Ποιοι είμαστε ;

Είμαστε μια ομάδα φίλων που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά και κοινωνικά στο Χολαργό με παρόμοιους προβληματισμούς και οράματα. Κατά καιρούς και σε επίπεδο καφενείου εκφράζαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα της Κεντροαριστεράς τόσο στη χώρα μας , όσο και στη γειτονιά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε στο διαδίκτυο αυτά που συζητούσαμε στο καφενείο , για να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ανάπτυξη και προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας θα μεγαλώσει και με νέους φίλους εκτός της γειτονιάς μας , ώστε το blog μας να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα διαλόγου στο Διαδίκτυο, από το οποίο θα βγει κερδισμένος τελικά ο ίδιος ο πολίτης που θα συμμετέχει.

Τα κείμενα μας δεν θα είναι μόνο προϊόντα διαβούλευσης από το Διαδίκτυο, αλλά και συζητήσεων που ήδη έχουμε οργανώσει και θα συνεχίζουμε να οργανώνουμε στη γειτονιά μας για τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση στη Νέα Τεχνολογία. Από τη μια μεριά οι απόψεις που θα εκφράζονται ηλεκτρονικά στο blog αυτό θα μεταφέρονται σε αυτούς και θα συζητούνται και από την άλλη τα σχόλια, οι απόψεις και τα συμπεράσματα των συμπολιτών μας που θα εκφράζονται στις συγκεντρώσεις στη γειτονιά μας θα αναρτώνται με ευθύνη των διαχειριστών του blog.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ …ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ !

του Αντώνη Μανίκα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφαση της 25ης Οκτωβρίου μας έδωσε παράταση στην οριστική πτώχευση και στην έξοδο από το € . Μας έδωσε χρόνο .Το ερώτημα είναι, τι να τον κάνουμε και ποιοι ;

Η απάντηση στο πρώτο είναι προφανής .

Να τον διαχειριστούμε κατάλληλα και να διορθώσουμε όλα τα αρνητικά που είχαμε σαν χώρα , σαν οικονομία και σαν κοινωνία και που μας έφτασαν ως εδώ ,πριν τελειώσει οριστικά .

Το δεύτερο , ( το ποιοι) , είναι το δύσκολο και με οδηγεί στη απογοήτευση.

Σίγουρα ..όλοι μας ,αλλά την κεντρική ευθύνη και υποχρέωση ,την έχει το πολιτικό σύστημα της χώρας ,που καλείτε να μας οδηγήσει.

Εδώ αρχίζει η απογοήτευση.!

Η αξιωματική αντιπολίτευση που προσδοκά να κυβερνήσει σύντομα ,λαϊκίζει και αντί να πάρει την παράταση σαν ευκαιρία να εκφράσει ένα ολοκληρωμένο ανατρεπτικό πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία , αντιπολιτεύεται με φραστικά τερτίπια και ερωτήματα του στιλ, ..’’ αν ήταν καλή η μείωση του χρέους… γιατί δεν τι ζητάγατε νωρίτερα..’’ , ή ‘’ .. στο τέλος του χρόνου ( 2020 ), το χρέος θα φτάσει εκεί που ήταν στη αρχή ( 2009 ) ’’.

Δείχνει καθαρά ,ότι η πρόθεση της είναι να κάνει ανέξοδη κριτική και ποντάρει λαϊκίζοντας να μαζέψει λαθραία ψήφους. Δεν έχει πρόγραμμα , θέληση και διάθεση να αναλάβει ευθύνες και να κυβερνήσει.

Το πρώτο ερώτημα δείχνει ότι η Ν.Δ. παίζει και δεν είναι σοβαρή γιατί θέτοντας το, αγνοεί τους βασικούς κανόνες .

Βασικός κανόνας είναι, για να διεκδικήσει κάποιος κάτι ,πρέπει να είναι και ό ίδιος και οι άλλοι το ίδιο έτοιμοι να συζητήσουν την διεκδίκηση . Δηλαδή ,δεν υπάρχει σοβαρή διεκδίκηση αν δεν έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος συσχετισμός δυνάμεων και οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Δεν απαντά λοιπόν η Ν.Δ. , αυτές οι προϋποθέσεις υπήρχαν νωρίτερα ;

Το δεύτερο είναι καθαρά συνδικαλιστικό , λαϊκιστικό ερώτημα .

Δεν έχει σημασία αν στο τέλος το 2020 φτάσουμε στα ίδια νούμερα με το 2009 στο ποσοστό του χρέους .

Σημασία έχει αν σου δόθηκε ό κατάλληλος χρόνος για να φτάσεις αυτά τα νούμερα χωρίς βιαιότητα και αν επαρκεί αυτός ο χρόνος για να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές ώστε ,ναι μεν τα νούμερα να είναι τα ίδια ,αλλά να έχουν διορθωθεί τα λάθη και η αιτίες που το 2009 μας οδηγούσαν σε καταστροφική πορεία και αν μπορούμε το 2020 , με τα ίδια ποσοστά χρέους , έχοντας διορθώσει τα λάθη, να οδηγούμεθα σε διορθωτική πορεία.

Δηλαδή άλλο είναι να έχεις χρέος 120 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 , αλλά ..άλλο κράτος .

Δηλαδή ,μικρότερο δημόσιο τομέα , καλύτερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό , καλύτερο φορολογικό σύστημα , ανάπτυξη 3-4 %, πρωτογενή πλεονάσματα , καλύτερη διοίκηση και λειτουργία , ανοιχτά επαγγέλματα , καλύτερη παιδεία, λιγότερη γραφειοκρατία , μερικά τρωκτικά στην φυλακή , ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διασταυρώσεις, ορθολογικά έξοδα στην υγεία και στους δημόσιους διαγωνισμούς , ξένες επενδύσεις και όλα αυτά… που δεν υπήρχαν στην αρχή της κρίσης , το 2009 .

Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσει τεκμηριωμένα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί ότι ο χρόνος που μας εδόθη είναι αρκετός ή όχι , αν αυτή θέλει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές και ποιές επιπλέον αλλαγές προτείνει και θα στηρίξει ,να πραγματοποιηθούν ,σε αυτόν τον χρόνο.

Συνεπώς λαμβάνω την πρώτη κρυάδα και απογοήτευση από το τι έχω να περιμένω σαν πολίτης από τέτοιου είδους αξιωματική αντιπολίτευση και διαγράφω την προοπτική να εμπιστευθώ την αξιωματική αντιπολίτευση για να με οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης.

Ασχολούμαι με τη ‘’Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά ‘’και παθαίνω σοκ. !

Ο Συνασπισμός αντί να απαντήσει ,αν θεωρεί καλό αποτέλεσμα την μείωση του χρέους, επαναλαμβάνει το ερώτημα γιατί δεν ζητήθηκε νωρίτερα και προσπαθεί να τονίσει την διαφορά αντιμετώπισης που είχε η κυβέρνηση στο ίδιο θέμα ,σε παλαιότερες δηλώσει τις.

Πρώτον κάνει το ίδιο λάθος με την Ν.Δ. να μην εξετάζει τις προϋποθέσεις , τους συσχετισμούς και την συγκυρία που τίθεται το κάθε θέμα . Αλλά τελικά ποσώς με νοιάζει αν η κυβέρνηση έκανε παλαιότερα άλλες δηλώσεις ,όταν ό ίδιος δεν απαντά στο αν το αποτέλεσμα το θεώρει ικανοποιητικό ή όχι ;

Το τρομερό είναι ότι δεν σχολιάζει την μείωση του χρέους κατά μερικές δεκάδες δις όταν πριν λίγο καιρό ,πρότεινε αυτήν την μείωση και την διαγραφή ενός τμήματος του χρέους, σαν την μοναδική λύση και έκανε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν το ΑΠΑΙΤΕΙ .!!

Το επίσης τρομερό είναι ότι ,η μείωση του χρέους επιβαρύνει τις τράπεζες που μέχρι σήμερα τις θεωρούσε υπεύθυνες για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητούσε να ….αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

Πώς να περιμένω ότι ο κύριος Τσίπρας θα με οδηγήσει κάπου και προς τα πού;

Ποιο προσεκτικός στις δηλώσεις του για το θέμα, ήταν ό κύριος Κουβέλης ,αλλά χωρίς να κάνει τίποτα περισσότερο από το σχολιάζει πιθανά προβλήματα της επόμενης μέρας και να μην προτείνει τίποτα.

Με τους άλλους ( Κ.Κ.Ε - Καρατζαφέρη ) αρνούμαι να ασχοληθώ.

Και έτσι καταλήγω στο ΠΑΣΟΚ , στην κυβέρνηση ,για να δω τι μπορώ να περιμένω σαν πολίτης .
Για να μάθω πως θα διαχειριστή τον χρόνο που κερδίσαμε από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση του χρέους κατά 100 περίπου δις.

Καταρχήν αισθάνομαι ότι, κάτι καλό έκανε ,αφού πέτυχε αυτήν την μείωση του χρέους και την παράταση στη οριστική χρεωκοπία .

Αλλά αυτό δεν φτάνει για να πιστέψω ότι μπορεί να με οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση , στην σωστή διαχείριση του χρόνου που κερδίσαμε και την οριστική αποφυγή της χρεωκοπίας και της εξόδου από το € .

Θεωρώ επίσης θετικό για την κυβέρνηση ,ότι μας ενέπλεξε από τη αρχή της κρίσης με το Δ.Ν.Τ . , γιατί χωρίς την καθοριστική - εκβιαστική - του στάση ,( άρνηση συνέχισης του δανεισμού ) , δεν θα είχε οδηγηθεί η Ευρώπη σε αυτήν την απόφαση.
Δηλαδή η κυβέρνηση εφάρμοσε στην πράξη , την αρχή δημιουργίας συσχετισμών ,που αγνοούν η Αριστερά και η Δεξιά και έκανε ουσιαστικά σύμμαχο , στην διεκδίκηση της ,το Δ.Ν.Τ.

Επίσης στο Δ.Ν.Τ. οφείλεται και ένα ακόμα θετικό .

Με την αποχώρηση του από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ,ανάγκασε τον υπερφίαλο , εξυπνάκια Βενιζέλο, να προσαρμοστεί και να επιβάλλει στην κυβέρνηση να κυβερνήσει και να σταματήσει την κωλυσιεργία.

Αλλά ,όλα αυτά που φοβάμαι είναι ακόμα εδώ !

Η κυβέρνηση με φοβίζει με το πώς πορεύτηκε συνολικά μέχρι σήμερα από την αρχή της κρίσης. Το βασικό της πρόβλημα είναι η αναποφασιστικότητα , η κωλυσιεργία, οι ιδεοληψίες από μεριάς στελεχών της , οι καθυστερήσεις και όλα αυτά που δεν επέτρεψαν να πάμε πιο γρήγορα.

Επίσης με φοβίζει το παρελθόν της .

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία του μοντέλου που μας οδήγησε ως εδώ ,κατά την διάρκεια των προηγούμενων χρόνων που κυβέρνησε.

Με φοβίζει ή σημερινή ανειλικρίνεια ,του να βαφτίζει μία έστω περιορισμένη χρεωκοπία, σε επιτυχία.

Γιατί πιστεύω, ότι όποιος δεν λέει όλη την αλήθεια καθαρά , δεν έχει ξεπεράσει τον λαϊκισμό του , την συνδικαλιστική θεώρηση των πραγμάτων και εξακολουθεί να είναι άτολμος.

Με φοβίζει η ατολμία του Γ. Παπανδρέου να συγκρουστεί με όλα αυτά, που σήμερα παραδέχεται ότι φταίνε για την πορεία μας και να τα ξεριζώσει μέσα από το ΠΑΣΟΚ όταν του δόθηκε η ευκαιρία το 2004-2007 .

Με φοβίζει ότι δεν έχει ανοίξει μία σύγκρουση και δεν έχει επέλθει μια ανοιχτή ρήξη στο ΠΑΣΟΚ για να επικρατήσουν οι καθαρές λύσεις – απόψεις - και να διαλέξει ό πολίτης με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει .

Με φοβίζει και με τρομάζει, , ότι προτιμούν να μείνουν… όλοι μαζί …μέσα στο ΠΑΣΟΚ και ας διαφωνούν , γιατί αυτό σημαίνει ότι η εξουσία είναι παραπάνω από το καλό της πατρίδας και ενέχει ιδιοτέλεια και επικίνδυνη σκοπιμότητα .

Αν, όλα αυτά που με φοβίζουν, κατορθώσουν να υπερνικηθούν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τότε πιστεύω ότι είναι ό μόνος πολιτικός χώρος που μου δίνει μία ελπίδα ότι θα διαχειριστούμε κατάλληλα τον χρόνο που κερδίσαμε.

Θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα πάμε σε συγκρούσεις γιατί είναι σίγουρο ότι ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσουν αβγά .

Αυτό αφορά και την τριάδα των υπουργών ( Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο , Ραγκούση ) που δεν φτάνει να φτιάχνουν επιστολές. Αν πιστεύουν ,στον δρόμο που προτείνουν και δεν λαϊκίζουν αντίστροφα ,ας προχωρήσουν σε πράξεις , με όσους αντέχουν. Εκεί θα κριθούν.

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ η ιδεολογική αυτή σύγκρουση πρέπει να αρχίσει άμεσα και οι κοινωνία να διαλέξει ποιους θέλει να τη οδηγούν και προς τα πού , να ανοίξει πλέον ο δρόμος για νέες πολιτικές οντότητες , νέες συμμαχίες, να αρχίσουμε να ξεπερνάμε το μοντέλο της μεταπολίτευσης .

Το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι που θέλουν να το παίζουν πρωτοπόροι μέσα σε αυτό , έχουν την υποχρέωση να το πράξουν άμεσα .

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Να μας χαίρονται....

Σήμερα φωνάξαμε το ΟΧΙ। Χθες ψελλίσαμε το ΝΑΙ। Αύριο θα λέμε ναι μεν αλλά......