Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Μία …σωστή άποψη


του Αντώνη Μανίκα

Τα τελευταία 2 χρόνια γίνετε συνεχώς μία συζήτηση για το ποιος φταίει για την είσοδο μας στο μνημόνιο. Εκφράζονται κάθε είδους πολιτικές – ‘’ πολιτικάντικες ‘’ – συνομωσιολογικές – φανταστικές – σκοτεινές – απόψεις ,που κυρίως σκοπό έχουν να καλύψουν με ‘’πολιτικά’’ ιδεολογήματα τους χώρους από όπου εκπορεύονται, και την παντελή έλλειψη εναλλακτικών - εφαρμόσιμων πολιτικών και οικονομικών λύσεων .

Με αυτό τον τρόπο κάποιοι που δεν έχουν πολιτικές λύσεις και προτάσεις ,στηρίζουν την πολίτική τους ύπαρξη σε θεωρίες περί προθέσεων και ‘’ευθυνών κάποιων’’ που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και στην λιτότητα . Δικαιολογούν την δική τους έλλειψη πολιτικών προτάσεων και θέσεων, εκφράζοντας αντίθεση ( στείρα αντιπολιτευτική στάση ) σε … ότι ,κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να κάνουν  για να επιλύσουν την κρίση  . Σε αυτήν την κατάσταση έχουν βρεθεί πολλοί – σχεδόν όλοι – και από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ , την Ν.Δ. , την Αριστερά  και σε όλα τα πολιτικά μορφώματα που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Ο σκοπός τους είναι ,να εκμεταλλευτούν την κρίση και τον πόνο από τα επώδυνα μέτρα ,για να αυξήσουν την πολιτική πελατεία τους, λαϊκίζοντας και συνομωσιολογόντας . Έχω αναφερθεί πολλές φορές ,για την αναγκαστική επανάσταση του αυτονόητου, για τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει χωρίς κανένα μνημόνιο και πολύ νωρίτερα. Επίσης έχω αναφερθεί και στο ποιοι και πώς τις πολεμούσαν για να μην αλλάξει τίποτα.

Συμπληρωματικά σε όλη αυτή την συζήτηση ,παραθέτω παρακάτω ,την χθεσινή δήλωση του Γιάννη Ραγκούση που πιστεύω ότι απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα και προς όλες τις πλευρές.

Παραθέτω μία σωστή , πολιτική ,έντιμη και καθαρή θέση για το τι φταίει και φθάσαμε ως εδώ. Συμφωνώ, σχεδόν ,απόλυτα με την δήλωση  και την ανάλυση του Γ . Ραγκούση, όπως συμφωνούσα και με τις πράξεις του ,όταν είχε κυβερνητική θητεία και ευθύνη.

Επισημαίνω ότι είναι μία φωνή ,από τις ελάχιστες ,που παραμένουν στην πολιτική σκηνή και μας επιτρέπουν να ελπίζουμε .

Εκφράζοντας μία ευχή και μία συμβουλή -  θα έλεγα στον Γιάννη - να μην βιαστεί και ‘’καεί ‘’ .

Δεν είναι η ώρα για  βιαστικές πολιτικές κινήσεις που θα προσδίδουν άρωμα και χρώμα εξουσιολαγνείας και στις οποίες προβαίνουν διάφοροι , κατά τα άλλα συμπαθείς , πρώην συνοδοιπόροι του .

 Η ακριβής δήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το μνημόνιο και το ΔΝΤ, λέει :
 
 

Πρώτον. Την Ελλάδα την οδήγησαν στο μνημόνιο, στην τρόικα και στο ΔΝΤ αυτοί που την χρεοκόπησαν. Και την Ελλάδα την χρεοκόπησαν: 

Αυτοί που επί χρόνια 35 της μεταπολίτευσης λεηλατούσαν.. ...τα δημόσια ταμεία και υπερχρέωναν τις νέες γενιές. 

Την Ελλάδα την έστειλε στο μνημόνιο η καταστροφική κυβέρνηση Καραμανλή που μόνον το 2009 σπατάλησε 24 δις ευρώ, "λεφτά που δεν υπήρχαν".

Την Ελλάδα την έστειλαν στο μνημόνιο όσοι, για παράδειγμα, στην πλάτη των φορολογουμένων και του δημόσιου χρέους χάρισαν δισεκατομμύρια χρέη ποδοσφαιρικών ομάδων των πόλεών τους για να εκλέγονται πρώτοι βουλευτές.

Την Ελλάδα έστειλαν στο μνημόνιο όσοι γέμισαν με συντοπίτες τους τα μουσεία της αρμοδιότητος τους, όπως αυτό της Ακρόπολης, με πελατειακές προσλήψεις σταζιέρ και συμβασιούχων.
Την Ελλάδα την έστειλαν στο μνημόνιο αυτοί που σήμερα βρίσκονται προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για μίζες, διαφθορά και ανεντιμότητα.

Δεύτερον. Την εποχή που δεν υπήρχε κανένας σχετικός θεσμός στην Ε.Ε. ήμουν κι εγώ αντίθετος σε προσφυγή της Ελλάδας αποκλειστικά στο ΔΝΤ, " ΤΑ ΝΕΑ - Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010, σελ.5 ".

Ταυτόχρονα ήμουν και παραμένω απολύτως σύμφωνος με την μοναδική εφικτή λύση του ευρωπαϊκού τριμερούς μηχανισμού στήριξης (Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ. ) στον οποίο, αφού πέτυχε τη σύστασή του, αναγκαστικά προσέφυγε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010.

 Η προσφυγή έγινε εξαιτίας της υπερχρέωσής της και όχι βάσει κάποιου σχεδίου του Γ. Παπανδρέου.
Προσωπικά ποτέ δεν ζήτησα υποκριτικά συγγνώμη γι αυτήν την απόφαση, όπως έκανε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2012 εκμηδενίζοντας κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπιστίας που της είχε απομείνει.

Ωστόσο ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έπρεπε να είναι συνειδητή ελληνική πολιτική κι όχι έξωθεν επιβαλλόμενο. Τον Ιούλιο του 2010 μίλησα στη Βουλή για να υποστηρίξω το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - τομή που είχε ετοιμάσει ο Α. Λοβέρδος.

Είπα ότι «το υπερψηφίζω γιατί μου το επιβάλει η τρόικα των τριών μου παιδιών κι όχι η τρόικα Μπαρόζο, Στρος Καν και Τρισέ».

Όταν, έχοντας την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, καταργήθηκαν τα στείτζ και οι εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις, θεσμοθετήθηκε ο Καλλικράτης με τις χιλιάδες καταργήσεις νομικών προσώπων του δημοσίου, καθώς και η Δι@ύγεια, δεν υπήρχε καν τρόικα και μνημόνιο.

Τα θεσμοθετήσαμε γιατί αυτό απαιτούσε το συμφέρον της χώρας.

Όταν έλαβα την απόφαση να αυξηθούν σε 40 οι ώρες εργασίας στο δημόσιο (όσες και στον ιδιωτικό τομέα), πρώτα ενημερώθηκε η ΑΔΕΔΥ και μετά η τρόικα.
Ακόμη, για το πραγματικό άνοιγμα των επαγγελμάτων, που και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης έπρεπε να εφαρμοστεί και στα ταξί, εισηγήθηκα ένα νομοσχέδιο που τελικά εγκαταλείφθηκε από την τρόικα και την κυβέρνηση Παπαδήμου.

 Με το νόμο Βορίδη υιοθετήθηκαν οι επιταγές της συντεχνίας του κ. Θ. Λυμπερόπουλου εξαιτίας των πιέσεων του κ. Α. Σαμαρά με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Τρίτον. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι η δημόσια συζήτηση εξυπηρετεί μόνον αδικαιολόγητα ενοχικά σύνδρομα όταν επικεντρώνεται, αντί για τέσσερις, σε μια μόνον παράμετρο του σύγχρονου ελληνικού δράματος. Δεν υπάρχει μόνον το μνημόνιο.

Υπάρχουν, είναι αλληλένδετα και συνεξαρτώμενα με το μνημόνιο, η χρεοκοπία, οι λίστες φοροφυγάδων και ο νέος φορολογικός σκανδαλώδης νόμος.

Μόνον με μια, σύνθετη και πολυεπίπεδη δημόσια συζήτηση δεν συσκοτίζονται όσα απαράδεκτα αποφασίζονται σήμερα. Αυτή η συζήτηση είναι ευεργετική.

Έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και κυρίως έχει αρχή, μέση και τέλος.

Γιατί τι νόημα έχει η συζήτηση μόνον για το μνημόνιο την ώρα που :
1) ο μεγαλύτερος πολέμιος του μνημονίου ο κ. Α. Σαμαράς - ο οποίος έκανε ανυπολόγιστη ζημιά στον τόπο με την αντιπολίτευση που άσκησε από το 2009 ως το 2011 - όπως και ο κ. Κουβέλης έχουν πιστοποιήσει με τη στάση τους ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την πατρίδα.
2) με τη λίστα Λαγκάρντ αποκαλύφθηκε ότι παίζονταν, πίσω από την πλάτη μας, απαράδεκτα παιγνίδια, τα οποία εκ των πραγμάτων προστάτευαν μεγαλοκαταθέτες και ενδεχομένως φοροφυγάδες.

Μάλιστα από αυτούς που εισηγήθηκαν ως Υπουργοί Οικονομικών, περικοπές, νέους φόρους και χαράτσια.

Τέταρτον. Το πιο σημαντικό από όλα. Με το μνημόνιο συμφώνησα. Όμως ποτέ δε συμφώνησα οι μισθοί και οι συντάξεις που περικόπηκαν να μεταβιβαστούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών.

Αυτό ακριβώς το σκανδαλώδες αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση Σαμαρά. Δυστυχώς και με την ψήφο όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μειώθηκε από το 25% στο 10% ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που θα γίνουν ατομικό εισόδημα για τους επιχειρηματίες.

Κέρδη που προήλθαν αποκλειστικά από τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων που επέφεραν τα μνημόνια και κυρίως θα επιφέρει το 3ο μνημόνιο της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.

  

Αντώνης Μανίκας.

Οικονομολόγος – Οικονομικός Σύμβουλος

Χολαργός  23-01-2013