Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΕΤΥΧΕ !!!

του Αντώνη Μανίκα 

Για την συζήτηση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ‘’μνημονιακών’’ εναντίον  ‘’αντιμνημονιακών ‘’ έχω να καταθέσω τα εξής ;

 Το μνημόνιο επέτυχε και απέδειξε ότι ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την λειτουργία της  Ελλάδας. Κυρίως απέδειξε πόσο ηλίθιοι είμαστε και εμείς και αυτοί που εκλέγαμε να μας κυβερνήσουν ,αφού χρειάστηκαν  3 χρόνια εφαρμογής  μνημονίων , επώδυνα μέτρα λιτότητας για όλους , μείωση των εισοδημάτων μας κατά 35 % ,  1.500.000 άνεργοι ,για να μάθουμε :

  • Πόσοι είναι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα και ότι δίναμε συντάξεις αξίας 350 εκατομμυρίων €  τον χρόνο , σε πεθαμένους . ( Δηλαδή μία μεσαία πόλη 50.000 κατοίκων ,ζούσε σε βάρος όλων μας  ).
  • Πόσοι ‘’μαϊμού’’ τυφλοί και ανάπηροι υπήρχαν στην Ελλάδα και έπαιρναν επιδόματα
  • Πώς οι Δήμοι , οι Ληξίαρχοι και άλλοι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς δεν ενημέρωναν τις δημόσιες υπηρεσίες για το ποιοι γεννιούνταν  , πέθαιναν ,χώριζαν ή παντρευόντουσαν στην χώρα . (  Άραγε  γιατί υπήρχαν αυτές οι υπηρεσίες και γιατί πληρωνόντουσαν οι υπάλληλοι τους ) ;
  • Πώς μπορούμε να γλυτώσουμε δισεκατομμύρια από την φοροδιαφυγή στον κλάδο των πετρελαίων, αν ενοποιήσουμε – όπως γίνεται παγκοσμίως - τον φόρο στα διαφορά είδη πετρελαίου ( ναυτιλιακό – θέρμανσης – κίνησης ) και χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για τον έλεγχο της διακίνησης του, σε όλη την διαδρομή του ,από το διυλιστήριο στον καταναλωτή .
  • Πώς έπρεπε και επιτράπηκε στις τράπεζες να δίνουν την κίνηση των λογαριασμών των καταθετών τους και κάθε σχετική πληροφορία στις εφορίες ,για να κάνουν αυτές την δουλεία τους,… δηλαδή ελέγχους
  • Πώς τελικά ,η δουλειά των εφοριακών δεν είναι να παραλαμβάνουν ένα πόστο και να περιμένουν ποιος πολίτης θα φιλοτιμηθεί  να πάει να πληρώσει μόνος του τις υποχρεώσεις του και αυτοί να παίρνουν και extra bonus  για αυτό , αλλά να ασχολούνται  με ελέγχους και να καλούν αυτοί τους οφειλέτες.
  • Πώς έπρεπε να σταματήσουν ‘’οι περαιώσεις ‘’ πού έδιναν συγχωροχάρτι σε κάθε ανειλικρινή και φοροδιαφεύγοντα επιχειρηματία .
  • Πώς μπορούμε να μην πληρώνουμε κάθε επαγγελματία πού δεν μας κόβει απόδειξη για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που αγοράσαμε.
  • Πώς μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση ,σε μερικά δευτερόλεπτα , και να αποδειχθεί ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι , επίδομα θέρμανσης.
  • Πώς μία έρευνα ενός ξένου Πανεπιστημίου απέδειξε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν στην εφορία το 30 % του εισοδήματος τους, απλά συγκρίνοντας τις δόσεις των δανείων τους  στις τράπεζες  ,με το δηλωθέν εισόδημα τους . ( Τόσο δύσκολη δουλειά !!!!).
  • Πώς πρέπει όλες οι εφορίες να είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά μεταξύ τους και ότι οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται χωρίς επισκέψεις στις εφορίες και χωρίς την υποχρέωση των πολιτών να… ‘’λαδώνουν ‘’τούς εφοριακούς .
  • Πώς το ίδιο μπορεί να γίνεται και στις πολεοδομίες, με τις άδειες οικοδομής !!!
  • Πώς τα νοσοκομεία υποχρεούνται να έχουν λογιστήριο , αποθήκη και να καταγράφουν μηχανογραφικά τα έξοδα , τις προμήθειες  και τα έσοδα τους.
  • Πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε ‘’γεν- νόσημα ‘’ φάρμακα – όπως και στον υπόλοιπο κόσμο – και να κερδίζουμε τουλάχιστον 50 % από την φαρμακευτική δαπάνη
  • Πώς οι προμήθειες του δημοσίου μπορούν να γίνονται με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς , που αποφέρουν εκπτώσεις μέχρι και 90 %.
  • Πώς έχουμε μερικές χιλιάδες  δημόσιους οργανισμούς , πού δεν λειτουργούν , δεν έχουν αντικείμενο , πρέπει να κλείσουν και απλά υπάρχουν για να απασχολούν μερικές χιλιάδες υπαλλήλους και μερικές εκατοντάδες διοικητές και διοικητικά συμβούλια. ( Το ίδιο και Πανεπιστήμια – Σχολεία - Νοσοκομεία κ.λ.π.)
  • Πώς πρέπει να εφαρμόσουμε ενιαίο μισθολόγιο στους δημόσιους υπαλλήλους και να πληρώνονται όλοι το ίδιο για τις ίδιες υπηρεσίες και τα ίδια προσόντα . ( Αλλά και να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους στην Βουλή και τους εργοδηγούς στον ΟΣΕ σαν πυρηνικούς φυσικούς  ,με διδακτορικό  )
  • Πώς οι δήμοι πρέπει να παρακολουθούνται οικονομικά από το  αρμόδειο υπουργείο και όταν  οι δήμαρχοι κάνουν υπερβάσεις στο κόστος λειτουργίας τους - για να εξυπηρετήσουν κάθε είδους προσωπικό ρουσφέτι  - αυτό θα γυρίζει σε βάρος των δημοτών και θα καλούνται οι δημότες να πληρώνουν αυτές τις υπερβάσεις ( Έτσι, για να μάθουμε τι είδους δημάρχους εκλέγουμε )
  • Πώς οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου,  ελάμβαναν από ξένες κυβερνήσεις και υπηρεσίες λίστες με Έλληνες πολίτες με μεγάλες καταθέσεις  στο εξωτερικό , αλλά αυτοί θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε ούτε να τις ελέγξουν ούτε να κάνουν τίποτα  άλλο ,μήπως  μπορέσουν και συλλάβουν κάποια  φοροδιαφυγή.
  • Πώς πρέπει να ανοίξουν τα  κλειστά επαγγέλματα να αρθεί το καμποτάζ και οι άλλοι επαγγελματικοί  περιορισμοί και οι ‘’προστασίες ‘’ μήπως   μπορέσει     και      κανένας άνθρωπος να βρει δουλειά.
  • Πώς το κράτος και η εκκλησία  έχει αναξιοποίητη αγροτική γη και μπορεί να την μοιράσει σε άνεργους και νέους γεωργούς μήπως και παραχθεί  και κανένα προϊόν  σε αυτή την χώρα και σταματήσουμε να κάνουμε εισαγωγές για ….τα πάντα.
  • Πώς δεν μπορούμε να ζούμε μονίμως με δανεικά και ότι κάποτε τα δάνεια ………… ……… π λ η ρ ώ ν ο ν τ α ι !!!
Πιθανόν να χρειαστούμε μερικά μνημόνια ακόμα ,γιατί η λίστα  με αυτά που πρέπει να κάνει ένα κανονικό κράτος - αλλά δεν τα κάνει η Ελλάδα - είναι τεράστια και επειδή δηλώσαμε ανίκανοι να τα κάνουμε μόνοι μας  , καλοδεχούμενα και τα νέα μνημόνια !!  Όσο για τον Τσίπρα και τους άλλους ‘’ τσάμπα  μάγκες ‘’  αντιμνημονιακούς τύπους ,που παλεύουν να μην αλλάξει τίποτα ..καλά κρασιά .Ο λαός πάντα απέδειξε ότι στο τέλος είναι αρκετά ώριμος  ώστε να επιλέγει το σωστό. Επίσης, η φύση ,μας έχει διδάξει ,ότι ..το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και ας’ το λάβουν υπόψη τους μήπως και λογικευτούν γρήγορα  ...   

Αντώνης Μανίκας

Οικονομολόγος –Οικονομικός Σύμβουλος

Χολαργός 27-12- 2012

 

 

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Τι μου αρέσει και τι όχι

του Αντώνη Μανίκα
 
Η  οικονομική αλλά και η  γενικότερη κρίση ( κοινωνική – πολιτική – αξιών- ηθικής  )  που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει πυροδοτήσει ατέρμονες συζητήσεις . Κυριαρχούν πολιτικοί και ιδεολογικοί προβληματισμοί για τα αίτια της και τις προτεινόμενες λύσεις .

Παντού, σε παρέες ,σε καφενεία ,με φίλους και γνωστούς ,στην τηλεόραση ,τα blogs ,το διαδίκτυο ακόμα και σε …κέντρα διασκέδασης το θέμα είναι η κρίση και περιγραφή των προτεινόμενων μέτρων επίλυσης  της,  διανθισμένα με ιδεολογήματα και πολιτικά ‘’ επιχειρήματα ‘’ που χρησιμοποιούν στερεότυπα, νεκρές λέξεις και εκφράσεις χωρίς νόημα.  

Οι έννοιες ‘’ αριστερός – δεξιός - καπιταλισμός – σοσιαλισμός – ελεύθερη αγορά – νεοφιλελευθερισμός  - χρηματοπιστωτικό σύστημα – κέρδος – ανάπτυξη – οικονομία – πολιτικό σύστημα – δικαιοσύνη  - αλληλεγγύη – αναλγησία -  ισότητα – λογική – αυτονόητο   και πολλές  …άλλες ‘’ , κακοποιούνται κατά το  ‘’δοκούν ‘’ του κάθε  χρήστη , αποδεικνύοντας  την ανωριμότητα , την έλλειψη παιδείας και γνώσεων που επικρατεί, κατά κόρον .

 Αποφάσισα  λοιπόν να μην συνεχίσω και εγώ να συμμετέχω σε αυτήν την’’ παραποίηση ‘’ των εννοιών και τον αποπροσανατολισμό που επιφέρει η κάκιστη χρήση τους, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης .

Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ένα ποιο απλό και κατανοητό τρόπο για να  περιγράψω τις σκέψεις μου , για την κρίση και την αντιμετώπιση της.

Αποφάσισα να περιγράψω  ‘’ τι μου αρέσει και τι όχι ‘’  , για να επικοινωνήσω και να βρω συνοδοιπόρους ή αντίθετους επί της ουσίας των επιχειρημάτων μου και όχι κάτω από την στρέβλωση και παραποίηση εννοιών . Αποφεύγοντας το σύνηθες, ο συνομιλητής σου ,να μην απαντά στα ουσιαστικά θέματα αλλά να σου βάζει μία ταμπέλα, να σου δίνει ένα χαρακτηρισμό και όλη η συζήτηση  συνήθως να περιστρέφετε γύρω από αυτόν το αυθαίρετο χαρακτηρισμό .

Πρωτίστως μου αρέσει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι ίσοι και ότι  ο καθένας βιώνει σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο τις συνέπειες από κάθε τι ,που γίνεται γύρω μας .

Μου αρέσει που κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν, γιατί δεν είχαν λόγω να υπάρχουν και είχαν ‘’ κτισθεί ‘’  σε σαθρά θεμέλια και λειτουργούσαν σε καθεστώς ημιπαρανομίας Ενώ ταυτόχρονα , κάποιες άλλες , θα επαναπροσδιοριστούν και θα ανοίξουν νέους δρόμους επιτυχίας και υγιούς λειτουργίας  , αφού περάσουν το δύσκολο ‘’κάβο ‘’ της σημερινής , γενικής δυσκολίας .  Εξαγωγές , νέα προϊόντα, καινοτομία , επαγγελματισμός , γνώσεις  θα επικρατούν αντί για  το μέσον ,τις γνωριμίες, την κομπίνα , την λαμογιά , την  διαμεσολάβηση και το εμπόριο εισαγόμενων καταναλωτικών προϊόντων .

Μου αρέσει που κάποια νέα παιδιά ,κυρίως μορφωμένα, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις, τις παραστάσεις τους και τις εμπειρίες τους στο εξωτερικό και στο τέλος ποιο ώριμα , θα επανέρθουν αναβαθμισμένα και αποστασιοποιημένα από τα σφάλματα των γονιών τους και τις Ελληνικής κοινωνίας ,να προσφέρουν πραγματικά στην ζωή τους , στην κοινωνία και στον τόπο τους. Πάντα οι καλές ιδέες και η πρόοδος ερχότανε από μετανάστες που μεγαλούργησαν στο εξωτερικό και επέστεφαν στην πατρίδα τους .. να προσφέρουν.

Μου αρέσει που κάποιοι ανεπαρκέστατοι  ‘’πολιτικάντιδες ‘’ που κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια θα εξαφανιστούν εντελώς από το προσκήνιο, μαζί με το πελατειακό τους οικοδόμημα.

Μού αρέσει που αλλάζουν οι αξίες , οι ιεραρχήσεις ,τα πρότυπα ζωής , επικρατεί σιγά- σιγά η λογική  και μαζεύουμε την υπερκατανάλωση ,όλοι μας .

Μου αρέσει που ξαναέρχονται στο προσκήνιο ξεχασμένες συνήθειες όπως η αλληλεγγύη , η εθελοντική βοήθεια , ό ουσιαστικός ρόλος της εκκλησίας , της οικογένειας , της φιλίας , της αποταμίευσης … 

Μου αρέσει που πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι θα επιστρέψουν στα χωριά τους και θα καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους και την γη των παππούδων τους ,  που την πουλούσαν για να έρθουν στη πόλη να γίνουν ταξιτζήδες , θυρωροί , δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι   ή να ‘’παίξουν ‘’ στο χρηματιστήριο .

Μου αρέσει που τελικά  θα μείνουν λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και θα δουλεύουν  με κανόνες αξιολόγησης και με ελέγχους αποδοτικότητας.

Μου αρέσει ότι κανένας δεν θα θέλει και δεν θα μπορεί  να χρησιμοποιήσει πολιτικό  ‘’ μέσο ‘’ για να βρει μία θεσούλα στο δημόσιο  και θα αναγκαστεί να αυξήσει την αξία του και τις γνώσεις του για να επιβιώσει στον σκληρό οικονομικό και κοινωνικό ανταγωνισμό.

Μού αρέσει που θα μπορώ να μην πληρώνω όποιον δεν μου δίνει απόδειξη για τις υπηρεσίες που μου προσέφερε , κλέβοντας το κράτος – δηλαδή εμένα -.

Μου αρέσει να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους και να υπάρχουν συστήματα διασταύρωσης και ελέγχου ώστε να συλλαμβάνονται οι παράνομοι.

Μου αρέσει που θα υπάρχει ηλεκτρονικός τρόπος συναλλαγής με την εφορία  για τα πάντα και δεν θα αναγκάζομαι να περιμένω σε ουρές για να συναλλάσσομαι   με σχεδόν αμόρφωτους και σχεδόν άξεστους υπαλληλίσκους που με ταλαιπωρούσαν επίτηδες για να αποδείξουν στους εαυτούς τους και στα πολιτικά αφεντικά τους,  ότι ήταν… απαραίτητοι.

Μου αρέσει να μην κάνει το κράτος τον επιχειρηματία για να μπορεί η κάθε πολιτική εξουσία να  βολέψει μερικά κομματικά της παιδιά σε θέσεις διοικητών και κάποιους – συνήθως ανάξιους -  ‘’κομματικούς πελάτες ‘’ ,σε προστατευμένους …εργαζόμενους .

Μού αρέσει που υπάρχει το χρηματιστήριο  και μπορώ ταυτόχρονα  και να   πίνω το ’’ ουζάκι μου ’’ με φίλους  και να παράγω νόμιμο και …απόλυτα φορολογημένο εισόδημα.      Και ποιο πολύ , μου αρέσει ότι δεν μπορούν να το κάνουν όλοι αυτό , γιατί τότε θα ήμασταν όλοι ίδιοι , γιατροί , δικηγόροι , σοβατζήδες , πυρηνικοί φυσικοί  , ηλεκτρολόγοι ,ψαράδες και η γνώση , η μόρφωση, η εκπαίδευση  και η εξειδίκευση θα έχαναν το νόημα τους.

Μου αρέσει που οι πολλοί συμπολίτες μου ,συζητούν και αγωνιούν για το εάν η ΔΕΗ θα επιβάλλει αυξήσεις 15 % τον νέο χρόνο και εγώ αγωνιώ αν θα πουλήσω τις μετοχές τις ΔΕΗ που αγόρασα το καλοκαίρι και που σε 6  μήνες μου απέφεραν 350 % κέρδος με το οποίο μπορώ να πληρώνω τις αυξήσεις τις ΔΕΗ ,για 40 χρόνια.

Μου αρέσει η Νέα Ελλάδα που βλέπω ότι έρχεται και θα στηρίζεται στην γνώση , την μόρφωση ,  τις αξίες , την διαφορετικότητα , την ουσιαστική αλληλεγγύη  ,την φιλία, την παραγωγή  ,την μεθοδικότητα  ,τον έλεγχο  ,την συνέπεια  ,την ευθύνη ,την επιβράβευση , την αξιολόγηση την χρησιμότητα και όλα αυτά τα προσόντα ,που καλλιεργώντας τα, μπορείς να γίνεις και άξιος και επιτυχημένος και ανεξάρτητος και διαφορετικός.

Δεν ξέρω ποια ταμπέλα μπορεί να μπει σε αυτά που μου αρέσουν και κάτω από ποιο ιδεολογικό ή πολιτικό σύστημα μπορούν να λειτουργήσουν αλλά ψάχνω συνοδοιπόρους , ανθρώπους που τους αρέσουν περίπου τα ίδια ,για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια να επικρατήσουν, όσο ποιο γρήγορα γίνεται.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή είναι ,η απάντηση στην  ‘’κρίση ‘’.

Αντώνης Μανίκας

Οικονομολόγος –Οικονομικός Σύμβουλος

Χολαργός 21-12- 2012