Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Μία ωραία ιστορία που τελείωσε ..άδοξα .


Κάποτε μία παρέα,  ξεκίνησε να γράψει …ιστορία .

 Θεώρησε ότι μεγάλωσε ότι ωρίμασε και μπορεί πλέον να διεκδικήσει το αυτονόητο . Να μετατραπεί σε δύναμη διακυβέρνησης της πόλης της ,με διαφορετικό τρόπο. Με όραμα ,με θέσεις ,με ιδέες , με διαφάνεια , με δημοκρατία .Να αναλάβει την ευθύνη για να γίνουμε ξανά πολίτες στην πόλη μας

Χωρίς να στηρίζεται σε ‘’ σωτήρες ‘’ , σοφούς , κομματικούς παράγοντες , λαϊκιστές ,και σπάζοντας τις εξαρτήσεις από πολιτικές σκοπιμότητες και  τους εγκλωβισμούς σε παλαιοκομματικά στερεότυπα.

 

Ξεκίνησε ,διαβουλεύτηκε σκληρά , παρήγαγε κείμενα – θέσεις -   απόψεις ,ζυμώθηκε μέσα σε αντιθέσεις και προσπάθησε να κάνει συνθέσεις .

 

Η παρέα αποφάσισε ότι για να πετύχει δεν πρέπει να ‘’ πάει ‘’ μόνη της , αλλά να βρει και άλλες παρεμφερείς  ‘’ παρέες ‘’ και να συμπλεύσει ,γιατί μόνο τότε θα είχε αποτελεσματικότητα.

 

Η ‘’συμπόρευση ‘’ θα ήταν και η πρακτική απόδειξη ότι σκέφτεται και δρα διαφορετικά από τα μέχρι τώρα συνηθισμένα.  Θα ήταν η πρακτική εφαρμογή μίας  υπέρβασης που αποδεικνύει ότι μπορούμε να συμπορευτούμε χωρίς προαπαιτούμενα , αγκυλώσεις ,υστεροβουλίες . Θα ήταν η εγγύηση ότι μπορεί να πετύχει και το μεγαλύτερο όνειρο  την διακυβέρνηση της …‘’πόλης μας ‘’.

 

Κάποια στιγμή έφθασε στο κρίσιμο σημείο να έχει βρει τους συμπορευόμενους και να έχει μία αρχική συμφωνία να προχωρήσουν μαζί.

 

Αυτό τρόμαξε πολλούς και στην πρώτη παρέα και στις άλλες  παρέες που προσέγγισαν και στους πολιτικά ‘’ απέναντι  ‘’που τρομοκρατήθηκαν με το εγχείρημα…..

 

Τελικά πολλοί από αυτούς που πλαισίωσαν την πρωτοβουλία πολιτών για τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού  και το προοδευτικό εγχείρημα να ξεπεράσουμε ,  τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο , τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος , έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.

 

Απέδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι και δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας υπέρβασης των λαθών του παρελθόντος .

 

Άρχισαν λοιπόν ,τις καθυστερήσεις ,τις σκόπιμες  απουσίες  και κωλυσιεργίες  και καλλιεργήθηκε  κλίμα καχυποψίας  .

 

Στηριζόμενοι σε δικαιολογίες ότι οι καθυστερήσεις αφορούσαν σκοπιμότητες  και κωλύματα  των άλλων ‘’ κινήσεων  ‘’ .

Βέβαια και οι εν δυνάμει  ‘’συμπορευόμενες κινήσεις  ‘’ έριξαν λάδι στην φωτιά με κάποιες καθυστερήσεις, που εκτιμώ όμως ότι δεν ήταν καθοριστικές .

 

Ουσιαστικά με τις συμπεριφορές τους εμπόδιζαν το προχώρημα της ενοποίησης γιατί δεν πίστευαν πραγματικά στο εγχείρημα να προκύψει μία νέα δημοτική κίνηση από τα κάτω , μακριά από κόμματα , προαπαιτούμενα και εξαρτήσεις.

 

Εδώ μού έρχεται στο νου η λαϊκή παροιμία ‘’όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… 40 μέρες κοσκινίζει  ‘’ και θα συμπλήρωνα ότι είναι μάταιο να προσπαθείς να του πάρεις το κόσκινο από το χέρι.

Οι αιτιάσεις ότι δήθεν δεν είχαμε ενημερώσει όλους τούς πολίτες του Χολαργού , ότι δεν εύρισκαν σε κανένα υποψήφιο καταλληλότητα για να ηγηθεί του εγχειρήματος , ότι οι υποψήφιοι δεν ήταν επαρκώς αναγνωρίσιμα πρόσωπα  και όλα όσα ακουγόντουσαν για να δοθούν  παρατάσεις στις διαδικασίες  και να μην προκύψει συνένωση των δυνάμεων και εκκίνηση της επικοινωνίας με τους πολίτες , φάνηκε ότι ήταν δικαιολογίες , για να προκύψει  υποψήφιος , …με κομματική έγκριση και ταυτότητα , δηλαδή ..ο δικός μας υποψήφιος κατά τα… ‘’ αρχέγονα - παλαιοκομματικά  ‘’ πρότυπα.

 

Ουσιαστικά στο όνομα των δήθεν καλύτερων εκλογικών αποτελεσμάτων που επικαλούντο ,έκρυβαν ότι παρέμεναν προσκείμενοι  στην παλαιά  ιδεολογία – άποψη :

 

  • .. ότι το κόμμα πρέπει να δώσει την έγκριση και το χρίσμα και ότι εμείς οι άβουλοι ‘’οπαδοί ‘’είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις επιλογές κάποιων .. άλλων ,…που θα αποφασίσουν για εμάς  …και
  • .. ότι καλύτερος υποψήφιος , που με κάθε τρόπο  πρέπει να μεθοδεύσουμε να επικρατήσει  ,είναι μόνο ο ….δικός μας …‘’κομματικός …ή παραταξιακός ‘’ υποψήφιος .

 

Με αυτές τις απόψεις δεν πάμε μπροστά . Όλα αυτά είναι,  που μας οδήγησαν ως εδώ και πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας .

 

Δυστυχώς για να αλλάξουμε θέλει πολύ χρόνο ακόμα, ή αλλιώς ….‘’για να γυρίσει ό ήλιος θέλει δουλειά πολύ ‘’.

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι , με τις  καθυστερήσεις κινδυνεύει - αν δεν έχει ήδη τελειώσει -το εγχείρημα δημιουργίας δημοτικής παράταξης από τα κάτω ,αλλά  προκύπτει και το ερώτημα στον καθένα μας,  ‘’ με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει ‘’.

 

Όσο δύσκολο είναι να διαλέξεις , .. πώς και με ποιους θα πας .. μπροστά , άλλο τόσο δύσκολο είναι να αφήσεις οριστικά πίσω κάποιους ..αμετανόητους .

 

Το σημαντικό είναι να πάρουμε την απόφαση χωρίς συναισθηματισμούς. Η απόφαση να πάμε ‘’ μπροστά  ‘’ και να αφήσουμε πίσω μας κάποια στερεότυπα και ιδεοληψίες δείχνει ότι πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω και  κάποιους παλαιούς ‘’ συνοδοιπόρους ‘’ .

 

Εγώ το αποφάσισα .

 

Αντίο και καλή τύχη στον καθένα και τις επιλογές του.

 

Αντώνης Μανίκας

 

Χολαργός 31 - 01- 2014