Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Προτάσεις για το κείμενο των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ

του Νίκου Δεπούντη

Γενικά

Το κείμενο των πολιτικών θέσεων που κατατέθηκε στα πλαίσια του διαλόγου κατ’ αρχάς είναι προσανατολισμένο προς μία σωστή κατεύθυνση, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα απλό ευχολόγιο που μπορεί να εξειδικευθεί κατά το δοκούν, ανάλογα με την οπτική του αναγνώστη. Δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και οι δράσεις που προτείνονται είναι ασαφείς.
Οι προτάσεις που καταθέτω στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου της Δ.Ο. Χολαργού κινούνται προς τη κατεύθυνση της εξειδίκευσης και η συσχέτιση τους με τις παραγράφους του επίσημου κειμένου είναι ενδεικτική , αφού στο κείμενο συναντούμε το ίδιο ή συναφές περιεχόμενο σε διαφορετικές θέσεις.

Ένα νέο βλέμμα στη διαδρομή μας, στην ταυτότητά μας

· Αναβάθμιση της Ποιότητας ζωής μέσω της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του Δημόσιου Τομέα στη Κοινωνία των Πολιτών.

Νέος πολυπολικός κόσμος – Εθνική Στρατηγική

· Πιστεύουμε στην αυτοδιάθεση των λαών ,την αυτοδιαχείριση των ζητημάτων που τους αφορούν και τη συνεργασία τους για εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων στις περιπτώσεις που συγκρούονται τα «εθνικά» τους συμφέροντα.

Νέος καπιταλισμός

· Στο Νέο καπιταλισμό δημιουργούνται χώρες πολλών ταχυτήτων και οι αποστάσεις μεγαλώνουν με κύριο παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής , για τις οποίες η συνδρομή των υπόλοιπων χωρών περιορίζεται στην απλή επίδειξη φιλανθρωπίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ιδιότυπου προλεταριάτου οικονομικού, ηθικού και εθνικού.

Μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

· Πιστεύουμε ότι με τη πλήρη εφαρμογή της προτυποποίησης μπορεί να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός στην Ελλάδα, αφού αυτή δημιουργεί πρότυπα και κανόνες ως ιδανικά.
· Πλήρης και ταχεία ενσωμάτωση των κανόνων και των οδηγιών Νέας Προσέγγισης της Ε.Ε. στην Ελληνική Νομοθεσία , χωρίς παράθυρα, «μεταβατικές» διατάξεις και περιόδους «προσαρμογής»

Τομές και ρήξεις για μια πράσινη οικονομία της γνώσης και των υπηρεσιών
με ελληνικά χρώματα

· Ο Ελληνικός Δημόσιος Τομέας είναι πλήρως διαβρωμένος. Τα κατεστημένα κρατικοδίαιτα συμφέροντα έχουν εξαγοράσει συνειδήσεις και αξίες. Ένα μέρος των Δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών είναι αλλοτριωμένο και το υπόλοιπο εξανδροπισμένο.
· Με την πολυνομία που υπάρχει στην Ελλάδα εξυπηρετούνται τα «πονηρά» συμφέροντα. Απαιτείται κωδικοποίηση της Νομοθεσίας.
· Άρση της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων με τη παράλληλη θέσπιση αντικειμενικών αξιολογικών κριτηρίων.

Δύο παγκόσμιες αβεβαιότητες και μια διπλή καινοτόμα απάντηση του ΠΑΣΟΚ
στην Ελλάδα και την Ευρώπη

· Επιδιώκουμε μετά από διαβούλευση και διάλογο με τα κοινωνικά κινήματα και τις τοπικές κοινωνίες την ανάπτυξη και εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας που θα χρηματοδοτηθούν από το πράσινο φόρο.

Το Νέο Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελληνικής Κοινωνίας – Ο Νέος Κοινωνικός
Συνασπισμός του ΠΑΣΟΚ

· Πέρασε πλέον ανεπιστρεπτί η εποχή κατά την οποία οι βασικοί συντελεστές της παραγωγής ήταν το κεφάλαιο , η χειρωνακτική εργασία και οι πρώτες ύλες. Οι σύγχρονοι οργανισμοί πλέον οριοθετούνται και αναπτύσσονται στο βαθμό που διαχειρίζονται αποτελεσματικά και αποδοτικά την οργανωσιακή γνώση που έχουν αποκτήσει. Η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης έχει τρεις συνιστώσες. Την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την προώθηση των τεχνολογιών αιχμής.
· Οι άνθρωποι που αποτελούν το νέο προλεταριάτο είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τη γνώση των νέων τεχνολογιών και ούτε τις χρησιμοποιούν.
· Απόκτηση γνώσης, μάθηση και αξιοποίηση της εμπειρίας πρέπει να αποτελούν τους κύριους στόχους ενός κοινωνικού κινήματος , όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.
· Το σημερινό μοντέλο οργάνωσης των κομμάτων που φέρει τη καταγωγή του από την Ευρωπαϊκή βιομηχανική περίοδο (λενινιστικό μοντέλο) και στηρίζεται στη συντεχνιακή αντίληψη οργάνωσης και ακολουθείται πιστά από όλα τα κόμματα αριστερά και δεξιά μέχρι και σήμερα δεν κρίνεται επαρκές για τη σημερινή μεταβιομηχανική εποχή. Στο νέο μοντέλο πρέπει να παίξουν ρόλο οι εθελοντικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ γενικότερα. Δεν πρέπει βέβαια να ενσωματωθούν στο ήδη υπάρχον ,αλλά μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ισότιμων εταίρων.

Μια θεμελιώδης διαφορά με τη δεξιά για το κοινωνικό κράτος

· Η Δεξιά αντιμετωπίζει την κοινωνία με τη λογική της φιλανθρωπίας.

Η κοινωνική «προίκα»
· Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο Δημόσιο και το Ιδιωτικό.

Παλιές και νέες ανισότητες

· Η εκπαίδευση στην Ελλάδα νοσεί και εντείνει τις νέες ανισότητες. Απαιτείται επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος (ΑΤΕΙ, ΑΕΙ) , της λογικής του από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης μέχρι και τις τελευταίες και αξιολόγηση των φορέων της εκπαίδευσης με αντικειμενικά κριτήρια και εισαγωγή δοκιμασμένης τεχνογνωσίας προσαρμοσμένης βέβαια στα δεδομένα της χώρας μας.

Νέος τρόπος αντιμετώπισης της φτώχειας

· Η φτώχεια δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση στη σημερινή εποχή . Η φτώχεια υπάρχει παντού. Στην αισθητική, στο περιβάλλον, στο πολιτισμό, στην γνώση, τις κοινωνικές υποδομές κλπ. Δεν πρέπει να αφορά μόνο το εισόδημα.

Ένα πλειοψηφικό κόμμα της εργασίας

· Το έλλειμμα που παρουσιάζεται σήμερα στη Δημόσια Παιδεία είναι η μη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας. Τα προγράμματα σπουδών είναι απηρχαιωμένα και καλύπτουν ανάγκες μιας αγοράς που δεν υπάρχει πλέον σήμερα, ενώ τα λεγόμενα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε συνθήκες ημιπαρανομίας καλύπτουν μια αγορά που δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στρατιών ανέργων επιστημόνων. Δαπανάται δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα χωρίς όραμα , προγραμματισμό και αντίληψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Εκτός αυτού η πολιτικάντικη και ενέχουσα ρουσφετολογική αντίληψη δημιουργία ανεξέλεγκτων παρόχων παιδείας σε κάθε πόλη της επικράτειας επιτείνει την ανεργία.

Αριστερά της φροντίδας
· Απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των άλλων μειονοτικών κοινωνικών ομάδων.

Ένα «άλλο» ΠΑΣΟΚ, με τα μάτια της νέας γενιάς
· Η νέα γενιά είναι αυτή που θα διαμορφώσει τα του «οίκου της», χωρίς την παρέμβαση του κάθε είδους «πατερούλη»-καθοδηγητή, στα πλαίσια όμως μιας συνεργασίας ισότιμων εταίρων.

Πρασινίζοντας το πράσινο

· Θέσπιση πράσινων προδιαγραφών για τις κατοικίες με την εισαγωγή συστήματος πιστοποίησης.
· Ενίσχυση πράσινων μεταφορών (υβριδικά αυτοκίνητα, ποδήλατα κλπ.) και προγραμμάτων όπως «βιώσιμη κινητικότητα και ποδήλατο»
· Σειρά δράσεων για την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων.
· Ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και γενικά τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την οικολογική Γεωργία.

Ένα Πασοκικό όνειρο για την Πόλη μας

· Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πόλη σήμερα αποτελεί το βασικό τόπο συγκέντρωσης πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Το κράτος-έθνος με τη σημερινή του μορφή έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης του ως διαμορφωτής πολιτικών για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής. Το καθήκον μεταβιβάζεται σταδιακά στη κοινωνία των πολιτών , η οποία μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια στη διοίκηση και διαχείριση των πόλεων μας. Οι πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουν μία νέα ταυτότητα για τις πόλεις τους πέραν αυτών που προβλέπονται από τις κρατικές ή ευρωπαϊκές παρεμβάσεις. Την αναβάθμιση της αισθητικής μας δεν την καθορίζουν οι νόμοι του κράτους , αλλά εμείς οι ίδιοι οι πολίτες συμμετέχοντας ενεργά στη τοπική κοινωνία μας. Η κοινωνική διαβούλευση και η ενεργός εμπλοκή των πολιτών στα τεκταινόμενα της πόλης τους διαμορφώνουν τα νέα πρότυπα συμμετοχικής δημοκρατίας. Η συμμετοχή και ο σεβασμός στο δημόσιο χώρο της πόλης – τοπικής κοινωνίας θα μας απαλλάξει από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τις πολιτικές χειραγώγησης που στρεβλώνουν πολιτικές και συνειδήσεις. Η πόλη- κοινωνία αποτελεί το βασικότερο κύτταρο της δημοκρατίας μας.
· Το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει κάθε προσπάθεια των πολιτών που αποσκοπεί στη διεκδίκηση του πραγματικού τους ρόλου στα τοπικά δρώμενα. Οι πολίτες θα πρέπει να υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο σαν χώρο διαλόγου και δημιουργικής διαφωνίας. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι αλληλέγγυο στον αγώνα των πολιτών για μια νέα στάση ζωής που να περιλαμβάνει ,πολιτισμική αλλαγή στο επίπεδο της καθημερινότητας, τον αυτοσεβασμό και την αλληλοβοήθεια, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά.

Να διαχειριστούμε την πολυπολιτισμικότητα

· Η διαχείριση της πολυπολιτισμικότητας θα πρέπει να κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα αφορά τους οικονομικούς μετανάστες και το δεύτερο του Έλληνες πολίτες διαφορετικού θρησκεύματος και κουλτούρας.
· Κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προσαρμογή του μαθήματος της Ιστορίας στις νέες συνθήκες πολυπλιτισμικότητας που διαμορφώνονται πλέον.

Βασικές αρχές και κατευθύνσεις του Νέου Τρόπου Διακυβέρνησης

· Να αλλαχθεί ο όρος «Διακυβέρνηση Ολικής Ποιότητας» με τον όρο «Διαχείριση Ολικής Ποιότητας»
· Καθορισμός μετρήσιμων στόχων για κάθε δραστηριότητα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής με παράλληλη επαναξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό.
· Το ΠΑΣΟΚ προωθεί τη τυποποίηση και προτυποποίηση , τις εφαρμόζει και τις βελτιώνει.
· Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση εφαρμόζει σε όλες τις διεργασίες που θα πραγματοποιούνται τη διαδικασία του ορισμού, της μέτρησης, της ανάλυσης , της βελτίωσης και του ελέγχου.
· Αποβολή της ένοχης συνείδησης που έχει προκύψει από τις περιόδους διακυβέρνησης με υιοθέτηση της πλήρους διαφάνειας με αναδρομική ισχύ.
· Πλήρης ρήξη με τους οικείους τρόπους σκέψης. Πλήρης ρήξη με τους παραδοσιακούς τρόπους διοίκησης
· Υιοθέτηση μετρήσιμων στόχων για κάθε διεργασία η διαδικασία που θα εφαρμοστεί.
· Θέσπιση κινήτρων με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μοντέλων για την επιχειρηματική Αριστεία τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
· Υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ και ISO για όλες τις λειτουργίες και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
· Εφαρμογή των συστημάτων αυτών και στην εσωτερική λειτουργία του κινήματος, χωρίς όμως πιστοποιήσεις.

Πέντε Προτεραιότητες – Πέντε Δέσμες Αλλαγών

· Η γνώση πρέπει να συμπληρώνεται διαρκώς από τη μάθηση και την εμπειρία. Εκτός από τη γνώση που προσφέρουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , θα πρέπει να ενισχύονται οι θεσμοί της λαϊκής επιμόρφωσης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
· Υιοθέτηση και εφαρμογή προτύπων ,κανονισμών και προδιαγραφών Υγείας που έχουν προκύψει από παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς σε θέματα Υγείας.
· Το πρόβλημα του ασφαλιστικού θα πρέπει να ξεφύγει από την λογική των συντεχνιακών μικρών ή μεγάλων συμφερόντων και να αντιμετωπισθεί συγκεντρωτικά.
· Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί και ενισχύει καινοτομικές μεθόδους και προϊόντα.
· Εφαρμογή με βελτιώσεις του προγράμματος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ

ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

· Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Συνεργάζεται τόσο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς όσο και με τα κοινωνικά κινήματα στη διαχείριση της εξουσίας. Δέχεται τη συμβολή σε ιδέες και θέσεις όλων των δημοκρατικών κομμάτων περιλαμβανομένης και της δεξιάς και λαμβάνει υπ’ όψιν του τις απόψεις και δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
· Η αντιπολιτευτική τακτική δεν πρέπει να προσαρμόζεται στις διαθέσεις των Μ.Μ.Ε. , ούτε να ακολουθεί τις κινήσεις της δεξιάς δίνοντας σε αυτή το προβάδισμα. Ο αντιπολιτευτικός λόγος θα πρέπει να διαπνέεται από προτάσεις και θέσεις που θα αφορούν τα προβλήματα της νέας εποχής σε ολιστική λογική και όχι την απλουστευμένη διαχείριση προβλημάτων στην οποία μας παρασύρει η κυβέρνηση.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΝΩΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

· Όχι στη λογική της διαμεσολάβησης που επικρατεί σήμερα στο κίνημα.
· Αξιολόγηση των προσώπων που εκπροσωπούν το κίνημα στα Μ.Μ.Ε.
· Δημόσια αυτοκριτική για πράξεις ή παραλείψεις
· Υιοθέτηση τεχνικών “brain storming” σε ομάδες εργασίας ανά εξειδικευμένο αντικείμενο.
· Ισότιμη αντιμετώπιση των φορέων της Κοινωνίας των πολιτών στις εσωτερικές του διαδικασίες , εφόσον αυτοί επιθυμούν να συμμετάσχουν.
· Θέσπιση χρονικών ορίων παραμονής σε όλα τα όργανα του κινήματος και τις κυβερνητικές θέσεις. Ουδείς αναντικατάστατος και χρειαζόμαστε τις ιδέες και τη συμμετοχή όλων.
· Τα συνδικάτα στη σημερινή τους μορφή δεν αποτελούν τμήμα της Κοινωνίας των πολιτών, αλλά κομματικούς μηχανισμούς βολέματος και εξυπηρέτησης προσωπικών ή συντεχνιακών συμφερόντων.
· Ανοιχτό κόμμα σημαίνει κόμμα που έχει ανοιχτούς διαύλους με τη κοινωνία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παύει να είναι οργανωμένο κόμμα με τη συμβατική μορφή που επικρατεί αυτή τη στιγμή , αλλά κόμμα που εξασφαλίζει συνεχώς τις διασυνδέσεις του με τη κοινωνία από την οποία προέρχεται και στην οποία απευθύνεται. Το ανοιχτό κόμμα ενισχύει με κάθε τρόπο τον κοινωνικό διάλογο, με σκοπό τη διαμόρφωση της πολιτικής του , η οποία και ανατροφοδοτείται διαρκώς από το δυναμικό κοινωνικό γίγνεσθαι. Το κόμμα αφουγκράζεται ην κοινωνία , διαλέγεται μαζί της και προσαρμόζει ανάλογα τις πολιτικές του. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί αβασάνιστα τις όποιες απόψεις της κοινωνίας. Και αυτό γιατί η Κοινωνία των Πολιτών παρουσιάζει μεγάλα εγγενή προβλήματα, όπως ο συντεχνιακός χαρακτήρας, τα προσωπικά μικροσυμφέροντα, ο υπερβάλλων ακτιβισμός κ.λ.π.

1 σχόλιο:

ΜΑΝΙΧ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ9 ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΟΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ :



ΑΝΕΡΓΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξετάζουμε τις αλλαγές στην κοινωνική σύνθεση , τις ανακατατάξεις στο χώρο της μεσαίας τάξης ,την ανισότητα εντός των κοινωνικών ομάδων με σκοπό να παραχθεί μία νέα θέση – άποψη για την κοινωνική πολιτική σύμφωνα με την αρχή της Δίκαιης Κοινωνίας που εξαγγείλαμε.

Μιλάμε για πολιτικές ,αντιμετώπισης της φτώχιας , εγγυημένο εισόδημα , πολιτικές στοχευμένων εισοδηματικών ενισχύσεων , πολιτικές κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης , κ.λ.π

Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα επέκτασης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. !

Μιλάμε για νέους θεσμούς « πιστωτικού φόρου » , για προβλήματα των θεσμών κατάρτισης να συνδεθούν με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας , αδυναμία της οικονομίας να αξιοποιήσει και να ανταμείψει την γνώση και την εξειδίκευση των νέων, αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την ανεργία.

Μιλάμε για την συνέπεια της φτώχιας και της ανεργίας όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ψυχολογία των νέων αλλά και συνολικά της οικογένειας που βιώνει την ανασφάλεια ότι το μέλλον θα είναι χειρότερο από το χθες.

Από την άλλη επανεξετάζουμε τον ρόλο των συνδικάτων και των μαζικών φορέων εκπροσώπησης των εργαζομένων που τους θεωρούμε σημαντικό παράγοντα στην αναγέννηση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και της κινηματικής συνιστώσας ενός αριστερού κόμματος που σέβεται την κοινωνία.
Προσπαθούμε να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος που παρατηρήθηκαν στα συνδικάτα

Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε σοβαρά την δημιουργία ενός ακόμα θεσμού , ενός ακόμα μαζικού φορέα και να τον εντάξουμε ισότιμα στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

Μήπως μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων , των απασχολούμενων , των επαγγελματιών ,των εργοδοτών, των καταναλωτών πρέπει να προστεθεί και επίσημα ο μαζικός φορέας έκφρασης των ανέργων .

Μήπως είναι σκόπιμο να μιλούν αυτοί για το πρόβλημα τους και όχι άλλοι για αυτούς

Οι άνεργοι Αποτελούν το 10 % των ενεργών πολιτών της χώρας μας και οι συνέπειες της κατάστασης τους αφορά το 1/3 των ελληνικών νοικοκυριών.

ΜΉΠΩΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ

Μήπως θα βοηθήσουν ( με την συμμετοχή τους ) να σπάσουν τα συντεχνιακά φαινόμενα που ταλαιπωρούν τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων .

Προτείνω να συσταθεί επιστημονική ομάδα μαζί με ανέργους και να μελετήσει την δυνατότητα συγκρότησης και έκφρασης συνδικάτου ανέργων ( ποιοι και πώς μπορούν να συμμετάσχουν, πώς θα εκπροσωπούνται κ.λπ. ) ,

Ένα κόμμα που επαγγέλλεται την Δίκαιη κοινωνία και την Συμμετοχή μπορεί να μην ασχολείται με την εκπροσώπηση στον διάλογο μίας τόσο μεγάλης ομάδας του πληθυσμού ;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΚΑΣ