Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Μπορεί μέσα από το ΠΑΣΟΚ να αναγεννηθεί η Ελλάδα ;

Πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε την θέση μας μέσα στο πλαίσιο των διεθνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Η σύγκρουση του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, για  την οικονομική πολιτική που θα επικρατήσει ,διεξάγεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής πλευράς ( Γερμανία )και της πέραν του Ατλαντικού αντίληψης ( Η.Π.Α. )  και έχει μεταφερθεί  με βαριές συνέπειες και στην Ελλάδα.

Στην πλευρά ,της Ε.Ε. , κυριαρχούν πολιτικά οι συντηρητικοί με πολιτικές , των συνεργασιών , των συγκυβερνήσεων, μακριά από ‘’ ιδεολογικές καθαρότητες ‘’ και δόγματα.

Η οικονομική πλευρά αυτής της πολιτικής , οδηγεί σε μία περιοριστική οικονομία ,με λιτότητα , περιορισμούς στην κυκλοφορία του χρήματος , κεντρικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος  , ενοποίηση  των οικονομικών κανόνων και  προτεραιοτήτων και  κεντρική  Ευρωπαϊκή Διεύθυνση .
Κάποιοι ισχυρίζονται ,λανθασμένα … και με περιορισμούς στην εθνική αυτοδιάθεση και κυριαρχία . Λέω λανθασμένα ,γιατί αυτό έχει κριθεί με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποδοχή τού EURO σαν ενιαίου νομίσματος.

Στην Ελλάδα αυτή η πολιτική εκφράζεται μέσα από την συγκυβέρνηση  Ν. Δ.  – ΠΑΣΟΚ.

Εμείς ,πρέπει να εξετάσουμε ρεαλιστικά χωρίς δογματισμούς  με πραγματισμό ,αν υπάρχει άλλη πολιτική που θα βοηθήσει την χώρα να ορθοποδήσει και συγκεκριμένα να διαλέξουμε μεταξύ των δύο κυρίαρχων . Αυτής της Ε.Ε. και της άλλης που προωθεί η πέραν του Ατλαντικού πλευρά  . Οι όποιες άλλες,  δήθεν ‘’σοσιαλιστικές ‘’προσεγγίσεις  ,κινούνται στην σφαίρα της φαντασίας και του ονείρου και είναι πραγματικά μη εφαρμόσιμες.

Για αυτούς που πιστεύουν – για μένα ορθά - , ότι η κυρίαρχη αυτή  Ευρωπαϊκή Πολιτική  ,θα βοηθήσει την χώρα να ξεπεράσει την κρίση ,υπάρχει ο εξής μονόδρομος .

Η παραμονή και η  ενίσχυση αυτής της συγκυβέρνησης,  η σταθερότητα και …συνεπώς και η ενίσχυση του πόλου του ΠΑΣΟΚ .

Για να ολοκληρωθεί και να επικρατήσει αυτή η πολιτική χρειάζεται να ενισχυθεί η υπάρχουσα συγκυβέρνηση και συνεπώς ,το ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική επιβίωση ενός ρεαλιστικού ,αποφασιστικού  ΠΑΣΟΚ με προσήλωση στην Ευρωπαϊκή πορεία , στις μεταρρυθμίσεις και απεγκλωβισμένο από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις , είναι αναγκαία για την επιβίωση της χώρας .

( Αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μετατραπεί και να εξελιχθεί σε  τέτοιον πολιτικό φορέα , εξαρτάται από το πόσο μπορεί να ξεκόψει από το παρελθόν του . Σε κάθε άλλη περίπτωση ,θα  « αντικατασταθεί »από άλλον ,νέο πολιτικό φορέα , που θα προκύψει και … θα μπορεί !!! )

Αν  το ΠΑΣΟΚ καταφέρει και αποκτήσει τέτοια ταυτότητα , δεν θα  διαλυθεί στις – όποιες -   επερχόμενες εκλογές  και είναι σίγουρο ότι , όχι μόνο δεν θα πέσει η κυβέρνηση αλλά και θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ  για να επιβληθούν και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που προσπάθησε να αρχίσει το ίδιο ,αλλά στο τέλος δεν τα ….κατάφερε γιατί ίσως δεν τις πίστευε.       ( Υπάρχουν πολλές αναλύσεις, για το γιατί ,  δεν τα… κατάφερε )

Συνεπώς με ισχυρότερο ΠΑΣΟΚ ,η χώρα  θα έχει μία σταθερή κυβέρνηση με νωπή εντολή και αρκετή ισχύ για να προχωρήσει στις αναγκαίες  μεταρρυθμίσεις , τον εκσυγχρονισμό του κράτους   και τον εξ - ευρωπαϊσμό της .

Αναγκαία προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι  να εμφανιστούν θετικά μηνύματα στην οικονομία που θα αδυνατίσουν την αντί -  μνημονιακή ρητορική και θα εξαφανίσουν την αβεβαιότητα για νέους επενδυτές.  Όπως νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας  , διευθέτηση του χρέους , προστασίες των κοινωνικά αδυνάτων που εξαθλιώνονται από τις συνέπειες της  κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στο να εμφανιστούν τέτοια μηνύματα και να μεταφερθούν στην κοινωνία.

Αυτά  τα γνωρίζουν πολύ καλά και η Ν. Δ . και η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και  η Μέρκελ.

Επειδή λοιπόν ,  όλοι αυτοί  , θέλουν να αποδείξουν ότι :

Α)  το πρόγραμμα  τους …πέτυχε
Β)  με τις ενέργειες τους σώθηκε η Ευρώπη και η Ελλάδα
Γ)  κάποια μέρα θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους ,…οι δανειστές
Δ) το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο του περιορισμού ,της λιτότητας , του ελέγχου του  χρέους  και της οικονομίας , είναι και το καλύτερο και μακροπρόθεσμα βιώσιμο,  

θα κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και πιθανόν να δώσουν μία λύση και για το χρέος αρκετά πιο σύντομα από ότι αναμένεται.

( Ίσως αυτό προεξοφλεί και το χρηματιστήριο …αυτές τις μέρες )

Το μόνο εμπόδιο  σε αυτήν την πορεία είναι το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ .

Μερικά  ανεγκέφαλα στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ   που βλέπουν ότι αν πετύχει αυτή η πορεία θα εξαφανιστούν από το πολίτικό στερέωμα. Θέλουν να βλάψουν και να αποτρέψουν αυτή την πορεία - με σκοπό την δική τους πολιτική επιβίωση- , παρόλο που αυτή θα στηρίζεται πάνω στα συντρίμμια της χώρας και της κοινωνίας.
Αυτό το κάνουν λαϊκίζοντας ,   με φωνές που δήθεν προστατεύουν τους θιγόμενους ‘’ αδύναμους ‘’ , ή …μεταναστεύοντας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί ,από το εσωτερικό του ,που τελευταία  δήθεν κόπτονται και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους , ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει την φυσιογνωμία του, με την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εμποδίζουν την χώρα να προκόψει και να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την κρίση.
Είναι δε και επικίνδυνοι , γιατί οι περισσότεροι από αυτούς,  με τις προηγούμενες κυβερνητικές τους θητείες και τον καθοδηγητικό τους ρόλο  , ευθύνονται για την κατάντια του κράτους , της οικονομίας και της κοινωνίας .
Καλό θα είναι το ΠΑΣΟΚ  να απαλλαχθεί  γρήγορα από αυτούς . Η παραμονή τους στο κόμμα μόνο κακό κάνει και στο ΠΑΣΟΚ και στην Χώρα.

….Την προσπάθεια να κρατήσει τους πάντες μέσα στο κόμμα και να προχωράει με συμβιβασμούς πλήρωσε  και ο Γιώργος Παπανδρέου και η παροιμιώδης…  ατολμία του, όταν πήρε την εντολή …να τα αλλάξει όλα.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η ώρα να κάνει την ουσιαστική ρήξη με το παρελθόν της.  Δεν έχει να χάσει τίποτα . Ποιο κάτω δεν υπάρχει!!!
( Έστω και αν αυτό γίνει με αρχηγό  τον Βενιζέλο, που προσωπικά τον θεωρώ αναξιόπιστο , εγωιστή , αριβίστα , έως και …επικίνδυνο ).

Τελικά ,για να υπάρξει-  όπως πάντα -  κάποιος νικητής και κάποιος χαμένος , πιστεύω ότι νικητής πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ και χαμένοι αυτοί από  το ΠΑΣΟΚ , που με την στάση που περιγράφω παραπάνω λειτουργούν σαν βαρίδια στην μετεξέλιξη του ,αλλά και στην διάσωση της χώρας.

Ένας άλλος χαμένος από αυτήν την πορεία είναι και οι Η. Π. Α. και η Δυτική σχολή του καπιταλισμού ( αγγλοσάξονες ) που θέλουν  να ‘’ κόψει ‘’ η Ευρώπη νέο χρήμα και  να οδηγήσει την  οικονομία σε υπερθέρμανση  για να σώσουν τις δικές τους οικονομίες που είναι εξαγωγικές και που εξαιτίας της λιτότητας χάνουν συνεχώς έδαφος και νέους αγοραστές.
Η διέξοδος που προσπάθησαν να δώσουν με τα ‘’παράγωγα ‘’ , την φούσκα των sup rime δανείων ,και την αξιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα για να παράγει ‘’προμήθειες’’ χωρίς παραγωγή οδηγήθηκε στην αποτυχία , έσκασε η φούσκα και ξεκίνησε η κρίση το 2008.

Όποιος θέλει να καταλάβει πώς λειτουργεί αυτή ή πλευρά , μπορεί να δει την  τελευταία ταινία  του Scorsese με τον Leonardo di Caprio  ,‘’ο Λύκος της Γουόλ  Στρήτ ‘’.

Αυτή η πλευρά  εναντιώνεται αρκετά πιο σοβαρά - από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ -  στην σωτηρία της χώρας , μέσω  της Ευρωπαϊκής πορείας .
Στην Ελλάδα συντηρεί και χρησιμοποιεί τον Τσίπρα  σαν ‘’φόβητρο ‘’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση  για να την αναγκάσει να αλλάξει πολιτική και να περάσει σε πολιτικές αύξησης της κατανάλωσης , νέο χρήμα , νέες φούσκες …( Αγγλοσαξονικό Δόγμα   ) που εξυπηρετούν το χρεοκοπημένο οικονομικό - τραπεζοκεντρικό - μοντέλο ,που μας οδήγησε εδώ.

Για να κρίνουμε που θα καθίσει η ‘’ μπίλια ‘’ και πια πλευρά θα υπερισχύσει, πρέπει να σημειώσουμε τα εξής  :

  • Αυτή η πλευρά δεν έχει δανείσει χρήματα στην  Ελλάδα και κινείται εκ του ασφαλούς ( δεν έχει να χάσει τίποτα )
  • Αυτή η πλευρά είναι υπεύθυνη για το ξεκίνημα της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης με τα ανεξέλεγκτα χρηματοοικονομικά προϊόντα – φούσκες – που παρήγαγε και έτσι έχει λερωμένη την  φωλιά της
  • Αυτή η πλευρά είναι διαιρεμένη ,γιατί  πολλά funds  ενεργοποιούνται με μοναδικό στόχο το άμεσο κέρδος τους και ποντάρουν στην επιτυχία του Ελληνικού προγράμματος και στα κέρδη που θα βγάλουν ‘’ τσογάροντας’’ στην ρηχή χρηματιστηριακή Ελληνική Αγορά και στα τεράστια κέρδη από την  αγορά Ελληνικών ομολόγων ( πρωτογενή και δευτερογενή ).

Μία πρώτη απόδειξη - σηματωρός των εξελίξεων, είναι αυτό που γίνεται στο Ελληνικό χρηματιστήριο και στα spreads από τον νέο χρόνο.  ( Άνοδος 10 % σε δέκα μέρες .)

Η τελική έκβαση είναι άγνωστη και έχει σχέση με το ποια πολιτική θα επικρατήσει . Είναι όμως σοφό, να παρακολουθείς  και να αναλύεις τις κινήσεις των ισχυρών και συνήθως βγαίνεις εξαιρετικά κερδισμένος αν προβλέψεις και ακολουθήσεις …τον νικητή.
Βεβαίως υπάρχει ρίσκο και πρέπει να είσαι σε υψηλότατη ετοιμότητα γιατί ακόμα δεν έχει επικρατήσει κάποιο από τα δύο σενάρια και οι εναλλαγές θα είναι συνεχείς και πιθανόν ….επώδυνες.

Προς στιγμή ,αυτό που φαίνεται είναι ότι και το’’ έξυπνο χρήμα ‘’για να πετύχει τα κέρδη του πρέπει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και  την όλη  ακολουθία που ανέλυσα παραπάνω.

Συνεπώς , αν κάποιος πιστεύει στην Ευρωπαϊκή πορεία και οικονομική πολιτική για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ελλάδα  ,  θα στοχεύει και στην ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και έτσι η  αναγέννηση της Ελλάδας θα περάσει,  ….μέσα από το ΠΑΣΟΚ.


Αντώνης Μανίκας

Οικονομολόγος – Οικονομικός Σύμβουλος

Χολαργός    09- 01-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: