ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΚΟΥ ΔΕΠΟΥΝΤΗ
Σαν εισαγωγή
Για να υπάρξει η δυνατότητα να συμφωνήσουμε στις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό του Κινήματος ή και να προτείνουμε κάποιες νέες ,πρέπει κατ’ αρχάς να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολίτη στον οποίο απευθύνεται το Κίνημα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κατευθύνσεων για τις καταστατικές αλλαγές σαν αυτό που αναφέρεται στην αρχή του κειμένου, το οποίο περιορίζεται στην ανάλυση του αιτιατού, χωρίς να εξετάζει τα αίτια.
· Ποιοι αποτελούν σήμερα τα δυναμικά στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας;
· Ποιους θεωρούμε σήμερα μη προνομιούχους;
· Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που ευνοούν τις πελατειακές σχέσεις;
· Η οργάνωση για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αυτοσκοπό;
· Οι παθογένειες που αναπτύχθηκαν έχουν εντοπισθεί, καταγραφεί ,αναλυθεί, μετρηθεί και οδήγησαν σε διορθωτικές ενέργειες;
· Με βάση ποιες αποδείξεις καταγεγραμμένες οδηγούμαστε στην ανάγκη της επανίδρυσης;
· Τι έκανε ή τι θα πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για τους νέους , ώστε αυτοί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του και μάλιστα από την ηλικία των 16 ετών;
· Προώθησαν διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας οι υπάρχουσες μέχρι σήμερα οργανώσεις του Κινήματος;
· Υπάρχουν αντικειμενικές αποδείξεις ότι λειτούργησε αποδοτικά η λογοδοσία και η αξιολόγηση;
· Λειτούργησε αποδοτικά το «πόθεν έσχες» για τα στελέχη και τους υποψηφίους;
· Είναι τα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ προσβάσιμα από ΑΜΕΑ;
· Θεωρείται η απονομή χρίσματος σε Δημάρχους διαδικασία αποκεντρωμένου κόμματος;
· Ποιες είναι οι παρεμβάσεις των επιμορφωτικών οργάνων ΙΙΣΤΑΜΕ, ΙΕΜ) στην Κοινωνία; Τι ανταπόκριση υπήρξε;
· Πόσες Δ.Ο. διαθέτουν και χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες (π.χ.Η/Υ, διαδίκτυο) ;
· Ποιες θεωρούνται καινοτόμες δράσεις στο εσωτερικό του κινήματος, πως αξιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και με ποια αποτελέσματα;
· Έχουν τεθεί μετρήσιμοι στόχοι για όλες τις διαδικασίες;
Προτεινόμενη Οργανωτική Δομή
Χωρίς να έχω ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα της εισαγωγής και για τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις και εκτός των πλαισίων του διαλόγου για τις προσυνεδριακές διαδικασίες, καταθέτω κάποιες προτάσεις που πηγάζουν από την εμπειρία που απόκτησα από τη πολύχρονη συμμετοχή μου σε όργανα του κινήματος.
Η Οργανωτική Δομή θα πρέπει να είναι κάθετη και οριζόντια. Η κάθετη δομή ακολουθεί τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Γειτονιά, Δήμος, Νομαρχία (Νομαρχιακή Οργάνωση - αναλογική εκπροσώπηση κάθε Δημοτικής), Περιφέρεια (Περιφερειακή Οργάνωση - αναλογική εκπροσώπηση κάθε Νομαρχιακής. Η οριζόντια δομή περιλαμβάνει κεντρικά Τομείς, Γραφεία και θεματικές σε αντιστοίχηση με τις οργανώσεις της κάθετης Δομής Το κάθε μέλος αν το επιθυμεί μπορεί να ανήκει ταυτόχρονα σε δύο οργανώσεις (Δημοτική και Θεματική) αλλά θα πρέπει να επιλέξει μία από τις δύο για να ασκήσει το Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Θεματικές θα πρέπει να δημιουργηθούν και στις Δημοτικές Οργανώσεις ώστε να υπάρξει εξειδίκευση της τοπικής πολιτικής και θα πρέπει να συνδεθούν με τις αντίστοιχες της κεντρικής ώστε να δημιουργηθεί παραγωγή κεντρικής πολιτικής.
Παράλληλα με τις Οργανώσεις της κάθετης και οριζόντιας μορφής συμμετέχουν και λειτουργούν στα πλαίσια του κινήματος μη πιστοποιημένα δίκτυα πολιτών μόνο και εφόσον τα ίδια επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην οργανωτική και κοινωνική δράση του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη προϋπόθεση συμμετοχής τους είναι η ύπαρξη διαδικασιών απορρύθμισης τους.
Η Νεολαία να μη συγκροτεί αυτοτελή Οργάνωση , αλλά τα μέλη της να εγγράφονται στις αντίστοιχες οργανώσεις βάσης. Για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ενδιαφερόντων της Νεολαίας δημιουργείται ξεχωριστός τομέας Νεολαίας που θα λειτουργεί όπως και οι άλλοι τομείς με παράλληλη αυτονόμηση της σπουδάζουσας σα φοιτητικής παράταξης.
Στα όργανα όλων των επιπέδων οργάνωσης εκπροσωπούνται οι γυναίκες και η νεολαία σε ποσοστό ανάλογο του ποσοστού τους στα μέλη που είναι εγγεγραμμένα σε κάθε επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό δεν θα είναι μικρότερο από το 20% εφόσον βεβαίως υπάρχει πρόθεση συμμετοχής στα όργανα.
Υποψηφιότητες
Για τις υποψηφιότητες σε τοπικό επίπεδο (Δήμος και Νομαρχία) καθώς και για τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές διενεργούνται προκριματικές εκλογές στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι. Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών καθορίζει και τους υποψήφιους
Να εκπονηθεί κώδικας δεοντολογίας - συμπεριφοράς υποψηφίων.
ΟΧΙ χρίσματα κομματικά στη Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εναλλακτική Πρόταση : Κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων
Θέσεις - Ασυμβίβαστα
Όλα τα κομματικά μέλη εκλεγμένα σε όργανα από το επίπεδο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Βάσης (ή θεματικής) μέχρι και το επίπεδο της Περιφερειακής (ή τομέα) δεν θα μπορούν να καταλάβουν κρατικές θέσεις ή να είναι υποψήφιοι για πολιτικά αξιώματα. Κρατικές έμμισθες θέσεις δεν θα μπορούν να καταλάβουν επίσης και τα μέλη των ανώτερων οργάνων του κόμματος
Όλα τα μέλη δεν μπορεί να εκλέγονται στα όργανα του ίδιου επιπέδου Οργάνωσης για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Αυτό ισχύει και για το Πρόεδρο.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρώτος και δεύτερος βαθμός και για όλες τις θέσεις) και το Κοινοβούλιο (Εθνικό και Ευρωπαϊκό) το συνολικό όριο θητείας ομοίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα οκτώ χρόνια.
Τα μέλη των εκλεγμένων επιτροπών του κάθε Μέρα Πολίτης καθώς και οι επιμορφωτές των Ινστιτούτων Επιμόρφωσης του Κόμματος και του ΙΣΤΑΜΕ δεν μπορεί να είναι εκλεγμένα μέλη επιτροπών μέχρι και το επίπεδο της Περιφερειακής Οργάνωσης.
Ο Ρόλος το Διαδικτύου στην Οργάνωση του κόμματος.
Το ΙΝΤΕΡΝΕΤ δεν είναι αυτοσκοπός , αλλά εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να φέρει τη πληροφόρηση και τη συμμετοχική Δημοκρατία ποιο κοντά στον πολίτη. Επειδή όμως η χρήση του στην Ελλάδα είναι ακόμη περιορισμένη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην δημιουργία ενός Τομέα ή Γραφείου ο οποίος θα αποτελέσει τον μηχανισμό σύνδεσης της κοινωνίας (για όσους δεν χρησιμοποιούν το ΙΝΤΕΡΝΕΤ) με το ΠΑΣΟΚ της νέας Εποχής. Τα μέλη του Τομέα αυτού θα πρέπει να στελεχώσουν σαν εθελοντές τις οργανώσεις κάθε επιπέδου (γεωγραφικά και θεματικά) έτσι ώστε να αναλάβουν το ρόλο του τεχνικού διαμεσολαβητή ανάμεσα στο κεντρικό κόμμα, τη βάση και τη κοινωνία.
Συνοψίζοντας
Η προτεινόμενη οργανωτική δομή στοχεύει στη εξάλειψη των αιτίων και την επανασύνδεση του κόμματος μας με τη κοινωνία. Ποιο συγκεκριμένα:
· Την καταπολέμηση των καθεστωτικών φαινομένων και των πελατειακών σχέσεων (εγγραφές «φίλων» χωρίς όρους, προνομιακή μεταχείριση ορισμένων από τα Μ.Μ.Ε., πακτωλός χρημάτων σε προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες)
· Τη παραγωγή πολιτικής (θεματικές οργανώσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο)
· Τη συνεχή ανανέωση με πρόσωπα και ιδέες (ασυμβίβαστα)
· Την ενεργό συμμετοχή της Κοινωνίας των πολιτών στα τεκταινόμενα του Κινήματος με κύριο βάρος στη συνεργασία για τη παραγωγή πολιτικής.
Γενικά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το καταστατικό του κινήματος θα πρέπει να είναι ένα δυναμικό κείμενο, που εύκολα θα αλλάζει σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών και σε καμία περίπτωση ένας στατικός κώδικας που θα μας ακολουθεί εφόρου ζωής. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τώρα ξεκινάμε την επανίδρυση μας και βάζουμε τις πρώτες ιδέες προς μία συνεχή διαβούλευση. Το Συνέδριο προσφέρει μια αρχή και τίποτε παραπάνω. Μετά το Συνέδριο ξεκινούν οι πραγματικές διαδικασίες αλλαγών.
Ποιοι είμαστε ;
Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.
Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.
Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.
Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.
Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου