός δεν λέει τίποτα στον πολύ κόσμο και δεν υπάρχει νέα θεωρεία που να δίνει νέο όραμα και να αντιπαρατίθεται στην υπάρχουσα κυρίαρχη αντίληψη του .. κέρδους της … αγοράς κ.λ.π.

Δ) Η μεσαία αστική τάξη έχει πλέον δημιουργηθεί και δεν έχει όραμα και στόχο να υπάρξει και να κατοχυρώσει την θέση της όπως πριν 30 χρόνια. Η οικονομική της θέση έχει κατοχυρωθεί και οι προοπτικές και οι προσδοκίες της για το μέλλον της συνεχώς μεταβάλλονται. Το οικονομικό σύστημα «δομικά » επιτίθεται συνεχώς στην μεσαία αστική τάξη φορτώνοντας την με πλασματικές καταναλωτικές ανάγκες και νέα καταναλωτικά πρότυπα που το κυνήγι τους ,οδηγεί σε αδιέξοδα . Οι στόχοι είναι θολοί . Η μεσαία αστική τάξη κινείται μέσα σε ένα εκκρεμές από το πώς να γίνει άρχουσα ( εξουσία ) έως… το να εξαθλιωθεί και περάσει στη φάση των…. νεόπτωχων. Το σίγουρο είναι ότι βλέπει με σκεπτικισμό το μέλλον και αισθάνεται ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον των παιδιών της. Πιστεύει ότι αυτά θα ζήσουν σε χειρότερο περιβάλλον και συνθήκες από αυτές που υπάρχουν σήμερα.
Η κατάληψη της εξουσίας ( σαν όραμα ) την οδηγεί σε προσπάθεια άλωσης του κράτους , και σε προσπάθεια αναρρίχησης σε πόστα εξουσίας τα οποία φαντάζουν σαν δικαίωση του οράματος της.

Ε ) Τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα είναι όμηροι του κράτους ,της εξουσίας ,του ρουσφετιού , των πελατειακών σχέσεων και προσπαθούν να επιβιώσουν … προσκολλώντας στην εξουσία , για να πάρουν λίγο από την .. πίτα. Αποτέλεσμα να χάνεται η αξιοπρέπεια και να μεγαλώνει η ανασφάλεια.
Η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη της χώρας των τελευταίων 50 χρόνων και η έλλειψη παιδείας ,τους έχει δείξει αυτόν τον δρόμο

ΣΤ ) Οι νεολαία δεν έχει οράματα , δεν εμπνέεται από κάποιες νέες ιδέες από κάποια νέα φιλοσοφικά ρεύματα, από κάποιες νέες αξίες από κάποια νέα κινήματα και βρίσκεται στο περιθώριο , φοβισμένα , με αβεβαιότητες και ανασφάλεια ,επιθετικά και σε απόσταση από ότι προτείνει η εξουσία , τα κόμματα και η κοινωνία των μεγαλύτερων.
Η κυρίαρχη στάση είναι η παθητικότητα και η αδιαφορία .
Οι γονείς αυτών των παιδιών προσπαθώντας να τους προσφέρουν υπερπροστασία και να τους δώσουν ότι έλλειψε σε αυτούς , συντελούν στην παθητικότητα τους .

Ζ ) Η εξέλιξη των αγορών , η υψηλή τεχνολογία ,η γνώση, η γρήγορη διάχυση της πληροφορίας , η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχουν αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον και απαιτούν άλλου είδους εκπαίδευση για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί και να πετύχει επαγγελματικά σε αυτό . Οι γονείς των νέων παιδιών δεν γνωρίζουν να μεταφέρουν αυτήν την απαραίτητη νέα γνώση και να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στο να ανοίξουν νέους δρόμους στους νέους γιατί δεν έχουν την απαραίτητη γνώση αφού μεγάλωσαν σε άλλο περιβάλλον. Αποτέλεσμα είναι ,οι περισσότεροι νέοι να αμφισβητούν τις προθέσεις των μεγαλύτερων και να θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτα να τους προσφέρουν άρα τους απορρίπτουν.

Η ) Οι παλαιότεροι θεσμοί διάρθρωσης της πολιτείας και του κράτους αλλά και αυτοί που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια αντί να συμβάλλουν στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της κοινωνίας έχουν κακοποιηθεί από τους ίδιους τους δημιουργούς και λειτουργούς τους , παρεκκλίνοντας από τους στόχους δημιουργίας τους και δεν προσφέρουν καμία προστασία και προσδοκία στην κοινωνία. Έχουν χάσει την αξιοπιστία τους.
Βλέπε κοινοβούλιο , αυτοδιοίκηση , (παιδεία )-πανεπιστήμιο , συνδικαλισμός , κόμματα , δικαιοσύνη , ανεξάρτητες αρχές , συνεταιρισμοί κ.λ.π.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένα κόμμα που σέβεται τον πολίτη και τον άνθρωπο ένα κόμμα που λέει ότι είναι προοδευτικό και θέλει να ασκήσει μία αριστερή πολιτική πρέπει να βρει τις ιεραρχήσεις ,τους στόχους του , να βρει σε ποιους απευθύνεται και με νέο κατανοητό και ελκυστικό λόγο να δώσει τα προτάγματα του , για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της κοινωνίας στα λεγόμενα του και να υπάρχει μέλλον.

Σε επόμενη επικοινωνία θα προσπαθήσω να δώσω ένα στίγμα για το προς τα πού πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ , με ποιους στόχους και προτεραιότητες αλλά και με ποιόν τρόπο ( δηλαδή με ποιόν τρόπο θα συγκροτηθεί εσωτερικά και θα παράγει αξιόπιστο πολιτικό λόγο ). Τέλος σημαντικό στοιχείο είναι με ποιους και πώς θα εκφέρει αυτόν τον λόγο.

1 σχόλιο:

Μια κοινωνία για όλους είπε...

Αντιγράφω από το Flash.gr και σχολιάζω:

Η πλήρης δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:
«Ζήτησα τη συνάντηση αυτή, που δυστυχώς δεν είχε πραγματοποιηθεί επί δυόμισι μήνες μετά την 11η Νοεμβρίου γιατί πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο εξαιτίας μιας καταρρέουσας κυβέρνησης.
Οι πολίτες αξιώνουν πάρα πολλά από το ΠΑΣΟΚ και εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε.
Ήμουν και θα είμαι πάντα εγγυητής της ενότητας της παράταξης. Οσοι προσπαθούν να επινοήσουν δήθεν εσωτερικούς εχθρούς βλάπτουν σοβαρά το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του.
Αγωνίζομαι και θα αγωνίζομαι πάντα για ένα μεγάλο, ενωμένο, δημοκρατικό και αποτελεσματικό ΠΑΣΟΚ που σέβεται και αξιοποιεί όλα τα στελέχη του -δεν περισσεύει κανείς- χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Αγωνίζομαι για ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την κοινωνία των πολιτών και τις πρωτοβουλίες της.
Και στο πλαίσιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ θα καταβάλλω κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για τη νίκη της παράταξης της οποίας είμαι στρατιώτης».

Να, λοιπόν, που έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Και εδώ δε χωρά χρονοτριβή. Ο εκ των υποψηφίων για την Προεδρία του Κινήματος, αποφασίζει με τους πολιτικούς του φίλους να συγκροτήσει "Όμιλο Προβληματισμού"! Είναι αυτό ακριβώς που λείπει από το Κίνημα σήμερα; Ένας ακόμη αδρά χρηματοδοτούμενος "Όμιλος Προβληματισμού"; Ή συγκροτείται ένα κόμμα μέσα στο κόμμα, για να λειτουργήσει ως η ανατροπή "εκ των έσω"; Και όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος ζητεί από ένα στέλεχος να μην προχωρήσει στη δημιουργία οποιασδήποτε κίνησης και δεν εισακούγεται, τότε ποια η στάση του Προέδρου;
Το ΠΑΣΟΚ πλέον βαδίζει οριακά, με μια ψευδεπίγραφη ενότητα, που όλοι την επικαλούνται, αλλά ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΤΗΡΕΙ! Ποια ενότητα; Των βενιζελικών εξαπτέρυγων, που έχουν εξαφανιστεί από τον αντιπολιτευτικό χάρτη; Γιατί, μην λησμονούμε, πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δηλαδή, το δεύτερο κόμμα στην προτίμηση του λαού, μετά τις πρόσφατες εκλογές, άρα, έχει ως πρωτεύοντα ρόλο την άσκηση αντιπολίτευσης στην παραπαίουσα κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Πού βρίσκονται οι περί τον Βενιζέλο βουλευτές; Παρίστανται στη κοπή πιττών ανά την επικράτεια, ανταλλάσσουν απόψεις, αλλά αντιπολίτευση ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ. Ή, για να είμαι ακριβέστερος, ασκούν αντιπολίτευση στον Γιώργο Παπανδρέου... Ζούμε σε μια μικρή χώρα, όπου όλα μαθαίνονται, αργά ή γρήγορα. Γνωρίζουμε καλά, πλέον, για τα περίφημα δείπνα και ποιοι συντρώγουν με ποιους... Όπως μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι τίποτε σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο... Και θα ήθελα πολύ να μάθω, να μάθουμε όλοι, ποιοι "φίλοι" του χρηματοδοτούν τον "Όμιλο Προβληματισμού". Γιατί όλοι οι υπόλοιποι, που ασχολούμαστε και φτιάχνουμε Λέσχες και Δίκτυα, δεν έχουμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα... Ούτε νοικιάζουμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα, γιατί δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε... Και ας μην ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι όλα αυτά γίνονται από τη συνεισφορά των εξαπτέρυγων.... Άρα; Μήπως οφείλει μια εξήγηση ο κος καθηγητής;
Για να επανέλθω στην αρχική μου θέση, εκτιμώ ότι τώρα, χωρίς καθυστέρηση, έφτασε η στιγμή να καθαρίσει η κόπρος του Αυγείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με σεβασμό στην πολιτική του πορεία, πρέπει να πάρει στα χέρια του τη ρομφαία και να διαγράψει ΑΜΕΣΑ όσους τον υπονομεύουν ΦΑΝΕΡΑ! Διότι η κίνηση αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη περίπτωση υπονόμευσης. Ας πάει, λοιπόν, ο κος καθηγητής να συναντήσει τον άλλον "Όμιλο" του περίφημου, πάλαι ποτέ, "τσάρου" Γιάννου Παπαντωνίου. Και μάλιστα, όχι απλή διαγραφή, αλλά και απαίτηση να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες. Γιατί αυτό θα σημαίνει "αξιοπρέπεια" από την πλευρά Βενιζέλου. Εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ, για το ΠΑΣΟΚ. Άρα, προκαλώντας πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, οφείλουν να παραιτηθούν και από το βουλευτικό αξίωμα.
Η ώρα, Πρόεδρε, έφτασε. Οι τύχες ενός ολόκληρου Κινήματος είναι στα χέρια σου. Και να μη λησμονείς ότι καλύτερα μια Παράταξη να ξεκινά από 13%, καθαρή από βαρίδια, βαρόνους και σάπιο παρελθόν και με προοπτικές νίκης, παρά να βρίσκεται στο 38% ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!

Γιάννης Γ. Αγγέλου