Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Στην Αθήνα το Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας

του Γιάννη Αγγέλου

Στην Αθήνα, στις 26 με 28 Μαρτίου, θα διεξαχθεί το 6ο Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας. Περίπου 1.000 σύνεδροι από 100 χώρες και πέντε ηπείρους θασυγκεντρωθούν με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Προγράμματος ΗνωμένωνΕθνών (UNDP), με απώτερο στόχο την ενεργή εμπλοκή δήμων και τοπικώναρχών στο σχεδιασμό δράσεων για τη μείωση της φτώχειας μέσω της τοπικήςαυτοδιοίκησης. Οπως σημείωσε την Τρίτη κατά τη συνέντευξη Τύπου στο δήμο Αθηναίων οσυντονιστής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ κ. Μοχάντ Σερίφι, το50% του πληθυσμού της γης κατοικεί στις πόλεις. Στην Αφρική και τηνΑσία αυτό το 50% ζει σε παραγκουπόλεις. Στη Λατινική Αμερική το 20% ζειστις φαβέλες. Το «δίκτυο» των πόλεων που δημιουργήθηκε στα μέσα τηςδεκαετίας του 1990 έχει στους κόλπους του περισσότερες από 1000 πόλειςκαι συνεδριάζει ανά διετία σε κάποια πρωτεύουσα. Το 2004 ήταν η Ρώμη,το 2006 η Βαλάνς, φέτος η Αθήνα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι η χορήγηση κονδυλίων και τόνισε ότι, το Σύμφωνο της Λισσαβόνας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της απασχόλησης δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί επτά χρόνια μετά τη θέσπισή του, διότι το Συμβούλιο τωνυπουργών Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνουν λεφτά για τηχρηματοδότηση τέτοιων προτάσεων. Πρόσθεσε: «Οι δήμαρχοι της Ευρώπης μέσα στο όργανο που έχουμε στην ΕΕ,τις ευρωπαϊκές περιφέρειες δηλαδή, εμείς θα πιέσουμε προς αυτή τηνκατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά θα ενημερώσουμε όμως και τους Ευρωπαίους πολίτες για να ξέρουν πότε οι ηγέτες τους λένε αλήθειακαι πότε ψέματα».
Ο αναπληρωτής διευθυντής του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ κ. ΖανΦαμπρέ σημείωσε ότι πριν από 15 χρόνια ένας τους τρεις πέθαινε απόπείνα και έχουμε φθάσει στο βαθμό να πεθαίνει ένας στους πέντεανθρώπους από πείνα. Οπως είπε, τον «ασθενή κρίκο» στην καταπολέμηση της φτώχειας αποτελούν οι δημοτικές αρχές και αυτός πρέπει ναισχυροποιηθεί. «Στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες αυτό που λείπει, και είναι ενδεικτικό, είναι η ανεπάρκεια πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, η απουσία κατάλληλης διοικητικής εντολής, ώστε ναμπορέσουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο» σημείωσε."Το παραπάνω το αντέγραψα από το flash.gr. Τώρα, μετά το τέλος τουΣυνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και εν αναμονή της υλοποίησης των αποφάσεων τουΠροέδρου, καλό είναι να δούμε και τα ζητήματα της καθημερινότητας, πέρα από κομματικές θέσεις και αντιλήψεις.
Και εδώ προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη, ΟΛΟΙ μας, να γίνουμε κοινωνοί του σπουδαίου πονήματος του συντρόφου και φίλου Δημήτρη Καραμήτσα, "Το ΠΑΣΟΚ του Ανθρώπου". Ίσως,γιατί τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ανάγκη να αποκτήσει το Κίνημα ανθρωποκεντρική κατεύθυνση, προβάλλει επιτακτικά. Σημειώνω ότι δεν διαφημίζω το συγκεκριμένο κείμενο ή τον συγγραφέα του. Απλά, διαπιστώνω το γεγονός ότι στον ευρύτερο Σοσιαλιστικό χώρο κινούνται προσωπικότητες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον τομέα παραγωγήςπολιτικής. Θεωρώ δε, πως ειδικά για κάποια ζητήματα, υπάρχει υποχρέωση όλων μας να τα προβάλλουμε και να τα προωθούμε. Γιατί ευήκοα ώτα κάπουθα βρεθούν."Το 50% του πληθυσμού της γης κατοικεί στις πόλεις. Στην Αφρική και τηνΑσία αυτό το 50% ζει σε παραγκουπόλεις. Στη Λατινική Αμερική το 20% ζειστις φαβέλες."Τεράστιο το ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη μας τους αριθμούς. Άνθρωποι πουζουν σε συνθήκες υπό το μηδέν, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.Άνθρωποι, που χρησιμοποιούνται ως εργάτες επιχειρηματικών κολοσσών,έναντι ευτελούς μεροκάματου. Αυτή είναι η κοινωνία της ανάπτυξης καιτης παγκοσμιοποίησης. Κι εδώ πρέπει να ακουστούμε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Επιβάλλεται, για την "Πολιτική του Ανθρώπου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: