Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η νέα αναδιανομή του πλούτου είναι προ των πυλών


Η αλήθεια δεν …κρύβεται .
Στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που ζούμε ( καπιταλισμός ) , οι  κινήσεις και η πορεία του χρήματος , δείχνει πάντα την αντικειμενική αλήθεια.  Τα ‘’λόγια  ‘’ που κρύβονται πίσω από δήθεν ‘’ιδεολογίες ‘’ εξυπηρετούν σκοπιμότητες και χειραγωγούν τους … αδαείς.
Το κράτος είχε πάντα ένα εργαλείο ,για να πετυχαίνει την αναδιανομή του πλούτου.
Αυτό ήταν οι φόροι.
Το κράτος παίρνοντας φόρους από εκεί και από αυτούς που πρέπει ,σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές .
Κανονικά , μοιράζοντας  τα έσοδα που συγκεντρώνει  εκεί που είχε σχεδιάσει και εκεί που έπρεπε ,θα  εξυπηρετούσε το Εθνικό συμφέρον και την σωστή  και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.
Το κράτος συγκεντρώνοντας του φόρους θα μπορούσε να ασκήσει κοινωνικές πολιτικές , θα μπορούσε :

  • να ενισχύσει την υγεία και την πρόνοια ,
  • να ενισχύσει αδύναμες κοινωνικές ομάδες με επιδόματα ,
  • να σχεδιάσει και να πυροδοτήσει ανάπτυξη σε επιλεγμένους τομείς ,
  • να ενισχύσει επιλεγμένα χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις και τελικώς να τονώσει την κατανάλωση ,
  • να εξυπηρετήσει την παιδεία την έρευνα την καινοτομία
και έτσι να πετύχει δίκαια  ,την αναδιανομή του πλούτου υπέρ τού εθνικού συμφέροντος.
Αναλόγως πόσο δίκαια και ορθολογικά έκανε αυτήν την αναδιανομή κρινότανε και η επιτυχία του .( Εκ του αποτελέσματος είδαμε ότι  απέτυχε παταγωδώς )
Αυτόν τον βασικό κανόνα διαχείρισης της κρατικής εξουσίας από τους πολιτικούς φορείς, παραβίασε και κακοποίησε το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα ,τα τελευταία χρόνια.
Δεν συγκέντρωνε τους φόρους και πραγματοποιούσε αναδιανομή με μη ορθολογικά  κριτήρια,

  • εξυπηρετούσε την αναδιανομή υπέρ των λίγων και των ημετέρων ,
  • χρησιμοποιούσε τα φορολογικά έσοδα για εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων,
  • επέτρεπε την φοροδιαφυγή, προωθώντας πολιτικές που εξυπηρετούσαν την εκλογική πελατεία του
και  καθιέρωνε την ανομία την ατιμωρησία και την διαφθορά.
Αυτή η ‘’φούσκα ‘’ έσκασε  με την κρίση .
Τώρα  καλούνται να πληρώσουν όλοι ,για την περιουσία που κατέχουν και την απέκτησαν είτε νόμιμα , είτε παράνομα , είτε κλέβοντας ,είτε με δανεικά ,είτε χρησιμοποιώντας τα προνόμια πού τους παρείχε το πολιτικό σύστημα. ,είτε φοροδιαφεύγοντας.
Όσοι ήταν λογικοί και συνετοί δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα ,οι υπόλοιποι …θα χάσουν.
Αν δεν έχουν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν ,για την πολυτελή διαβίωση που διήγαγαν  κυρίως ‘’λαθραία ‘’ τα τελευταία χρόνια, θα χάσουν τις ‘’ψεύτικες ‘’ περιουσίες τους . Αυτοκίνητα , βίλλες , πισίνες , επιχειρήσεις , σκάφη ,οικόπεδα , εξοχικά , καλοπληρωμένες θέσεις εργασία σε μη χρειαζούμενους φορείς  ,  κ. λ. π.
Θα αναγκαστούν να πουλήσουν, βίαια , όλα αυτά που δεν μπορούν να συντηρούν και να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους ,για την κατοχή τους.
Επειδή λοιπόν είμαστε στην κρίση και η διαδικασία δεν γινότανε κανονικά , θα πουλήσουν τώρα  αναγκαστικά σε εξευτελιστικές τιμές  και έτσι πάλι ,μέσα από τους φόρους, θα πραγματοποιηθεί η αναδιανομή του πλούτου , βιαίως .
Αυτό ξεκίνησε τώρα.
Θα μου πει κάποιος ότι αυτό ικανοποιεί τους έχοντες και κατέχοντας που θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και θα αποκτήσουν φθηνά …περιουσίες.
Θα απαντήσω ότι είναι αποκατάσταση του δικαίου , ήταν παράλογο να πιστεύουμε ότι θα γίνουμε όλοι ίδιοι και μάλιστα ‘’Βαρδινογιάννηδες ‘’ ,  …κουτσοί  στραβοί στον Άγιο Παντελεήμωνα ‘’.
Η αποκατάσταση της κανονικότητας δεν είναι ποτέ άδικη , εξάλλου όλα εδώ …πληρώνονται και .. ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται …λέει ό λαός.
Τελικά η  μεγαλύτερη περιουσία είναι η αυτογνωσία και η λογική .
Όσοι παραβίασαν τους κανόνες της λογικής και ήθελαν να γίνουν άρχουσα τάξη και ‘’ελίτ ‘’επειδή είχαν μία πράσινη ή μπλε ‘’κομματική ταυτότητα’’ , στήριξαν την οικονομική τους ανέλιξη σε ‘’πήλινα πόδια ‘’  και χωρίς να το αξίζουν, ….καλά να πάθουν.
Όσοι πορεύτηκαν με λογική και σύνεση , ήταν προνοητικοί και δημιούργησαν -ότι δημιούργησαν - με την αξία τους  , δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε .
Θα περάσει  και αυτή η κρίση και θα βγουν ισχυρότεροι .
Έτσι η αναδιανομή του πλούτου που δεν γινότανε κανονικά επί δεκαετίες , τώρα θα γίνει βίαια και θα αποκαταστήσει την πραγματικότητα και την αλήθεια .
Θα αποδείξει ποιοι μπορούν να είναι πλούσιοι και ποιοι όχι ( πάντως ..όχι όλοι ) .
Δυστυχώς αυτήν την αλήθεια αγνοήσαμε επί πολλά χρόνια  και ‘’κτίσαμε ‘’σε μία στρέβλωση της πραγματικότητας.
Όσο και αν πονάει πολλούς, η αλήθεια θα επικρατήσει και θα έχει …πραγματικό λόγω ύπαρξης το ΚΚΕ ,πού ονειρεύεται ένα άλλο …πολιτικό σύστημα .
Όλοι θα αναγκαστούν να διαλέξουν ..με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν …, ή με αυτό το πολιτικό σύστημα  και με αυτούς τους κανόνες …,ή  με αυτό, που ονειρεύεται το ΚΚΕ .
Τα …ψέματα τελειώνουν , όσο κυνικό και αν ακούγεται  , … με π--δές. δεν βάφονται αβγά  και τα μεταξωτά βρακιά ,θέλουν επιδέξιους .. κ-λους .

Αντώνης Μανίκας
Οικονομολόγος – Οικονομικός Σύμβουλος
Χολαργός 11-02-2013