Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΖΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ


Η Ελληνική κοινωνία , όλοι μας , παρακολουθούμε τελευταία να ξετυλίγεται ένα κουβάρι αποκαλύψεων για διεφθαρμένους λειτουργούς που ‘’ ελάμβαναν ‘’ μίζες για να προωθήσουν – εκτελέσουν – διεκπεραιώσουν - την δουλεία που τους είχε αναθέσει η δημόσια διοίκηση και το πόστο από το οποίο, ‘’δήθεν ‘’ την υπηρετούσαν..

Ω ! πόσο υποκριτικό είναι να κάνουμε του έκπληκτους.

Αποκαλύπτεται η ουσία της Ελληνικής Κρίσης , η κρίση αξιών που έχουμε .

Στην αρχή, εστιάσαμε στους κακούς πολιτικούς που χρηματίζονται ,είναι διεφθαρμένοι και κρύβονται πίσω από την ασυλία που τους προσφέρει το πολιτικό σύστημα  και οι νόμοι που θεσμοθέτησαν οι ίδιοι  ,για να προστατευθούν .

Ω! τι υποκρισία !

Εστιάσαμε στους πολιτικούς για να αποφύγουμε να αναζητήσουμε το πρόβλημα σε εμάς ,στον ….καθρέπτη μας.

Κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες των πολιτικών για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε το ίδιο διεφθαρμένα, ό καθένας ξεχωριστά στην κλίμακα που του αναλογεί και του επιτρέπει το πολιτικό σύστημα που υπηρετούμε και δεν θέλουμε να το αλλάξουμε ,με τίποτα.

Συνεχίζουμε να ψηφίζουμε τους ίδιους πολιτικούς , να προσδοκούμε στο ρουσφέτι και στην εξυπηρέτηση των προσωπικών μας συμφερόντων ,από τον πολιτικό που επιλέγουμε να στηρίξουμε .

Να προωθούμε ‘’ τα δικά μας παιδιά ‘’ αναξιοκρατικά, ελπίζοντας ότι θα εκμεταλλευτεί και ο γιος μας ..’η  η κόρη μας από το… μπάχαλο.

Να ανεχόμαστε την ανομία και την παρανομία, να μην πληρώνουμε φόρους, να δημιουργούμε κινήματα ‘’δεν πληρώνω ‘’ , να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς.

Να ζητάμε η κάθαρση και η εξυγίανση να ξεκινήσει από τον διπλανό μας , να βλέπουμε δίπλα μας ,τα ‘’φακελάκια ‘’, τα ΄΄γρηγορόσημα ‘’, τον ξαφνικό και αναίτιο  πλουτισμό ‘’ ανάξιων ‘’ και να σφυρίζουμε αδιάφορα , …γιατί ;

 Γιατί  ελπίζουμε ότι από αυτό το στραβό ΄΄κλίμα’’ και διεφθαρμένο σύστημα , …θα επωφεληθούμε και εμείς.

Βεβαίως ‘’το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι ‘’ και σαφώς υπάρχουν ,υπήρχαν και θα υπάρχουν διεφθαρμένοι πολιτικοί που θα εκμεταλλεύονται,  για ίδιον όφελος ,την εξουσία.

Αυτό είναι το πρόβλημα ;

Πιστεύω πώς όχι και για αυτό τονίζω την λέξη , ‘’υποκρισία ‘’.

Το Πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι , η κοινωνία ,  που ξεπουλήσαμε τις αρχές μας, διαβρωθήκαμε , γίναμε ανεκτικοί,  ακολουθούμε υποτακτικά και ουσιαστικά αποδεχόμαστε τα φαινόμενα διαφθοράς των ‘’από πάνω μας ‘’ με την ελπίδα να γυρίσει η ‘’μπίλια ‘’ και να βρεθούμε και εμείς στην θέση που θα εκμεταλλευτούμε ,την πρώτη ευκαιρία ,για  ίδιον όφελος.

Για χρόνια ολόκληρα , Ανεχόμαστε και Αδιαφορούσαμε  για την μίζα που κυκλοφορούσε δίπλα μας ,

  • για να εκδώσουμε μία  άδεια οικοδομής ,
  • για να ολοκληρωθεί ένα έργο ή μία προμήθεια ,
  • για να ‘’κλείσει ‘’ μία δουλεία με το δημόσιο,
  • για να γίνει μία εισαγωγή στο νοσοκομείο ,
  • για να αποφύγουμε τις ουρές και να αποκτήσουμε προτεραιότητα ,
  • για να πάρουμε ένα ‘’χαριστικό δάνειο ή μία επιχορήγηση ‘’που …θα φρόντιζε ο ‘’γνωστός ‘’….. .

Είναι γνωστό σε όλους και όλοι θα έχουμε και κάποιον δημόσιο υπάλληλο στο περιβάλλον μας , να  διηγείται  ότι , .. ‘’ δεν γίνεται τίποτα χωρίς λάδωμα ‘’.

Και εμείς αντί να το καταγγέλλουμε και να έχουμε κηρύξει ανένδοτο κατά τις διαφθοράς του συστήματος , παρακαλούσαμε  να γίνουμε μέλος του ,σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.. βαθμίδα , αυτής της  ‘’βρώμικης ‘’ ιεραρχίας .

Να γραφτούμε στα διεφθαρμένα κόμματα , να γίνουμε φίλοι να τραπεζώνουμε και να φωτογραφιζόμαστε με αυτούς τους πολιτικούς , να προσπαθούμε να διοριστούμε και εμείς ή τα δικά μας παιδιά στο δημόσιο για να ‘’γλύψουν ‘’και αυτά το μέλι , να εκλεγούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση ,εκπροσωπώντας οποιονδήποτε διεφθαρμένο πολιτικό χώρο ,αρκεί να λαμβάναμε την υποστήριξη του , ‘’το χρίσμα ‘’.

 Τέτοιοι είμαστε , τέτοιους πολιτικούς έχουμε  και φυσικά ,σε τέτοια τραγική μοίρα  οδηγήσαμε τους εαυτούς μας και την χώρα μας .

Η κρίση είναι η ευκαιρία να αντιληφθούμε τα λάθη μας, να τα παραδεχθούμε , να αλλάξουμε και διορθώνοντας τον εαυτό μας ,  να  διορθώσουμε  και όλα τα άλλα .

Πολιτικό σύστημα , εκπροσώπηση , εκλογή , κόμματα ,τοπικούς άρχοντες .

Οι επιλογές μας , ιδίως τώρα που είναι κοντά οι δημοτικές εκλογές ,θα δοκιμάσουν την ωριμότητα μας  και το …αν έχουμε πράγματι ,αλλάξει !!!

Αλλιώς θα συνεχίζουμε την υποκρισία και θα εκφράζουμε την έκπληξη μας, για αυτά που ακούμε  ότι  συμβαίνουν δίπλα μας .

Αντώνης Μανίκας

Οικονομολόγος – Οικονομικός Σύμβουλος

Χολαργός    30 – 12 - 2013