του Αντώνη Μανίκα
Δυστυχώς πτωχεύσαμε ..πολιτικά . Το πολιτικό σύστημα αποδεικνύει καθημερινά την πολιτική του φτώχια και ανεπάρκεια και οδηγεί την χώρα και τους πολίτες και στην οικονομική πτώχευση.
Αποδεικνύει ότι δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, δεν θέλει να σώσει την κατάσταση , δεν θέλει να σώσει, ούτε την χώρα ούτε τους πολίτες της.
Θέλει, και προσπαθεί να σώσει μόνο την ύπαρξή του ( Δυστυχώς ,για το ίδιο ,το πολιτικό σύστημα ,ούτε αυτό θα το κατορθώσει ).
Αρχίζουμε από την κυβέρνηση .
Η έλλειψη ικανοτήτων και στοιχειώδους διαχειριστικής επάρκειας, οι ιδεοληψίες, η αναποφασιστικότητα , η φοβία και ο αριστερό- λαϊκισμός ,μας καταστρέφουν σιγά – σιγά. Μέτρα αναγγέλλονται και ουσιαστικά είτε αναστέλλεται η εφαρμογή τους είτε περνά σε κάποια επόμενη χρονικά φάση ,με αποτέλεσμα να αυτοκαταστρέφονται.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε 12 περιπτώσεις :
Το καλοκαίρι το 2010 αναγγέλλεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών δημόσιας χρήσης ( μεταφορών και βυτίων).
Ακόμα σήμερα ,Ιούνιος 2011 , δεν υπάρχει απελευθέρωση .
Τον Δεκέμβριο του 2010 η κυβέρνηση θα ψήφιζε το άνοιγμα των υπολοίπων κλειστών επαγγελμάτων ,που τελικά, το ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2011 .
Ακόμα σήμερα , Ιούνιος 2011 ,δεν έχει ανοίξει κανένα και ίσως κάποια θα ανοίξουν από .. τον Ιούλιο.
Το Σεπτέμβριο του 2010 ανακοινώνεται ότι μελετάται το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο , το οποίο θα αίρει αδικίες και θα κάνει ορθολογισμό δαπανών και θα εφαρμοστεί .. από 1/1/20011.
Ακόμα σήμερα, Ιούνιος 2011 , δεν έχει έρθει κανένα ενιαίο μισθολόγιο και αναγγέλθηκε ότι θα παρουσιαστεί το …καλοκαίρι ( .. πότε!! ) και θα εφαρμοστεί άμεσα στους νέο –προσλαμβανόμενους και με τριετή προσαρμογή στους παλαιούς δημόσιους υπαλλήλους .
Κάποιος μας κοροϊδεύει αφού ξέρουμε ότι για 3- 4 χρόνια οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο θα είναι ελάχιστοι.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 αναγγέλλεται η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά τελικά θα εφαρμοζόταν από τον Οκτώβριο του 2011 για να προετοιμασθεί τεχνικώς …κατάλληλα.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 ,αναγγέλλεται ότι πιθανόν να μην εφαρμοστεί .. ούτε τον Οκτώβριο του 2011.
Θυμίζω ότι βασική επιχειρηματολογία και πραγματικότητα ήταν, ότι το μέτρο θα έφερνε ένα καθοριστικό πλήγμα στο παραεμπόριο και την νοθεία στα καύσιμα που έχει υπολογισθεί ότι κοστίζει ένα δις στα έσοδα του κράτους.
Στο τέλος του 2010 προτείνεται από την τρόικα να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, με μικρές μειώσεις των μισθών( περίπου 12% ) ,όχι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση και με δέσμευση μη απολύσεων για όσο διάστημα θα ισχύουν .
Η υπουργός με κωλυσιεργίες , αριστερό - λαϊκισμούς και δήθεν ευαισθησία και προστατευτισμό ,υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις. Αποτέλεσμα επικρατούν στην αγορά ανεξέλεγκτες απολύσεις και ατομικές συμβάσεις με μειώσεις ( 20-30 % ),πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα επιβάλλονταν με τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2010 ,με καθυστέρηση 3-4 μηνών ,θεσπίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης. Για να έρθουν σήμερα , Ιούνιος 2011,να παραδεχθούν ότι δεν ήταν επαρκή για να φορολογήσουν πραγματικά ,την αποκρυμμένη φορολογητέα ύλη και πρέπει να τα αυξήσουν .
Αλλά αυτό θα γίνει με νέο φορολογικό νόμο και θα έχει αποτέλεσμα ..στο έσοδα του 2012.
Πριν από το Πάσχα του 2011 , πανηγυρικά ο υπουργός ( με τα …κλειστά επαγγέλματα ) ανακοινώνει ότι πέτυχε συμφωνία για την μείωση των διοδίων. Μάλιστα κάποιοι φανατικοί – ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ - πανηγυρίζουν για την αποτελεσματικότητα του υπουργού ,που οδηγεί τους πολίτες σε φθηνή έξοδο για το Πάσχα.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 ,ανακοινώνεται ότι η συμφωνία μπορεί να ισχύσει από τέλος Αυγούστου 2011 ( Μετά την καλοκαιρινή έξοδο ).
Από το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώνεται ότι θα κλείσουν και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες και εταιρίες του Δημοσίου πού δεν έχουν αντικείμενο , δεν προσφέρουν έργο και απλώς επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και όλους μας. Μάλιστα τίθεται επικεφαλής της κίνησης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 , ένα χρόνο μετά ανακοινώνεται ότι έκλεισαν 25 από τις 1500 και εξοικονομήθηκαν 10.000.000 €. Κάποιοι συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν.
Τον Δεκέμβριο του 2010 (ο υπουργός με τα ..κλειστά επαγγέλματα )νομοθετεί για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών και υπόσχεται ότι θα λύσει το πρόβλημα μόνο με μετατάξεις προσωπικού. Μάλιστα, όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011 και θα πουληθεί και ό ΟΣΕ ,μίας και υπάρχει ενδιαφέρον και από την Γαλλία . Έχει παρουσιαστεί και ο Γάλλος υπουργός κ. λ. π.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 ,ανακοινώνεται ότι αυτά θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2011. Άντε να το πιστέψουμε.
Την άνοιξη του 2011 μας υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα έχει φέρει προς ψήφιση στην βουλή ,το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής , μέχρι της 15 Μαΐου .
Σήμερα 10 Ιουνίου κατατέθηκε , χωρίς όμως τις τελικές καθοριστικές παρεμβάσεις ,που θα κατατεθούν με τους ρυθμιστικούς νόμους … την άλλη …εβδομάδα. Πότε θα ψηφισθούν και πότε θα εφαρμοστούν ;
Από την αρχή του 2011 περιμένουμε να μας σταλεί το ΕΤΑΚ του 2009 .Αλλά οι υπηρεσίες του κράτους αδυνατούν να το στείλουν ( ενώ είναι τι ίδιο με το ΕΤΑΚ του 2008 που έχει αποσταλεί ).
Αποτέλεσμα να μη εισπράττει το κράτος αρκετά εκατομμύρια και σήμερα να προσπαθεί να το επαναφέρει. Θυμίζω ότι με τον φορολογικό νόμο του 2010 το είχε καταργήσει !!!
Από την αρχή του 2011 περιμένουμε να κλείσουν 200 από τις 289 Δ.Ο.Υ και μερικά τελωνεία γιατί είχαν αποδεδειχθεί αναποτελεσματικές και έπρεπε να αλλάξει ο εισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 , αγνοείτε η τύχη της εξαγγελίας και το υπουργείο…. σιωπά.
Υπάρχουν και δεκάδες άλλα μικρότερα και αντίστοιχα παραδείγματα… αξιοπιστίας έργων και λόγων της κυβέρνησης … που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι και δεν θέλουν και δεν μπορούν και φοβούνται και έκτος από το ότι είναι άχρηστοι και ανίκανοι , είναι και επικίνδυνοι .
Με αυτούς τους ρυθμούς εφαρμογής , πυγμής , θέλησης και σχεδιασμού είναι σίγουρο πώς πάμε για χρεοκοπία.
Χαϊδεύοντας το μαλακό υπογάστριο των κομματικών μανδαρίνων που ελέγχουν την δημόσια διοίκηση, και κάνοντας εξυπηρετήσεις στα συντεχνιακά συμφέροντα διαφόρων ομάδων ,καθυστερούν τα μέτρα που θίγουν τα συμφέροντα τους .
Και να θέλουν να μας σώσουν οι Ευρωπαίοι , εμείς δεν σωζόμαστε.
Επειδή κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του - για να τον επιβεβαιώνουν -πρέπει να αναφερθώ και στην προσπάθεια του Υπουργού Υγείας που πράγματι προσπαθεί να κάνει κάποιο έργο στο ποιο δύσκολο κομμάτι του δημόσιου. ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Έχει κάποια σημαντικά πρώτα αποτελέσματα περιορισμού της σπατάλης , έχει ξεκινήσει κάποιες συγκρούσεις με το καρκίνωμα του ιατρικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου και τουλάχιστον ακολουθεί τα χρονοδιαγράμματα.
Το σημαντικό είναι ότι το ίδιο είχε κάνει και στον τομέα που είχε στην ευθύνη του , πριν από το Υπουργείο Υγείας .
Είναι ό ίδιος που έκλεισε με επιτυχία το τεράστιο θέμα του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ , μαζί με τον επαρκή υφυπουργό του, κύριο Κουτρουμάνη . Δηλαδή λίγη γνώση ,κοινή λογική, αποφασιστικότητα και θέληση ,είναι ικανά στοιχεία για να δημιουργήσουν αποτέλεσμα.
Αυτό το αναφέρω για να αποδείξω, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και απλά χρειάζεται δύναμη, θέληση ,αποφασιστικότητα και πίστη στο εγχείρημα.
Δυστυχώς αυτά είναι που λείπουν, από το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που απαρτίζει την κυβέρνηση και έτσι το μόνο που κάνει είναι, να εξαγγέλλει , να φοβάται, να αναβάλει και να μην υλοποιεί.
Σήμερα τα αναφέρω αυτά , σαν στοιχεία και ενός απολογισμού, γιατί ανακοινώθηκε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2015.
Το μεσοπρόθεσμο είναι κρίσιμο , γιατί εκτός των άλλων πρέπει να αξιοποιήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ,που είναι ό μόνος τρόπος για να έρθουν επενδύσεις και να ανακάμψει η οικονομία.
Πιστεύω ότι ,αν παραμείνει αυτό το πολιτικό προσωπικό για να το φέρει σε πέρας ,θα έχουμε το αποτέλεσμα που περιέγραψα και τότε θα πτωχεύσουμε π ρ α γ μ α τ ι κ ά.
Είναι η τελευταία ευκαιρία, να το καταλάβει ο Πρωθυπουργός και να αλλάξει ριζικά το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης .
Να διαλέξει μόνο λίγους ,που θέλουν και μπορούν, να τους δώσει υπερεξουσίες και να προχωρήσει.
Αν δεν το καταλάβει και ο Πρωθυπουργός , όποιος έχει τα κότσια ας μπει μπροστά και ας ανατρέψει και τον Πρωθυπουργό.
Συνεχίζουμε με την Αξιωματική Αντιπολίτευση .
Ο λαϊκισμός στο μεγαλείο του.
« Πέταξε στον αέρα » ένα σχέδιο που είναι αρεστό στα αυτιά των πολιτών που σήμερα βιώνουν δυσκολότερα στην καθημερινότητα και υπόσχεται λιγότερο επώδυνο δρόμο ώστε να μαζέψει ψήφους στην επόμενη εκλογική διαδικασία και να σώσει το κόμμα του ,που συρρικνώνεται.
Κρύβεται πίσω από μία άρνηση συνεργασίας, για να προσεταιρισθεί πολιτικά οφέλη , από την αποτυχία της κυβέρνησης.
Δεν ζητά και δεν επιβάλει εκλογές ,γιατί στην ουσία ,θέλει να βγάλει άλλος το …φίδι από τη τρύπα .
Κρύβεται πίσω από μία ανούσια ρητορεία περί επαναδιαπραγμάτευσης , για κάτι ( ΜΝΗΜΟΝΙΟ ) που από την φύση του είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση και επίκαιρο- ποίηση.
Τα πρόβλημα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση αλλά οι θέσεις και κατά πόσο αυτές δίνουν λύση στο πρόβλημα ( ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΧΡΕΟΣ)
Το σχέδιο που προτείνει δεν περιορίζει το έλλειμμα , στηρίζεται σε ευχολόγια ότι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και θα αυξηθούν τα έσοδα.
Δεν λέει σε πόσο χρόνο .
Δεν λέει τι θα γίνει στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι… να πάρει μπρός η οικονομία. Πού θα φτάσει το έλλειμμα και ποιος θα μας δανείζει ;
Δεν λέει γιατί αυτοί , με τους οποίους προσδοκά να πετύχουμε την ανάπτυξη , δίνοντας τους φορολογικά κίνητρα, πήραν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Δεν λέει γιατί δεν δέχονται , το σχέδιο του ,οι δανειστές ( ΔΝΤ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ) .Μήπως δεν θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους ;
Δεν λέει ποιες είναι οι αιτίες που μας έφθασαν ως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αναιρέσουμε.
Δεν λέει γιατί ,επί ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που θεσπίστηκαν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, δεν περάσαμε σε μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και υπερδιογκώθηκε η φοροδιαφυγή και το κρατικοδίαιτο παρασιτικό «επιχειρείν »
Δεν λέει ,με ποιο κρατικό μηχανισμό θα κάνει τις αλλαγές ,με τους κουμπάρους και τους ημέτερους ,ή τι θα κάνει για να αλλάξει αυτόν το κρατικό μηχανισμό.
Αν πράγματι ήθελε να βοηθήσει τον τόπο , ο κύριος Σαμαράς , θα έδινε στήριξη και συναίνεση στη κυβέρνηση, για να περάσουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες και που κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να επιβάλει.
Επίσης , θα επέβαλλε στην κυβέρνηση, ελεγκτές , σε καθοριστικά πόστα για να ελέγχουν την υλοποίηση των μέτρων . Τότε θα μπορούσε να κάνει εμπεριστατωμένη κριτική από μέσα ,για όποια ανικανότητα ή κωλυσιεργία διαπίστωνε ό ελεγκτής του και να μαζέψει και ψήφους για το κόμμα του.
Έτσι θα βοηθούσε :
• να πάρουμε πιο εύκολα και με καλύτερους όρους τα αναγκαία δάνεια ,από τους δανειστές
• να πραγματοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές ( Ενιαίο μισθολόγιο , περιορισμός της γραφειοκρατίας , άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων , κ. α .)
• να υπερνικήσουμε σαν κράτος καρκινώματα χρόνων όπως ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός , οι υπερεξουσίες συντεχνιών , το κομματικό κράτος και η κομματική δημόσια διοίκηση .
και στο τέλος θα τόνιζε στο εκλογικό σώμα ,την διαφορά του ,ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ και την συμμετοχή του στην σωτηρία της χώρας ,καρπωνόμενος και εκλογικές δάφνες.
Άρα , είναι αναξιόπιστος , ανεπαρκής , κοντόφθαλμος, λαϊκιστής και συμπληρώνει την πτώχευση του πολιτικού συστήματος .
Σίγουρα δεν αποτελεί εγγύηση για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Για την υπόλοιπη αντιπολίτευσης, δύο λέξεις
Αρνούμαι να συζητήσω για τυχοδιωκτισμούς καιροσκοπισμούς, ιδεοληψίες και αναποτελεσματικές θεωρίες .
Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν έχω χρόνο για χάσιμο !!
Δυστυχώς πτωχεύσαμε ..πολιτικά . Το πολιτικό σύστημα αποδεικνύει καθημερινά την πολιτική του φτώχια και ανεπάρκεια και οδηγεί την χώρα και τους πολίτες και στην οικονομική πτώχευση.
Αποδεικνύει ότι δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, δεν θέλει να σώσει την κατάσταση , δεν θέλει να σώσει, ούτε την χώρα ούτε τους πολίτες της.
Θέλει, και προσπαθεί να σώσει μόνο την ύπαρξή του ( Δυστυχώς ,για το ίδιο ,το πολιτικό σύστημα ,ούτε αυτό θα το κατορθώσει ).
Αρχίζουμε από την κυβέρνηση .
Η έλλειψη ικανοτήτων και στοιχειώδους διαχειριστικής επάρκειας, οι ιδεοληψίες, η αναποφασιστικότητα , η φοβία και ο αριστερό- λαϊκισμός ,μας καταστρέφουν σιγά – σιγά. Μέτρα αναγγέλλονται και ουσιαστικά είτε αναστέλλεται η εφαρμογή τους είτε περνά σε κάποια επόμενη χρονικά φάση ,με αποτέλεσμα να αυτοκαταστρέφονται.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε 12 περιπτώσεις :
Το καλοκαίρι το 2010 αναγγέλλεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών δημόσιας χρήσης ( μεταφορών και βυτίων).
Ακόμα σήμερα ,Ιούνιος 2011 , δεν υπάρχει απελευθέρωση .
Τον Δεκέμβριο του 2010 η κυβέρνηση θα ψήφιζε το άνοιγμα των υπολοίπων κλειστών επαγγελμάτων ,που τελικά, το ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2011 .
Ακόμα σήμερα , Ιούνιος 2011 ,δεν έχει ανοίξει κανένα και ίσως κάποια θα ανοίξουν από .. τον Ιούλιο.
Το Σεπτέμβριο του 2010 ανακοινώνεται ότι μελετάται το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο , το οποίο θα αίρει αδικίες και θα κάνει ορθολογισμό δαπανών και θα εφαρμοστεί .. από 1/1/20011.
Ακόμα σήμερα, Ιούνιος 2011 , δεν έχει έρθει κανένα ενιαίο μισθολόγιο και αναγγέλθηκε ότι θα παρουσιαστεί το …καλοκαίρι ( .. πότε!! ) και θα εφαρμοστεί άμεσα στους νέο –προσλαμβανόμενους και με τριετή προσαρμογή στους παλαιούς δημόσιους υπαλλήλους .
Κάποιος μας κοροϊδεύει αφού ξέρουμε ότι για 3- 4 χρόνια οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο θα είναι ελάχιστοι.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 αναγγέλλεται η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά τελικά θα εφαρμοζόταν από τον Οκτώβριο του 2011 για να προετοιμασθεί τεχνικώς …κατάλληλα.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 ,αναγγέλλεται ότι πιθανόν να μην εφαρμοστεί .. ούτε τον Οκτώβριο του 2011.
Θυμίζω ότι βασική επιχειρηματολογία και πραγματικότητα ήταν, ότι το μέτρο θα έφερνε ένα καθοριστικό πλήγμα στο παραεμπόριο και την νοθεία στα καύσιμα που έχει υπολογισθεί ότι κοστίζει ένα δις στα έσοδα του κράτους.
Στο τέλος του 2010 προτείνεται από την τρόικα να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, με μικρές μειώσεις των μισθών( περίπου 12% ) ,όχι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση και με δέσμευση μη απολύσεων για όσο διάστημα θα ισχύουν .
Η υπουργός με κωλυσιεργίες , αριστερό - λαϊκισμούς και δήθεν ευαισθησία και προστατευτισμό ,υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις. Αποτέλεσμα επικρατούν στην αγορά ανεξέλεγκτες απολύσεις και ατομικές συμβάσεις με μειώσεις ( 20-30 % ),πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα επιβάλλονταν με τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2010 ,με καθυστέρηση 3-4 μηνών ,θεσπίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης. Για να έρθουν σήμερα , Ιούνιος 2011,να παραδεχθούν ότι δεν ήταν επαρκή για να φορολογήσουν πραγματικά ,την αποκρυμμένη φορολογητέα ύλη και πρέπει να τα αυξήσουν .
Αλλά αυτό θα γίνει με νέο φορολογικό νόμο και θα έχει αποτέλεσμα ..στο έσοδα του 2012.
Πριν από το Πάσχα του 2011 , πανηγυρικά ο υπουργός ( με τα …κλειστά επαγγέλματα ) ανακοινώνει ότι πέτυχε συμφωνία για την μείωση των διοδίων. Μάλιστα κάποιοι φανατικοί – ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ - πανηγυρίζουν για την αποτελεσματικότητα του υπουργού ,που οδηγεί τους πολίτες σε φθηνή έξοδο για το Πάσχα.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 ,ανακοινώνεται ότι η συμφωνία μπορεί να ισχύσει από τέλος Αυγούστου 2011 ( Μετά την καλοκαιρινή έξοδο ).
Από το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώνεται ότι θα κλείσουν και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες και εταιρίες του Δημοσίου πού δεν έχουν αντικείμενο , δεν προσφέρουν έργο και απλώς επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και όλους μας. Μάλιστα τίθεται επικεφαλής της κίνησης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 , ένα χρόνο μετά ανακοινώνεται ότι έκλεισαν 25 από τις 1500 και εξοικονομήθηκαν 10.000.000 €. Κάποιοι συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν.
Τον Δεκέμβριο του 2010 (ο υπουργός με τα ..κλειστά επαγγέλματα )νομοθετεί για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών και υπόσχεται ότι θα λύσει το πρόβλημα μόνο με μετατάξεις προσωπικού. Μάλιστα, όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011 και θα πουληθεί και ό ΟΣΕ ,μίας και υπάρχει ενδιαφέρον και από την Γαλλία . Έχει παρουσιαστεί και ο Γάλλος υπουργός κ. λ. π.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 ,ανακοινώνεται ότι αυτά θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2011. Άντε να το πιστέψουμε.
Την άνοιξη του 2011 μας υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα έχει φέρει προς ψήφιση στην βουλή ,το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής , μέχρι της 15 Μαΐου .
Σήμερα 10 Ιουνίου κατατέθηκε , χωρίς όμως τις τελικές καθοριστικές παρεμβάσεις ,που θα κατατεθούν με τους ρυθμιστικούς νόμους … την άλλη …εβδομάδα. Πότε θα ψηφισθούν και πότε θα εφαρμοστούν ;
Από την αρχή του 2011 περιμένουμε να μας σταλεί το ΕΤΑΚ του 2009 .Αλλά οι υπηρεσίες του κράτους αδυνατούν να το στείλουν ( ενώ είναι τι ίδιο με το ΕΤΑΚ του 2008 που έχει αποσταλεί ).
Αποτέλεσμα να μη εισπράττει το κράτος αρκετά εκατομμύρια και σήμερα να προσπαθεί να το επαναφέρει. Θυμίζω ότι με τον φορολογικό νόμο του 2010 το είχε καταργήσει !!!
Από την αρχή του 2011 περιμένουμε να κλείσουν 200 από τις 289 Δ.Ο.Υ και μερικά τελωνεία γιατί είχαν αποδεδειχθεί αναποτελεσματικές και έπρεπε να αλλάξει ο εισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.
Σήμερα , Ιούνιος 2011 , αγνοείτε η τύχη της εξαγγελίας και το υπουργείο…. σιωπά.
Υπάρχουν και δεκάδες άλλα μικρότερα και αντίστοιχα παραδείγματα… αξιοπιστίας έργων και λόγων της κυβέρνησης … που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι και δεν θέλουν και δεν μπορούν και φοβούνται και έκτος από το ότι είναι άχρηστοι και ανίκανοι , είναι και επικίνδυνοι .
Με αυτούς τους ρυθμούς εφαρμογής , πυγμής , θέλησης και σχεδιασμού είναι σίγουρο πώς πάμε για χρεοκοπία.
Χαϊδεύοντας το μαλακό υπογάστριο των κομματικών μανδαρίνων που ελέγχουν την δημόσια διοίκηση, και κάνοντας εξυπηρετήσεις στα συντεχνιακά συμφέροντα διαφόρων ομάδων ,καθυστερούν τα μέτρα που θίγουν τα συμφέροντα τους .
Και να θέλουν να μας σώσουν οι Ευρωπαίοι , εμείς δεν σωζόμαστε.
Επειδή κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του - για να τον επιβεβαιώνουν -πρέπει να αναφερθώ και στην προσπάθεια του Υπουργού Υγείας που πράγματι προσπαθεί να κάνει κάποιο έργο στο ποιο δύσκολο κομμάτι του δημόσιου. ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Έχει κάποια σημαντικά πρώτα αποτελέσματα περιορισμού της σπατάλης , έχει ξεκινήσει κάποιες συγκρούσεις με το καρκίνωμα του ιατρικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου και τουλάχιστον ακολουθεί τα χρονοδιαγράμματα.
Το σημαντικό είναι ότι το ίδιο είχε κάνει και στον τομέα που είχε στην ευθύνη του , πριν από το Υπουργείο Υγείας .
Είναι ό ίδιος που έκλεισε με επιτυχία το τεράστιο θέμα του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ , μαζί με τον επαρκή υφυπουργό του, κύριο Κουτρουμάνη . Δηλαδή λίγη γνώση ,κοινή λογική, αποφασιστικότητα και θέληση ,είναι ικανά στοιχεία για να δημιουργήσουν αποτέλεσμα.
Αυτό το αναφέρω για να αποδείξω, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και απλά χρειάζεται δύναμη, θέληση ,αποφασιστικότητα και πίστη στο εγχείρημα.
Δυστυχώς αυτά είναι που λείπουν, από το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που απαρτίζει την κυβέρνηση και έτσι το μόνο που κάνει είναι, να εξαγγέλλει , να φοβάται, να αναβάλει και να μην υλοποιεί.
Σήμερα τα αναφέρω αυτά , σαν στοιχεία και ενός απολογισμού, γιατί ανακοινώθηκε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2015.
Το μεσοπρόθεσμο είναι κρίσιμο , γιατί εκτός των άλλων πρέπει να αξιοποιήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ,που είναι ό μόνος τρόπος για να έρθουν επενδύσεις και να ανακάμψει η οικονομία.
Πιστεύω ότι ,αν παραμείνει αυτό το πολιτικό προσωπικό για να το φέρει σε πέρας ,θα έχουμε το αποτέλεσμα που περιέγραψα και τότε θα πτωχεύσουμε π ρ α γ μ α τ ι κ ά.
Είναι η τελευταία ευκαιρία, να το καταλάβει ο Πρωθυπουργός και να αλλάξει ριζικά το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης .
Να διαλέξει μόνο λίγους ,που θέλουν και μπορούν, να τους δώσει υπερεξουσίες και να προχωρήσει.
Αν δεν το καταλάβει και ο Πρωθυπουργός , όποιος έχει τα κότσια ας μπει μπροστά και ας ανατρέψει και τον Πρωθυπουργό.
Συνεχίζουμε με την Αξιωματική Αντιπολίτευση .
Ο λαϊκισμός στο μεγαλείο του.
« Πέταξε στον αέρα » ένα σχέδιο που είναι αρεστό στα αυτιά των πολιτών που σήμερα βιώνουν δυσκολότερα στην καθημερινότητα και υπόσχεται λιγότερο επώδυνο δρόμο ώστε να μαζέψει ψήφους στην επόμενη εκλογική διαδικασία και να σώσει το κόμμα του ,που συρρικνώνεται.
Κρύβεται πίσω από μία άρνηση συνεργασίας, για να προσεταιρισθεί πολιτικά οφέλη , από την αποτυχία της κυβέρνησης.
Δεν ζητά και δεν επιβάλει εκλογές ,γιατί στην ουσία ,θέλει να βγάλει άλλος το …φίδι από τη τρύπα .
Κρύβεται πίσω από μία ανούσια ρητορεία περί επαναδιαπραγμάτευσης , για κάτι ( ΜΝΗΜΟΝΙΟ ) που από την φύση του είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση και επίκαιρο- ποίηση.
Τα πρόβλημα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση αλλά οι θέσεις και κατά πόσο αυτές δίνουν λύση στο πρόβλημα ( ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΧΡΕΟΣ)
Το σχέδιο που προτείνει δεν περιορίζει το έλλειμμα , στηρίζεται σε ευχολόγια ότι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και θα αυξηθούν τα έσοδα.
Δεν λέει σε πόσο χρόνο .
Δεν λέει τι θα γίνει στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι… να πάρει μπρός η οικονομία. Πού θα φτάσει το έλλειμμα και ποιος θα μας δανείζει ;
Δεν λέει γιατί αυτοί , με τους οποίους προσδοκά να πετύχουμε την ανάπτυξη , δίνοντας τους φορολογικά κίνητρα, πήραν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Δεν λέει γιατί δεν δέχονται , το σχέδιο του ,οι δανειστές ( ΔΝΤ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ) .Μήπως δεν θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους ;
Δεν λέει ποιες είναι οι αιτίες που μας έφθασαν ως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αναιρέσουμε.
Δεν λέει γιατί ,επί ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που θεσπίστηκαν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, δεν περάσαμε σε μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και υπερδιογκώθηκε η φοροδιαφυγή και το κρατικοδίαιτο παρασιτικό «επιχειρείν »
Δεν λέει ,με ποιο κρατικό μηχανισμό θα κάνει τις αλλαγές ,με τους κουμπάρους και τους ημέτερους ,ή τι θα κάνει για να αλλάξει αυτόν το κρατικό μηχανισμό.
Αν πράγματι ήθελε να βοηθήσει τον τόπο , ο κύριος Σαμαράς , θα έδινε στήριξη και συναίνεση στη κυβέρνηση, για να περάσουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες και που κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να επιβάλει.
Επίσης , θα επέβαλλε στην κυβέρνηση, ελεγκτές , σε καθοριστικά πόστα για να ελέγχουν την υλοποίηση των μέτρων . Τότε θα μπορούσε να κάνει εμπεριστατωμένη κριτική από μέσα ,για όποια ανικανότητα ή κωλυσιεργία διαπίστωνε ό ελεγκτής του και να μαζέψει και ψήφους για το κόμμα του.
Έτσι θα βοηθούσε :
• να πάρουμε πιο εύκολα και με καλύτερους όρους τα αναγκαία δάνεια ,από τους δανειστές
• να πραγματοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές ( Ενιαίο μισθολόγιο , περιορισμός της γραφειοκρατίας , άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων , κ. α .)
• να υπερνικήσουμε σαν κράτος καρκινώματα χρόνων όπως ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός , οι υπερεξουσίες συντεχνιών , το κομματικό κράτος και η κομματική δημόσια διοίκηση .
και στο τέλος θα τόνιζε στο εκλογικό σώμα ,την διαφορά του ,ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ και την συμμετοχή του στην σωτηρία της χώρας ,καρπωνόμενος και εκλογικές δάφνες.
Άρα , είναι αναξιόπιστος , ανεπαρκής , κοντόφθαλμος, λαϊκιστής και συμπληρώνει την πτώχευση του πολιτικού συστήματος .
Σίγουρα δεν αποτελεί εγγύηση για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Για την υπόλοιπη αντιπολίτευσης, δύο λέξεις
Αρνούμαι να συζητήσω για τυχοδιωκτισμούς καιροσκοπισμούς, ιδεοληψίες και αναποτελεσματικές θεωρίες .
Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν έχω χρόνο για χάσιμο !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου