Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Προϋποθέσεις για υποστήριξη ενός νέου πολιτικού χώρου.


του Αντώνη Μανίκα
 

Το παλαιό πολιτικό σύστημα καταρρέει και όλοι ψάχνουμε , τι θα γίνει την άλλη μέρα ; Ποιο και πώς θα είναι κάτι  ‘’νέο ‘’  ;

Επειδή πλέον, είμαι αρκετά γνωστός ‘’στην γειτονιά μου’’, αισθάνομαι υποχρεωμένος να δώσω την δική μου άποψη ,για το νέο.

Το ‘’νέο ‘’ δεν θα προκύψει από παρθενογένεση ,θα αποτελείται και από κομμάτια – πρόσωπα – του παλαιού. Η δική μας υποχρέωση είναι να βρούμε τα κριτήρια και να αξιολογήσουμε , ποια κομμάτια του παλαιού ‘’επιτρέπεται ‘’ να συμμετάσχουν στο καινούργιο.

Βασικό κριτήριο αξιολόγησης είναι τα πεπραγμένα του καθενός στο παρελθόν ( λόγια ,θέσεις  και έργα ).

Πέραν όμως αυτών ,θα πρέπει να μπουν και συγκεκριμένες παράμετροι που να δείχνουν ότι το ‘’νέο ‘’ θέλει πράγματι να ξεπεράσει και να διορθώσει τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ .

Θα αναφερθώ σε μερικά βασικά θέματα , που για εμένα θα δείχνουν ,ότι μπορώ να εμπιστευτώ  και να ακολουθήσω αυτό το καινούργιο.

1) Το ‘’νέο ‘’ θα πρέπει να  λάβει σαφή και ρητή θέση ότι τάσσεται  υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσιών υπαλλήλων και ότι θα ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της  ,στη συνταγματική αναθεώρηση.

Το σημείο αυτό είναι καθοριστικό όχι μόνο γιατί θα επιτρέψει να γίνει ξεκαθάρισμα και να δημιουργηθεί δημοσιονομικό όφελος από την απομάκρυνση υπεράριθμων άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων ,αλλά κυρίως γιατί θα λειτουργήσει ‘’παιδευτικά ‘’και σαν κίνητρο στους υπόλοιπους να αυξήσουν και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα τους και για να δημιουργηθεί το κίνητρο και η αναγκαία συνθήκη να επικρατήσουν ‘’οι άριστοι ‘’απέναντι ‘’στους άχρηστους ‘’και να δημιουργηθεί  ένας ορθολογισμός και ένας ανταγωνισμός στο σύστημα , που να  ανατρέπει την καταστροφική ισοπέδωση του ότι , ‘’όλοι είμαστε ίδιοι   ‘’ και να προστατεύονται όλοι το ίδιο .

 2) Θα πρέπει να λάβει σαφή και ρητή θέση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του σταυρού προτίμησης και επικράτησης ενός εκλογικού συστήματος που θα έχει σαν βάση της μονοεδρικές , την λίστα και την αυστηρή τήρηση ανεξάρτητων διαδικασιών ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών. Επίσης θα δεσμευτεί να ψηφίσει στην αναθεώρηση υπέρ της κατάργησης του νόμου περί προστασίας των πολιτικών.

3) Θα έχει ένα σαφές πολιτικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αναδιοργάνωση και τον εξ’ορθολογισμό λειτουργίας του Δημοσίου.

Το κράτος θα σχεδιάζει κεντρικά , θα  ασκεί εποπτεία και έλεγχο , θα βάζει κανόνες και θα δημιουργεί συστήματα παρακολούθησης ελέγχου και αξιολόγησης.

Δηλαδή θα καταργεί την δυνατότητα του κράτους να κάνει ‘’τον επιχειρηματία ‘’ σε διάφορους τομείς .

Ενδεικτικά τέτοιους  τομείς αναφέρω παρακάτω.
  •  Η καθαριότητα, η συλλογή και η επεξεργασία σκουπιδιών δεν είναι δουλειά που πρέπει να κάνει το κράτος και ο δημόσιος τομέας ,μέσα από τους Δήμους και από δημόσιους φορείς και υπαλλήλους.
  • Η αναδιοργάνωση του συστήματος εκπαίδευσης, με κατάργηση – συγχώνευση σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλες τις βαθμίδες ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία τα πραγματικά απαραίτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί - οι οποίοι θα αξιολογούνται συνεχώς -  με ένα σύστημα αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα ώστε να θεσμοθετηθούν κανόνες για το ποια ιδρύματα και για ποιο λόγω θα μένουν σε λειτουργία
  • Το ίδιο ακριβώς και για το σύστημα υγείας τα νοσοκομεία και δημόσιους οργανισμούς και φορείς υγείας.
Αυτά θα επιτρέψουν και την αποσυμφόρηση του δημοσίου από χιλιάδες ‘’βολεμένους ‘’ και αναποτελεσματικούς υπαλλήλους αλλά και θα δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις σε πολλούς νέους τομείς που σήμερα είναι απαγορευμένοι , για το ιδιωτικό ‘’επιχειρείν ‘’.

4) Θα προτείνει ένα δίκαιο ,ενιαίο και  απλό φορολογικό σύστημα που θα αναδιαρθρώνει τις υπάρχουσες υπηρεσίες , θα μπορεί να δίνει δουλειές και σε ιδιωτικές εταιρίες ( ελεγκτικές – νομικές – εισπρακτικές ).

Ο στόχος του θα είναι ,τα πάντα να γίνονται ηλεκτρονικά ,με διασταυρώσεις και να στηρίζεται η φορολογία όχι  μόνο στο εισόδημα ( δηλωμένο ή αδήλωτο ) του καθένα ,αλλά και στην περιουσία του.

Ο νόμος αυτός μπορεί να στηριχθεί σε έναν πολύ απλό κανόνα που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο  εάν, … όλα είναι μετρήσιμα και καταγεγραμμένα.

Ο κανόνας αυτός λέει  ότι , ..ότι είναι έξοδο και κατανάλωση για κάποιον ,…είναι έσοδο και εισόδημα για κάποιον άλλο ,που αυτόματα μπορεί να φορολογηθεί.

Υπάρχουν και πολλά  ακόμη που θα ήθελα από ένα νέο πολιτικό φορέα ,όπως παραδείγματος χάριν , ο νέος πολιτικός φορέας να έχει ένα Εσωτερικό Σύστημα Λειτουργίας συμμετοχικό και αξιοκρατικό ,με δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του και διαδικασίες,  λογοδοσίας , αξιολόγησης , αξιοκρατίας  ….και πολλά άλλα.

Αλλά αυτά που ανέφερα αριθμητικά παραπάνω , τα θεωρώ απολύτως απαραίτητα  και καθοριστικά για την στάση μου , είναι τα’’ προαπαιτούμενα ‘’ για την δική μου συμμετοχή σε αυτό.

Τέλος, η προϋπόθεση που είναι εκτός ‘’λίστας  προαπαιτουμένων ‘’ , για να μιλήσω με την γλώσσα της επικαιρότητας , αλλά είναι το.. παν,  είναι ότι .

Αυτοί που θα πρωτοστατήσουν  στην δημιουργία του καινούργιου θα πρέπει πρώτα από όλα να βάλουν ισχυρότατα εμπόδια , κριτήρια και προϋποθέσεις  συμμετοχής σε αυτό  ,ώστε να απαγορευτεί η συμμετοχή στο ‘’νέο ‘’σε αυτούς που στο παρελθόν ευθύνονται για το πώς  φθάσαμε  ως εδώ .

Αυτοί οι τελευταίοι είναι πάντα έτοιμοι να ‘’προσκολληθούν ‘’  σε οτιδήποτε ελπιδοφόρο και νέο προκύψει για να εξυπηρετήσουν πάλι τα δικά τους συμφέροντα και τελικα να το καταστρέψουν .

Εάν το ‘’νέο ‘’ μπορέσει  να τους εμποδίσει να διεισδύσουν σε αυτό  , αυτό θα αποτελεί το μισό της ευτυχίας του.

 

 

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Έλληνες Ομολογιούχοι & Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού & Αγανακτισμένοι Πολίτες

του Αντώνη Μανίκα

Είμαστε άλλη μία φορά μπροστά στην έκφραση του παραλόγου που οδήγησε την χώρα μας στην οικονομική καταστροφή και το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε.
 Τα τελευταία χρόνια είδαμε ότι όσοι  ,νομοταγείς πολίτες εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό δημόσιο και αυτά που τους έλεγαν οι κυβερνώντες, τα ‘’ασφαλή ‘’ κρατικά ομόλογα για να αποταμιεύσουν τα χρήματα τους και να βοηθήσουν το κράτος, καταστράφηκαν μαζί με τους κόπους μιας ζωής ,μέσα  από το P.S.I.
 Το Ελληνικό Κράτος τιμώρησε αυτούς που το εμπιστευτήκαν , αυτούς που δεν ήταν τζογαδόροι να ‘’παίζουν ‘’στο χρηματιστήριο και στα ‘’παράγωγα ‘’, αυτούς που δεν είχαν δημιουργήσει  off shore για να αποφύγουν ‘’νομότυπα ‘’την φορολόγηση τους.
 Αντίθετα κάναμε τρία χρόνια να μάθουμε πώς κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας ( 54.000 ) έβγαλαν τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 22  δις καταθέσεις στο εξωτερικό .
Μία διαδικασία για την οποία η Κεντρική τράπεζα της Ελλάδας θα μπορούσε να ενημερώνει , αυθημερόν , τις αρχές .
Τι θα κάνει λοιπόν το Ελληνικό κράτος και οι αρχές  με αυτούς οι οποίοι αποδυνάμωσαν το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν μέσω κρίσης για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη ;
Πόσοι από αυτούς δεν πόνταραν στην επιστροφή στην δραχμή και κινούσαν τα νήματα ,για να φθάσουμε εκεί ;
Τι κέρδη θα προσκόμιζαν αν το επετύγχαναν  και μήπως ψήφιζαν και κόμματα που θεωρούσαν ως καλύτερη λύση να φύγει η χώρα από το EURO.

Κάποιοι ,πού ρωτούσαν ποιο ήταν το lobby της δραχμής , ίσως παίρνουν τώρα την απάντηση.

Όλοι αυτοί θα φορολογηθούν, θα τιμωρηθούν  ή θα έχουν ασυλία ;

Και το σπουδαιότερο βλέπουμε , ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν αυτές τις καταθέσεις

Πολίτες που δήλωναν μηδενικά ή ασήμαντα  εισοδήματα , πού δεν έκαναν φορολογικές δηλώσεις , πού ήταν φτωχοί αγρότες  ή πού ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που χρειαζότανε  και  ελάμβαναν επιδόματα  κ. λ. π. Δηλαδή φοροφυγάδες !!!

Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτοί , αυτοί μάλλον είναι τα μικρά ψάρια .

Θα μάθουμε ποτέ ,πόσες off shore εταιρίες έχουν ιδρυθεί από πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς τούς ή πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης τους και πόσα χρήματα έβγαλαν στο εξωτερικό μέσα από ‘’ επαγγελματικές ‘’οδούς και όχι αφελέστατα με τραπεζικά εμβάσματα , σαν τους 54.000 τις λίστας.

Θα μάθουμε ποτέ ,πόσοι έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό επαγγελματικά , μέσω ‘’χρηματιστηριακών ‘’ οδών  αγοράζοντας νόμιμα αμοιβαία ή μετοχές άλλων χρηματιστηρίων σε συνάλλαγμα  ή αγοράζοντας ακίνητα στο εξωτερικό .

Τέλος θα μάθουμε ποτέ, πόσα χρήματα έχουν ‘’θαφτεί’’ σε αυλές και έχουν ‘’κτιστεί’’ σε τοίχους μέσα στην Ελλάδα  και αν έχουν φορολογηθεί ποτέ !!

Με αυτά και με αυτά , μας κάνει εντύπωση και δείχνουμε τον φαρισαϊσμό μας, όταν αγανακτούμε με το …μαζί τα φάγαμε ή το… λεφτά υπάρχουν!!

Αλλά ,μάλλον αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι , η παιδεία μας , η αντίληψη μας , η συνείδηση μας , ή ωριμότητα μας

  • και για αυτά που κάνουμε 
  • και για αυτά που παραλείπουμε να κάνουμε
  • και για  αυτούς που επιλέγουμε να μας κυβερνούν κατ’ εικόνα και ομοίωση μας .
Απλά  αποδεικνύεται,  γιατί ο δρόμος του ξεπεράσματος της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι μακρύς και δύσκολος εκτός αν ξυπνήσουμε έγκαιρα και στοχεύσουμε σωστά.

Είναι σαφές με ποιους πρέπει να είμαστε αγανακτισμένοι  !!

Παρεμπιπτόντως αντιγράφω ένα κείμενο – παρεμφερές - του Γρηγόρη Ψαριανού   που αντικατοπτρίζει την  ίδια ουσία. Αναφέρεται στην επίσκεψη της Α  ΜΕΡΚΕΛ στη Ελλάδα και τις αντιδράσεις των  ‘’Αγανακτισμένων Ελλήνων ‘’.

 ……Το 99% των "αγανακτισμένων" που θα γεμίσουν τους δρόμους την Τρίτη 9/10/2012 για να υποδεχθούν την Μέρκελ.... ΚΑΙ θα "βαπτιστούν" από τα ΜΜΕ "λαός με δίκαια αιτήματα"... ΚΑΙ θα συνοδευτούν από "ψευτοεπαναστάτες" και "χουλιγκάνους" συμπεριλαμβάνονται στις πιο κάτω Λίστες....
ΛΙΣΤΕΣ εκατοντάδων επίορκων συνδικαλιστικών παραγόντων
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων καταθετών του εξωτερικού
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων φοροφυγάδων
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων φοροκλεπτών
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων άφαντων συνταξιούχων
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων μαϊμού τυφλών και αναπήρων
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων καταπατητών & ιδιοκτητών αυθαιρέτων
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων απόρων βιομηχάνων, βιοτεχνών κι εμπόρων
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων απόρων ιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.ά.
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων δανειοληπτών που τό παιξαν νεόπλουτοι
ΛΙΣΤΕΣ χιλιάδων βολεμένων χωρίς αντικείμενο εργασίας
ΛΙΣΤΕΣ εκατοντάδων επίορκων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων όλων των βαθμίδων εξουσίας (νομοθετικής, εκτελεστικής, αυτοδιοικητικής, διοικητικής, δικαστικής κλπ κλπ)
Όλοι αυτοί λήστεψαν και ληστεύουν όλους όσους είμαστε σήμερα άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικρομεσαίοι ... και όλους όσους προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατηθούμε όρθιοι ... χωρίς να γκρεμίζουμε και να καίμε ... Εμείς δεν θα είμαστε μαζί τους....