Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Διακήρυξη της ‘’κίνησης – πρωτοβουλίας ‘’ πολιτών για

‘’  τον  ΔΗΜΟ  του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ  μας ‘’


Τα πιστεύω μας για το μέλλον , είναι :


Ελεύθερη Έκφραση – Δημιουργική Συμμετοχή  - Δρόμος Προοπτικής  


 

Η ταυτότητα μας είναι :

Είμαστε ανεξάρτητοι ενεργοί πολίτες από  τον δήμο Παπάγου – Χολαργού  που στο παρελθόν συμμετείχαμε σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες από πολλούς και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με βασικό χαρακτηριστικό ( που σήμερα μας ενώνει ) την ανιδιοτέλεια και την προσφορά .  

Εμείς που υπογράφουμε την διακήρυξη αυτή πορευτήκαμε σε διαφορετικές αλλά συγκλίνουσες διαδρομές με κοινό στόχο την προστασία του  τόπου και την προκοπή της κοινωνίας.

Χωρίς χρίσματα και εξαρτήσεις ζητάμε την στήριξη από όλους τους συνδημότες μας.

Αισιοδοξούμε ότι η τοπική κοινωνία, συνειδητοποιώντας τις αιτίες της κρίσης, θα αναγνωρίσει σε μας τον  ‘’ καταλύτη  ‘’μιας λύσης που η ίδια γεννά και θα συμπορευτεί μαζί μας.

Αισιοδοξούμε γιατί ξέρουμε ότι για τον κατήφορο φταίχτες είμαστε κι εμείς,  με τις εκλογικές επιλογές μας, άρα στο χέρι μας είναι και η αντιστροφή της πορείας.

Κουπί υπάρχει για όλους, απ' το νήπιο που μαζεύει το  ‘’ σκουπιδάκι ‘’ ως τον πολιτικό που ιδρώνει στην προσπάθεια για να βρει λύσεις.

 

 

Σήμερα συμπορευόμαστε με σκοπό να συμβάλουμε - στο μέτρο που μας αναλογεί και που θα μπορέσουμε - να ‘’κτιστεί’’    o  Δήμος τού Μέλλοντος μας ‘’

Η πρωτοβουλία μας ,ως αυτοδιοικητική κίνηση  ισότιμων πολιτών ,είναι ανεξάρτητη από κόμματα και δεν έχει προνομιακή σχέση με κανένα κόμμα.

Στην αυτοδιοικητική αυτή  ‘’ κίνηση ‘’ όλοι και όλες συμμετέχουν ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων ή άλλων συλλογικών φορέων , προσπαθώντας να αποφύγουμε να κάνουμε λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν

Όσοι και όσες είναι μέλη κομμάτων αυτοδεσμεύονται να μη προσπαθούν να επιβάλλουν κομματικές αποφάσεις .

Η « κίνηση » φιλοδοξεί να προκαλέσει τα κόμματα , τις τοπικές συλλογικές οντότητες ,τους δημότες  να αποκτήσουν ‘’ λόγο ‘’  ,να τον εκφράσουν και τελικώς να ανοίξουν δρόμους προοπτικής για τον Δήμο μας.

Στόχος μας είναι να  υποστηριχθεί η  πρωτοβουλία , από όσο το δυνατό περισσότερους ‘’ υγιώς ‘’ σκεπτόμενους και αποφασισμένους να δράσουν δημότες.

Δημότες,  που έχοντας κατανοήσει ότι  ταλαιπωρούνται  από τους μέχρι σήμερα  ‘’ πολιτικούς άρχοντες ‘’ και το πολιτικό σύστημα που συγκρότησαν  για να νέμονται την εξουσία , αποφάσισαν να τερματίσουν την παθητική στάση  τους και να ενεργοποιηθούν .


Ο δήμος  Παπάγου – Χολαργού δεν είναι… οικόπεδο.    

Είναι  το σπίτι μας .

Δεν είναι συνομοσπονδία από φέουδα κομματικών τοπικών αρχόντων.

 

Μπορούμε να τον καταστήσουμε πρότυπο ΔΗΜΟ  αν δούμε με ενιαίο τρόπο το μέλλον του.

Μπορεί να γίνει ορόσημο προγραμματικής και διοικητικής τομής. Να λειτουργεί προς όφελος των δημοτών του.

Να τερματιστούν οι ανομίες, οι αυθαιρεσίες, ο σπάταλος αναποτελεσματικός και περιβαλλοντικά επιβλαβής τρόπος διαχείρισης πόρων.

 

 

Η κατάλυση της νομιμότητας παντού ,πλήγωσε τόπο και κοινωνία.

 

Εμμένουμε στον απόλυτο σεβασμό των νόμων, στην πάταξη της απάτης, της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς.  Φιλοδοξούμε μέσα από την Πρωτοβουλία  μας να αντισταθούμε σε τέτοιες πιέσεις αντιπροτείνοντας λύσεις που αναβαθμίζουν το δημόσιο χώρο, τον κοινό μας πλούτο. 

Στόχος μας , η συνεννόηση   και η συν-διαμόρφωση  ενός προγράμματος συνεκτικού, ισορροπημένου χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, ηλικιακά, στο οποίο όλοι μαζί θα συμβαδίσουμε .

Και τα πιο δύσκολα, καθημερινά προβλήματα,  μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ξεχασμένα πολιτικά εργαλεία, του διαλόγου, της συζήτησης ,των αρχών , των αξιών, της παιδείας, του πολιτισμού αλλά και τα σύγχρονα που προσφέρει η επιστήμη και η οικολογική, ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση.

Μπορούμε, χωρίς κατ' ανάγκη να χάνει κανείς, να άρουμε ανισορροπίες, δυσλειτουργίες, να ….επουλώσουμε πληγές.

Επιδιώκουμε το  Δημοτικό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα προβλήματα του τόπου, επάρκεια στην επεξεργασία προτάσεων, αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται, να ελέγχεται η εφαρμογή τους.

Προσδοκούμε στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για χρηστή και διαφανή διαχείριση τον θεμάτων του Δήμου.


Η πολιτική ως ιδιοτελής επένδυση πνέει τα λοίσθια.

 

Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ως τον καλύτερο τρόπο διευθέτησης των κοινών. Καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας, περισσότερο από τα τετραγωνικά του σπιτιού μας και τα κυβικά του αυτοκινήτου μας.  

Διεκδικούμε η ‘’ εξουσία ‘’ να είναι εργαλείο για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για οραματική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, όχι ως ιδιοτελές ματαιόδοξο τρόπαιο.

Φιλοδοξούμε να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατική διεκπεραίωση, την καταγγελία, το πολιτικό κόστος.

Αναζητούμε τις λύσεις μέσα από το διάλογο με την κοινωνία, μέσα από τη συμμετοχή της στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.

Θέλουμε να επικουρήσουμε τον  Δήμο στη λύση των κοινών προβλημάτων, ενθαρρύνοντας θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και την εκπόνηση δημοτικών προγραμμάτων που αξιοποιούν τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό ,προς όφελος του κάθε δημότη και της τοπικής κοινωνίας.

Στη δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε, ο «Καλλικράτης» θα μπορούσε να ήταν μια σοβαρή ελπίδα ανάκαμψης αν ωθούσε τις υγιείς δυνάμεις του λαού μας, που απηυδισμένες απ' το πολιτικό σύστημα έχουν ιδιωτεύσει, να συμμετάσχουν στα κοινά.

Για να αποφύγουμε την κακή παράδοση του ασφυκτικού κεντρικού ελέγχου και των μονό-παραταξιακών διοικήσεων, υποστηρίζουμε τον νέο τρόπο εκλογής Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων από ενιαία ψηφοδέλτια για να σταματήσει η κάθε δημοτική αντιπολίτευση  απλώς  να συμπληρώνει …την απαρτία.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε  το διάλογο και τις συνθέσεις.

Έχουμε ανάγκη την αντιπολίτευση,  την κοινωνία, την παρουσία τους, τον έλεγχό τους, για μια συνεχή δια-δραστική σχέση μαζί τους, χωρίς να διεκπεραιώνουμε  τυπικά, γραφειοκρατικά τα ζητήματα  του Δήμου ,…ερήμην τους. 

Θέλουμε ο  ΔΗΜΟΣ  να χαράξει και να εφαρμόσει σύγχρονες πολιτικές στην υπηρεσία του δημότη.

Να ανοίξει νέους δρόμους , στον αθλητισμό ,στο χωροταξικό , στην νεολαία ,στην τοπική ανάπτυξη , στην επιχειρηματικότητα ,στην  συγκοινωνία  , στις επικοινωνίες , στα απορρίμματα, στην προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

Διεκδικούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που κομίζουν οι μειοψηφίες, τα κινήματα, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές οργανώσεις, αλλά και οι πολίτες, οι προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης που τούτος ο τόπος δεν έπαψε να γεννά. 


Μακριά  από αρπαχτές και σκάνδαλα.

 

Η ανάπτυξη ταυτίστηκε με την άμετρη λατρεία για το νέο και το πολύ, έβλαψε το περιβάλλον, υποθήκευσε το μέλλον.

Το μικρό μπορεί να είναι και ωραίο, η συντήρηση του παλιού  και του καλού μπορεί να είναι μια μοντέρνα υπόθεση.

Κάποτε η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης ήταν ‘’ δείκτης πολιτισμού ‘’. Σήμερα δείκτης πολιτισμού και ωριμότητας είναι οι πολιτικές εξοικονόμησης.

Εξίσου σημαντικό με τη διεκδίκηση νέων κονδυλίων, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων. Να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την απορροφητικότητα των κονδυλίων ως αυτοσκοπό και τους πράγματι λειψούς πόρους και αρμοδιότητες ως άλλοθι αποτυχίας.

Οι επιλογές των αναγκαίων έργων να γίνουν με λογισμό και μ' όνειρο. Δεν χρειάζονται μεγαλεπήβολα  έργα, ούτε άμετρες δράσεις.

Υποστηρίζουμε πολιτικές εξοικονόμησης, ορθολογικής χρήσης των πόρων  που διασφαλίζουν την προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος .Δίνουν βάρος  σε πρόληψη, υγεία, οδική και διατροφική ασφάλεια, προστασία ευπαθών ομάδων ,ποιότητα υπηρεσιών και εν τέλη ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας  μας.

Ιδιαίτερη μέριμνα σε πολιτισμό, νεολαία και  στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

 

Οι  πολίτες δίνουν  κύρος στην πολιτική και όχι η πολιτική στους πολίτες .

 

 

Στόχος της κίνησης είναι να βρούμε, να προτείνουμε , να υποστηρίξουμε  και να εκλέξουμε τον κατάλληλο Δήμαρχο και τους κατάλληλους Δημοτικούς Συμβούλους που ενστερνίζονται αυτές τις βασικές αρχές μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες.

Με το δόγμα αυτό  θα εφαρμόσουμε διαδικασίες που εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν ότι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ,που θα δημιουργηθεί  , σε κατάλληλο χρόνο, θα  είναι άξιοι και αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία να αναλάβουν τους ρόλους που θα τους αποδοθούν.

 

Τα βασικά προσόντα και εχέγγυα της επιτυχίας είναι  , ότι όλα τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την νέα Δημοτική Αρχή να είναι Άξια , Ικανά , Τίμια , Επαρκεί   και να προσπαθούν να είναι χρήσιμοι σε όλους τους Δημότες.

 

Θέλουμε  μία  νέα  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ   πού δεν θα προσπαθεί να κερδίσει τις όποιες εκλογές και τα όποια αξιώματα .Αλλά θα προσπαθεί να εξηγεί καθημερινά  γιατί  « πρέπει » να κερδίσει και τις εκλογές  και τα αξιώματα.

 

Στην πραγμάτωση αυτού του οράματος , καλούμε όλους-όλες να συμμετάσχουν ισότιμα χωρίς αποκλεισμούς.

 

Ο Δήμος  Παπάγου – Χολαργού  έχει την ποιότητα και τους ανθρώπους
για να γίνει πρότυπο.

Αντώνης Μανίκας
Νίκος Δεπούντης
Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Δημήτρης Μονογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: