Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

του Αντώνη Μανίκα

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δημοσιονομικά, υποστηρίζω ότι πρέπει να μπει και αυτή η νέα φορολογία ( τέλος – χαράτσι )στα ακίνητα .

Αλλά με κάποιες βασικές προϋποθέσεις που είναι ουσιαστικές αλλά και συμβολικές και δείχνουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και αυτό το μέτρο για να σώσει την χώρα και όχι γιατί βρίσκεται σε πανικό.
Τα μέτρα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει μελέτη σχεδιασμό και όχι προχειρότητα που είναι συνώνυμο της αποτυχίας.

Για να είναι δίκαιο ,χρήσιμο και αποτελεσματικό αυτό το μέτρο πρέπει να :
 Εκδοθεί και να αποσταλεί από τις εφορίες και όχι από την ΔΕΗ . Δηλαδή να είναι νομικά και συνταγματικά ορθόν και ταυτόχρονα μαχητό .
 Πληρώνουν όλοι με ένα δίκαιο τίμημα . Αυτό δεν σημαίνει να είναι συνολικά μικρότεροι οι συντελεστές .

Συγκεκριμένα
• Να πληρώσουν όλοι οι άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με ένα μικρό συντελεστή ( π.χ. 0,50 €)
• Να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των απούλητων ,κλειστών και ανοίκιαστων κτιρίων και οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων ( δεν τους ανήκει ακόμα το σπίτι ) με ένα μικρότερο συντελεστή ανεξάρτητα από την ζώνη( π.χ. 1,00€ )
• Να πληρώσουν τα ξενοδοχεία τα εργοστάσια οι μεγάλες αποθήκες και οι μεγάλοι επαγγελματικοί χώροι με ένα συντελεστή ( π. χ .1,00€ - 1,50 € - 2,00 € )ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιούνται.
Τότε, το μέτρο θα ήταν δίκαιο και καλώς προωθούμενο από την κυβέρνηση.

Πιθανόν έτσι, το εισπρακτικό αποτέλεσμα να ήταν χρονοβόρο και μικρότερο.

Υπάρχει λοιπόν αναγκαιότητα να εφαρμοστούν ΑΜΕΣΑ και όλα τα άλλα μέτρα περικοπής δαπανών που μέχρι σήμερα καθυστερούν, όπως
 Αποκρατικοποιήσεις
 Κλείσιμο και Συγχώνευση Οργανισμών του δημοσίου.
 Ενιαίο Μισθολόγιο στο δημόσιο.
 Εφεδρεία και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ

Σε περίπτωση που και αυτά δεν θα προλάβουν ( επειδή καθυστερήσαμε ) να αποφέρουν το δημοσιονομικά αποτέλεσμα περιορισμού του ελλείμματος του 2011 στα 17 , 4 δις, τότε να παρθούν και νέα άμεσα μέτρα.

Τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι δίκαια και να είναι από τον περιορισμό των δαπανών με πρώτο την μετάθεση των πληρωμών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του μήνα αντί της προκαταβολικής καταβολής που ισχύει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: